.jpeg)
.jpeg)
COD GALBEN: 21-05-2025 Intre 05:45 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Satu Mare;
Un muzeu care cuprinde icoane şi cărţi bisericeşti vechi, dar şi alte obiecte religioase valoroase a fost deschis la Mănăstirea Coşula din judeţul Botoşani.
Muzeul, găzduit de casa egumenească, a fost înfiinţat după ce Complexul Monahal de la Coşula a fost reabilitat în baza unui proiect cu finanţare europeană în valoare de aproximativ 15 milioane de euro.
Cel mai vechi exponat este o "Sfânta Evanghelie" publicată în anul 1731, însă colecţia include şi prima ştampilă a Mănăstirii Coşula, care are o vechime de 200 de ani.
"Sunt obiecte din secolele XVII- XVIII. Avem şi o ştampilă din anul 1821 pe care este inscripţia Mănăstirii Coşula şi poza cu Sfântul Nicolae. Are în jur de 200 de ani. Am găsit-o la Arad. Avem documente ştampilate cu aceste însemne", a afirmat stareţul Mănăstirii Coşula, părintele Calinic Chirvase.
De asemenea, muzeul cuprinde şi mai multe cărămizi de la sfârşitul anului 1700, care au fost aşezate sub capetele călugărilor înmormântaţi la Coşula. Aceste piese au fost descoperite în urma unor cercetări arheologice, ele cuprinzând anul morţii călugărilor, dar şi numele acestora.
Totodată, la Coşula au fost expuse primele clopote ale mănăstirii, care au o vechime de peste 300 de ani, dar şi mai multe seturi de veşminte ale unor preoţi, vechimea hainelor fiind de peste 200 de ani.
Coşula este o mănăstire de călugări, situată la o distanţă de circa 20 kilometri sud-est de municipiul Botoşani. Ea a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaş Coşolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareş, pe malul stâng al râului Miletin.
Mănăstirea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldoveneşti. În secolele XVII-XVIII, aşezământul reprezenta un important centru duhovnicesc şi cultural, având peste 1.000 de călugări. În 1908, complexul monahal a fost părăsit, devenind biserică parohială. A fost reînfiinţat în 1991.
Ansamblul Mănăstirii Coşula este inclus pe lista monumentelor istorice. AGERPRES/(A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.