COD GALBEN: 20-09-2021 Intre 07:00 si 09:30 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Sălaj, Județul Cluj, Județul Bistriţa-Năsăud;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Spectacolul "Inimă şi alte preparate din carne" de Dan Coman, regia, video şi universul sonor Radu Afrim, producţie a Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, a fost desemnat cel mai bun spectacol la cea de-a XXIX-a ediţie a Premiilor Galei UNITER, care a avut loc, luni seară, la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale din Bucureşti.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTOPremiul i-a fost înmânat de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, managerului Naţionalului craiovean, Alexandru Boureanu.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO"Teatrul a demonstrat rezilienţă în această perioadă, am tot văzut, am auzit oameni care se pregăteau să facă proiecte live aici pe scândură şi pe urmă au ajuns să facă proiecte de teatru radiofonic. Care-i diferenţa între rezilienţă şi rezistenţă? Când eşti rezistent doar te opui şi eşti atât de puternic încât rezişti unui factor care te atacă. Rezilienţa înseamnă că depăşeşti o perioadă grea şi transformându-te în perioada aceasta. Asta a demonstrat-o arta teatrală în perioada aceasta şi nu numai, cultura în general a dat dovadă de rezilienţă, se poate adapta. (...) Asta va face şi în continuare. Să ştiţi că au fost multe momente grele în cultură, cultura a trecut prin momente mai grele decât cel de acum. Au fost momente când mari artişti au cântat chiar în tranşee pentru a îmbărbăta soldaţii români şi, cu toate acestea, cultura nu numai că nu a murit, dimpotrivă, a progresat", a spus ministrul Culturii.

Alexandru Boureanu şi-a felicitat colegii pentru obţinerea premiului şi a precizat că acesta "este un rezultat al trupei de actori şi, bineînţeles, al tehnicienilor".

Printre laureaţii galei s-a numărat actorul Marcel Iureş, care a primit Premiul pentru întreaga activitate.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO"O să mor de inimă! Şi oricum sunt tinerel, abia intru în a doua jumătate a vieţii, aşa că acesta (premiul - n.r.) e un imbold. Urmează pe la 140, 130 (ani - n.r.), pe acolo, să dau operele majore, ca să zic aşa. (...) Am doldora bagajele, am fost cleptoman toată viaţa, mi-am însuşit - să nu zic am furat - şi de la domnul Pino Caramitru şi de la Rebengiuc şi de la Ciulei, nu mai zic că am furat de la actori (...), de la regizori minunaţi cu care am lucrat. Le datorez totul, ca să zic aşa. E, acum am timp, după 70 de ani, să combin chestiile astea şi să dăm nişte opere cum n-a mai văzut nici Parisul, nici Londra, nici Los Angeles, nici Roma", a spus zâmbind Marcel Iureş.

La categoria Cel mai bun spectacol au mai primit nominalizări "Villa Dolorosa" de Rebekka Kricheldorf, regia Theodor-Cristian Popescu, scenografia Irina Moscu, Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania "Liviu Rebreanu"; "Verde tăiat" de Alexandra Felseghi, regia Adina Lazăr, scenografia Andreea Tecla, Asociaţia Pro Teatru, Zalău (proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional).

Premiul pentru cea mai bună regie a fost câştigat de Carmen Lidia Vidu pentru spectacolul "Jurnal de România. 1989", producţie a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTODistincţia i-a fost înmânată regizoarei de primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

"Vreau să vă mulţumesc că rezistaţi şi aţi rezistat, şi cred că despre asta e vorba: cum facem ca fenomenul cultural să nu fie un act de rezistenţă, cum facem să schimbăm paradigma, astfel încât cultura să fie văzută, să fie prinsă în mentalul colectiv nu ca o cenuşăreasă, ci ca un motor de dezvoltare şi împreună cu educaţia să fie percepută ca şi coloană vertebrală a unei societăţi, a societăţii româneşti", spus primarul Capitalei înainte să anunţe câştigătorul premiului pentru cea mai bună regie.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTORegizoarea Carmen Lidia Vidu a spus că prin spectacolul său a dorit sa dea voce celor mai puţini vocali, celor care nu au curajul să iasă în faţă.

"Eu am crezut mereu că teatrul este doar despre ceilalţi, despre ruşi, despre americani, despre cei valoroşi, puternici, despre cei care ştiu ei mai bine. Nimeni nu mi-a spus vreodată că teatrul poate fi despre mine, că povestea mea contează, comunitatea mea contează, că oraşul este important. Jurnal de România este despre noi, nesemnificativii. Jurnal de România 1989 este despre un moment de curaj, curaj colectiv. Să negi Revoluţia, să negi curajul unui popor de a ieşi în stradă, de a protesta şi de a schimba un regim politic, despre forma în care crimele împotriva umanităţii prind curaj. Ignoranţa cu privire la înţelegerea trecutului, analfabetismul cultural formează o societate imatură, uşor de manipulat. Teatrul ne-a dat şansa de a ne folosi vocea, pentru cei mai puţini vocali", a declarat regizoarea.

Nominalizaţi au mai fost Cristian Ban pentru spectacolul "MaMe", textul creaţie colectivă, Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galaţi; Leta Popescu pentru spectacolul "(In)corect" de Leta Popescu, Reactor de Creaţie şi Experiment, Cluj-Napoca (spectacol produs în cadrul programului cultural "Decalaj. Naraţiuni intergeneraţionale", co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional).

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTOPremiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost câştigat de actorul Răzvan Vicoveanu pentru rolul Ivan Alexandrovici Hlestakov din "Revizorul" de N.V. Gogol, regia Petru Vutcărău, Teatrul "Regina Maria" Oradea. Nominalizări au mai primit Bogdan Farcaş pentru rolul Titta Nane din "Gâlcevile din Chioggia", după Carlo Goldoni, regia Vlad Trifaş, Teatrul "Toma Caragiu" Ploieşti; Şerban Gomoi pentru rolul Tânărul din "O haită de sfinţi" de Neil LaBute, regia Vlad Zamfirescu, Teatrul "Nottara", Bucureşti.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTOLa categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, câştigătoare a fost desemnată actriţa Emoke Kato pentru rolul Eszter Nagy din spectacolul "Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois" de Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri, Reactor de Creaţie şi Experiment, Cluj-Napoca. Nominalizări au mai primit Eliza Noemi Judeu pentru rolul Tiadora din spectacolul "Tiadora", după Maria Manolescu Borşa, regia Sorin Militaru, Teatrul Municipal "Bacovia" Bacău; Alexandra Vicol pentru rolul Fundă din spectacolul "Portugalia" de Zoltan Egressy, regia Vladimir Anton, Teatrul "Mihai Eminescu" Botoşani.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTOPremiul pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit actorului Ion Rizea pentru rolul Bunica din spectacolul "Povestea acelor oameni care s-au adunat într-o seară în jurul unei mese", textul şi regia Radu Iacoban, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara. La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Emil Coşeru pentru rolul Ion din spectacolul "Năpasta" (...şi era pădurea singură...) de I.L.Caragiale, un spectacol de Adi Carauleanu, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi; Matei Rotaru pentru rolul Piotr Stepanovici Verhovenski din spectacolul "Demonii. Începuturi", după F.M. Dostoievski, scenariul, regia, decorul şi proiecţiile video Tudor Lucanu, Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTOCea mai bună actriţă în rol secundar a fost desemnată Diana Vieru pentru rolul Marusia din spectacolul "Oraşul cu fete sărace", scenariu după nuvelele lui Radu Tudoran, regia, scenariul şi universul sonor Radu Afrim, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi. Nominalizări au mai primit Cătălina Mihai pentru rolul Speed din spectacolul "Doi tineri din Verona" de William Shakespeare, regia Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul de Stat Constanţa; Costinela Ungureanu pentru rolul Alexandra din spectacolul "Inimă şi alte preparate din carne" de Dan Coman, regia, video şi universul sonor Radu Afrim, Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTODistincţia pentru Cea mai bună scenografie i-a fost acordat lui Adrian Damian pentru scenografia spectacolului "Revizorul" de N.V. Gogol, regia Petru Vutcărău, Teatrul "Regina Maria" Oradea. Nominalizări au primit şi Andu Dumitrescu pentru scenografia spectacolului "Pool (no water)" de Mark Ravenhill, un proiect de Radu Nica, Andu Dumitrescu şi Vlaicu Golcea, Teatrul Maghiar de Stat Cluj; Helmut Sturmer pentru decorurile spectacolului "Rinocerii" de Eugene Ionesco, regia Gabor Tompa, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTOPremiul pentru debut a fost câştigat de Diana Mititelu pentru regia spectacolului "Jocuri în curtea din spate" de Edna Mazya, Teatrul de Stat Constanţa. Au mai fost nominalizaţi la aceeaşi categorie Tudor Dreve pentru regia spectacolului "Nevrozele sexuale ale părinţilor noştri" de Lukas Barfuss, Teatrul Municipal Baia Mare; Diana Păcurar pentru regia spectacolului "Trei femei înalte" de Edward Albee, Teatrul "Regina Maria" Oradea.

Premiul pentru critică de teatru i-a revenit Mirunei Runcan. Nominalizări au mai primit Oana Stoica şi Irina Wolf.

 


Sursa foto: UNITER/Facebook.comLa categoria Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, distincţia a fost câştigată de spectacolul "Insomnia", scenariul, documentarea şi regia Robert Bălan, Asociaţia Art No More, Bucureşti (Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional). Au mai fost nominalizate spectacolele "Totul e bine când... se termină", adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihnea Chelaru, Societatea Română de Radiodifuziune; "Viaţa dăunează grav sănătăţii", scenariul radiofonic şi regia artistică Gavriil Pinte, Societatea Română de Radiodifuziune.

 


Sursa foto: UNITER/Facebook.comPremiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV a fost câştigat de producţia "Shorts", după Samuel Beckett, regia Zalan Zakarias, Teatrul "Tomcsa Sandor", Odorheiu Secuiesc. Au mai fost nominalizate "Gottlieb", adaptare după "Biedermann şi Incendiatorii" de Max Frisch, adaptarea pentru televiziune şi regia artistică Andrei Măgălie, Societatea Română de Televiziune; "V.I.P. - Very Isolated Person", adaptare liberă după "Pescăruşul" de A.P. Cehov, conceptul şi regia Paula Lynn Breuer şi Olga Torok, Teatrul German de Stat Timişoara.

Juriul final care a desemnat câştigătorii Premiilor UNITER i-a avut în componenţă pe scenograful Puiu Antemir, criticul Alina Epîngeac, regizorul Eugen Jebeleanu, actriţa Dorina Lazăr şi criticul Octavian Saiu.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Alături de actorul Marcel Iureş, premii pentru întreaga activitate au fost oferite şi scenografei Geta Medinschi, actriţei Ileana Ploscaru, criticului de teatru Ion Parhon, şi, post mortem, regizorul Alexandru Darie.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTOFoto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTOPremii speciale au fost oferite Scenei Digitale - platformă de spectacole online a Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi pentru Teatrul Poesis, program al Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova şi al Teatrului Notara din Bucureşti, fondat de actorul Emil Boroghină.

 


Sursa foto: UNITER/Facebook.comPremiul Consiliului Britanic a fost oferit Teatrului Basca pentru proiectul "Teatru accesibil tuturor", care a inclus reprezentaţii ale spectacolului "Fluturii sunt liberi" pentru persoanele cu dizabilităţi de văz şi auz prin interpretare mimico-gestuală şi traducere narativă, precum şi un ghid pentru dezvoltarea de teatru accesibile.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


De asemenea, Ion Caramitru a oferit Premiul preşedintelui, care a revenit directorului Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău, Petru Hadârcă.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTODistincţia pentru "Cea mai bună piesă românească a anului 2020" a fost oferită de principesa Sofia lui Mihai Ignat, pentru piesa "Prinţesa care sforăia".

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTOJuriul care a decis Cea mai bună piesă a anului 2020 a fost compus din criticii Marina Constantinescu, Mihaela Michailov şi regizorii Andrei şi Andreea Grosu. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: George Onea, editoro online: Ada Vîlceanu, Irina Giurgiu) 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.