Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Mai multe vase şi statuete care au o vechime de peste 6.000 de ani au fost expuse în premieră, marţi, la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani, în cadrul expoziţiei "Civilizaţia Cucuteni. Artefacte vechi în vremuri noi".

 


Foto: (c) Cristian LUPASCU / AGERPRES



Expoziţia din "Sala oglinzilor", organizată cu prilejul redeschiderii muzeului după trei luni de la declanşarea pandemiei de coronavirus, scoate în evidenţă pictura şi sculptura maeştrilor cucutenieni prin piese care nu au mai participat la expoziţii locale, naţionale sau internaţionale.

 


Foto: (c) Cristian LUPASCU / AGERPRES



Exponatele, cu valoare de patrimoniu, provin din situl arheologic Ripiceni, acolo unde, în ultimii 15 ani, arheologii Muzeului Judeţean din Botoşani, împreună cu specialiştii de la Universitatea 'Ştefan cel Mare' din Suceava, au cercetat civilizaţia Cucuteni.

 


Foto: (c) Cristian LUPASCU / AGERPRES



"Este o expoziţie care întruneşte, în cea mai mare parte a sa, piese arheologie, vase, statuete şi alte artefacte descoperite în ultimii ani în situl arheologic de la Ripiceni din judeţul judeţul Botoşani. Mai ales în ultimii doi-trei ani, cercetările s-au axat pe acea mega structură de peste 1.000 de metri pătraţi descoperită în centrul aşezării şi care ne-a dat piese de patrimoniu deosebite, de la statuete unicat, deocamdată, care sunt foarte bine păstrate, de dimensiuni foarte mari, pictate, până la complexe de cult, cum ar fi cele trei vase binoclu care au fost descoperite împreună. Sunt vase de cult, pentru că nu au fund, nu sunt vase utilitare şi care, spun specialiştii, ar reprezenta cuplul uman, bărbatul şi femeia", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judeţean, Aurel Melniciuc.

 

Foto: (c) Cristian LUPASCU / AGERPRES



Printre exponate se află şi câteva statuete masculine din cultura Cucuteni, considerate piese rare.

 


Foto: (c) Cristian LUPASCU / AGERPRES



"De obicei, statuetele masculine reprezintă circa 10% din totalul reprezentărilor antropomorfe descoperite", a precizat Melniciuc.

Expoziţia cuprinde, de asemenea, o serie de panouri cu ajutorul cărora publicul poate urmări procesul de restaurare a vaselor sau statuetelor din cultura Cucuteni. AGERPRES/(A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.