

COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată
În cele cinci veacuri ale existenţei sale, opera s-a bazat permanent pe apropiere socială, acest gen de teatru născându-se tocmai dintr-o necesitate a omului de a împărţi emoţia scenei cu emoţia publicului, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Operei Naţionale Române din Timişoara, baritonul Cristian Rudic.
Potrivit acestuia, în ultimul an, acest transfer emoţional din partea artiştilor nu s-a bucurat de răspunsul palpabil, direct, al spectatorilor, care înseamnă aplauzele.
"Această perioadă (pandemică - n.r.) cred că este o fază intermediară spre normalitate, pentru că nu există două normalităţi. Vorba aceea că 'cine nu se adaptează moare' sper că nu se poate aplica genului numit operă, care păşeşte în al cincilea secol de existenţă. Opera este teatru muzical în care îşi dau mâna toate artele, dar vântul din pânzele corabiei numite teatrul liric rămâne vocea frumoasă şi corpul frumos al balerinului cultivat. În secolele sale de existenţă, opera se bazează pe apropiere socială, acest gen de teatru s-a născut dintr-o necesitate a omului de a împărţi un adevăr scenic, de a împărţi emoţia scenei cu emoţia celui care aşteaptă produsul finit al scenei", afirmă Cristian Rudic.
Pentru a nu crea un clivaj total între spectacolul de artă şi public, ONRT a încercat să rămână aproape de iubitorii scenei lirice prin transmiterea online a unor spectacole de operă, operetă şi balet din arhiva proprie.
Managerul ONRT punctează, însă, faptul că schimbul de trăiri afective nu funcţionează decât într-o singură direcţie când este vorba despre online, distanţarea socială duce şi la distanţare sufletească şi nu poate decât să spere ca această fază intermediară să dureze cât mai puţin.
Foto: (c) Opera Nationala Romana Timisoara/facebook.com
"Noi ne bazăm pe schimbul de energie emoţională scenă - public, pe care o împărţim. Emoţia artistului se combină cu emoţia publicului. Publicul virtual fiind departe, noi trimitem într-o singură direcţie şi nu primim aproape nimic înapoi", mărturiseşte Cristian Rudic.
Pentru artiştii Operei, revederea cu publicul, în perioada estivală, a fost marea bucurie a anului trecut, când artiştii au putut simţi, din nou, căldura şi dragostea spectatorilor.
"Cea mai mare bucurie am trăit-o la revederea cu publicul drag, mai ales după lockdown, când s-a putut da drumul la evenimentele în aer liber, unde s-a jucat tot timpul cu casa închisă, respectând regulile de distanţare. Dorul publicului a fost acolo, iar artistul are nevoie de aplauze", punctează Rudic.
În acest an, managerul ONRT anunţă proiecte inedite, spectacole în formaţii mai reduse ca număr de interpreţi, pentru a se păstra distanţarea.
"Trebuie să ne apropiem şi de genul nostru, de teatru muzical, vom recurge şi noi, după modelul altora, la opere care nu au o desfăşurare prea mare de forţe. Ne-am gândit la 'La Serva Padrona' (un intermezzo din 1773 de Giovanni Pergolesi - n.r.), la evenimente concertante înregistrate sau nu, online sau nu, în funcţie de evoluţia pandemiei", dezvăluie baritonul.
ONRT a deschis anul 2021 cu difuzarea online a spectacolului "Attila" de Giuseppe Verdi, o operă în concert, a cărei primă audiţie a avut loc în ediţia 2011 a Festivalului Internaţional Timişoara Muzicală. Luna ianuarie aduce reluări online ale operelor "Bărbierul din Sevilla" de Gioachino Rossini şi "Faust" de Charles Gounod. AGERPRES/(A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa foto: Opera Nationala Romana Timisoara/facebook.com
Citeşte şi:
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.