COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă COD GALBEN: 25-05-2025 ora 19 Intre 19:50 si 01:50 se va semnala Ploi ce vor acumula 20…30 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 20 ...30 l/mp. in Județul Gorj, Județul Vâlcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" marchează, miercuri, sărbătoarea Sânzienelor, organizând, pe lângă tradiţionalul târg, o serie de ateliere de creaţie dedicate acestei tradiţii.

"Ca în fiecare an, Muzeul Satului readuce în atenţie tradiţiile şi obiceiurile acestei zile: de la împletirea coroniţei din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea şi participarea la târgul de Sânziene. Nu vor lipsi atelierele de creaţie: coroniţe şi cusături româneşti. De asemenea, cei care vor veni la muzeu îmbrăcaţi în ie/cămaşă românească vor avea intrarea gratuită în muzeu", informează instituţia muzeală într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.

Intitulat "Sânziene, ie, floare, lumină", evenimentul va debuta de la ora 9,00 cu Târgul Sânzienelor, de unde nu va lipsi prezentarea de ii, ţesături sau podoabe. Târgul se va închide la ora 19,00.

În intervalul orar 11,30 - 13,00, vor fi organizate la Gospodăria Şanţ din cadrul muzeului ateliere de cusături româneşti, coordonate de Carmen Elena Firea - 15 lei/copil (7 - 12 ani), iar între orele 13,00 - 14,00, la Câmpu lui Neag, este programat atelierul de coroniţe, cu participare gratuită.

Conducerea instituţiei reaminteşte că, în conformitate cu Ordinul nr. 2.879/967/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul culturii, în momentul participării la evenimentele din incinta muzeului (târguri, ateliere, expoziţii), publicul trebuie să respecte mai multe reguli:

* Purtarea măştii de protecţie pe toată durata evenimentului;

* Verificarea temperaturii la intrarea în muzeu (unde se află aparate de tip termo scannere); în cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade C este interzisă participarea la eveniment;

* Spălarea şi dezinfectarea mâinilor ori de câte ori este nevoie;

* Menţinerea distanţei fizice de 1,5 m între persoane;

* Evitarea formării de grupuri;

* Vizionarea spectacolelor folclorice folosind spaţiile din gradenele de lângă scenă marcate;

* Participarea la ateliere de creaţie respectând regulile de distanţare fizică; însoţitorii sunt rugaţi să folosească acele căi de acces marcate şi să păstreze distanţa socială;

* Aruncarea măştii la gunoi în recipiente separate, marcate corespunzător.

Potrivit sursei citate, în credinţa populară, Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase, divinităţi nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, fac să rodească ogoarele, înmulţesc animalele şi păsările, lecuiesc bolile şi suferinţele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene şi le pun sub pernă pentru a-şi visa ursitul.

Dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coroniţe şi le aruncau pe acoperişul caselor.

Se considera că omul va trăi mult în cazul în care coroniţa rămânea pe casă sau, dimpotrivă, că va muri repede, atunci când coroniţa alunecă spre marginea acoperişului sau cădea de pe acoperiş.

Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii şi este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac.

De Sânziene au loc bâlciuri şi iarmaroace, în trecut, acestea fiind un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.

Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor şi sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Şi nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internaţională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online "La Blouse Roumaine". AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruºtei)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.