Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Reprezentanţii Muzeului Naţional "George Enescu" precizează că de la redeschiderea instituţiei, în 1990, nu au fost înstrăinate obiecte de patrimoniu, după ce Casa de Licitaţii Historic a anunţat recent că va organiza o licitaţie, în data de 22 septembrie, cu "piese de o reală valoare" aparţinând marelui compozitor.

"În ceea ce priveşte partitura operei Oedipe, manuscrisul acesteia se află la muzeu, bine păstrat în condiţii corespunzătoare de conservare şi protecţie. Muzeul deţine, de asemenea, 5 viori care au aparţinut lui George Enescu, toate clasate: vioara Guarneri del Gesu (1731), al cărei drept de folosinţă îl are, în urma unui concurs, violonistul Gabriel Croitoru, 2 viori Paul Kaul, o vioară Gaspar da Saló, o vioară Pierre & Hippolyte Silvestre. Vioara Guarneri del Gesu şi vioara Paul Kaul (cea construită pe măsura mâinii lui Enescu) au răsunat ieri, 19 august, de ziua Maestrului, în Aula Palatului Cantacuzino. Din 1990, de când s-a redeschis Muzeul Naţional "George Enescu", nu au fost înstrăinate obiecte de patrimoniu, dimpotrivă, demersurile managementului au fost îndreptate către sporirea patrimoniului şi protejarea lui", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Muzeului Enescu.

Casa de Licitaţii Historic a anunţat pe site-ul său organizarea, în data de 22 septembrie, a licitaţiei "George Enescu. Univers şi creaţie", în care se regăsesc 190 de loturi, printre care o partitură-manuscris a operei Oedipe şi o vioară ce a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României.

"Muzica este aşezată încă din Renaştere în rândul artelor majore. Muzica reprezintă un liant între oameni, aceasta dezvoltându-se în acelaşi timp cu societatea pe care a influenţat-o, deopotrivă. George Enescu s-a alăturat elitei internaţionale a compozitorilor, atât prin creaţiile sale, cât şi prin influenţa pe care a exercitat-o ca muzician şi mentor. Licitaţia "George Enescu. Univers şi creaţie" prezintă public, cu ocazia jubileului de 140 de ani de la naşterea compozitorului român (19 august), piese de o reală valoare precum partitura-manuscris a operei Oedipe: o filă ce cuprinde motivele principale ale operei, o vioară ce a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României, fotografii cu dedicaţie sau inedite, manuscrise, corespondenţe şi documente personale. Alături se păstrează documente importante referitoare la opera română, manuscrise, programe cu sinopsis, afişe, fotografii cu autografe ale personalităţilor reprezentative ale operei, precum şi corespondenţe ale acestora", se arată pe site-ul Historic.

Vineri, Ministerul Culturii a anunţat că va verifica originea unor bunuri din cadrul licitaţiei Enescu anunţată de Casa de Licitaţii Historic pentru 22 septembrie iar ARTEXIM, organizatorul Festivalului Internaţional "George Enescu", a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să sprijine clarificarea situaţiei, prin demersurile legale pentru a verifica provenienţa acestor bunuri şi dacă scoaterea la licitaţie respectă cadrul legal. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.