Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat joi că poate fi reproşat un management defectuos conducerii Bibliotecii Naţionale, accentuând că are în vedere modificarea legislaţiei în domeniu, astfel încât evenimente precum cel din noaptea de Revelion să nu mai fie organizate în spaţii culturale.

"Putem reproşa un management defectuos conducerii Bibliotecii Naţionale. (...) Este clar că, pe de o parte, au fost abateri care nu au respectat actualul ordin de ministru aflat în vigoare, ordin pe care eu urmează să-l modic şi să-l completez, iar, pe de altă parte, putem vorbi de exploatarea unor lacune în acest ordin de ministru, unde practic s-a mers, ca să zic aşa, 'pe regulament', dar s-a întins coarda prea mult, înţelegeţi ce spun, pentru că s-au exploatat anumite lucruri insuficient specificate clar în ordinul de ministru", a declarat Gheorghiu într-o conferinţă de presă, în care a anunţat concluziile controlului efectuat de Corpul de control al ministrului la Biblioteca Naţională a României.

Ministrul a precizat că la evaluarea abaterilor au fost avute în vedere încălcările regulamentului din ordinul de ministru şi a celui de funcţionare a bibliotecii.

El a spus că deşi Biblioteca Naţională poate încheia contracte de prestări servicii în vederea asigurării finanţării din venituri proprii, conform cadrului legal în vigoare, Corpul de control a constatat o serie de abateri.

Printre acestea se numără: nerespectarea prevederilor privind adoptarea în Consiliul de Administraţie a unui document care să conţină criteriile pentru organizarea de evenimente cultural-artistice, ştiinţifice şi profesionale, conform procedurii interne, ca şi cele privind termenul de depunere a cererii de organizare a evenimentului, respectiv cu 12 zile lucrătoare înainte de acesta. De asemenea, cererea nu conţinea toate elementele legate de istoricul activităţilor culturale ale beneficiarului, neexistând un document formalizat care să cuprindă în detaliu programul de desfăşurare a activităţii.

"Nu a fost respectată durata evenimentului conform contractului; beneficiarul nu şi-a respectat obligaţia de a notifica Biblioteca Naţională a României cu cel puţin 72 de ore înainte, referitoare la durata şi programul evenimentului; nu au fost respectate prevederile pentru organizarea de evenimente culturale cu privire la instalarea scenei; beneficiarul nu a respectat instrucţiunile proprii ale Bibliotecii Naţionale a României privind sănătatea şi securitatea în muncă pentru vizitatori şi prestatori de servicii; nu au fost respectate prevederile privind delimitarea unor spaţii special amenajate pentru consumarea băuturilor alcoolice; nu au fost respectate prevederile ordinului ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale nr. 2896/10.09.2019 referitoare la tariful ce trebuia aplicat pentru evenimente care depăşesc opt ore", a precizat Gheorghiu.

Ministrul a reproşat, totodată, "managementul defectuos al conducerii instituţiei în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu; procedura privind serviciile de organizare evenimente în spaţiile Bibliotecii a avut un caracter prea general; inexistenţa unui program detaliat de acţiuni, pe ore şi activităţi agreat de ambele părţi, premergător încheierii contractului; lipsa unor criterii clare şi detaliate pentru definirea şi încadrarea evenimentelor în tipurile de evenimente (cultural-artistic, ştiinţific şi profesional) care pot fi organizate în spaţiile instituţiei, nerespectarea de către organizator a clauzelor contractuale, ca şi faptul că managementul bibliotecii nu a verificat desfăşurarea evenimentului, conform contractului".

El a anunţat că, pentru remedierea de urgenţă a abaterilor constatate de către Corpul de control, a dispus modificarea şi completarea ordinului de ministru respectiv, precum şi următoarele măsuri: elaborarea unor criterii clare şi specifice de identificare a tipurilor de evenimente; revizuirea procedurii interne a Bibliotecii privind organizarea evenimentelor; includerea, în mod obligatoriu, pentru fiecare activitate organizată, a unui program pe ore şi acţiuni; stabilirea şi aplicarea sancţiunilor pentru încălcarea contractului şi recuperarea până la finalul lunii februarie 2019 a sumelor totale datorate de organizatorii evenimentului.

Totodată, Biblioteca Naţională va face toate demersurile pentru obţinerea unor documente, în urma realizării unor expertize care să ateste, după caz, parametrii în care se pot desfăşura evenimentele.

Gheorghiu a menţionat că este importantă încurajarea folosirii acestor spaţii de către publicul larg şi trebuie luate în considerare exemplele pozitive ale instituţiilor similare care organizează acest gen de evenimente în Europa, dar a accentuat că trebuie stabilite şi aplicate punctual reguli clare, anterior desfăşurării acestor evenimente.

"Prin ordin de ministru se va reglementa în ce mod şi în ce condiţii se organizează aceste evenimente. Vă informez că în urma verificărilor efectuate s-a dovedit că nu, repet, nu au existat acte de vandalizare sau distrugeri ale mobilierului. Mai mult, acesta nu aparţine instituţiei, ci organizatorilor evenimentului. Mă folosesc de acest prilej pentru a menţiona că înregistrarea video a fost făcută cu telefonul mobil în interiorul dispeceratului şi publicată fără a fi informată în prealabil conducerea ministerului", spus Bogdan Gheorghiu.

Potrivit lui Gheorghiu, directoarea Bibliotecii Naţionale, Carmen Mihaiu, va fi evaluată de o comisie, raportul Corpului de control urmând să 'cântărească' în viitor în această evaluare.

"Doamna Mihaiu, ca să fie clare anumite aspecte din start, este angajata bibliotecii în baza unui contract de management. Nu este nici funcţionar public şi nici personal contractual. Ea se subordonează legii speciale în materie, respectiv Ordonanţa de Urgenţă nr. 189 din 2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură. Practic, dânsa se supune unei comisii de evaluare. Această comisie se întruneşte anual şi evaluează activitatea managerului. Ceea ce pot să vă asigur este că raportul corpului de control va cântări în această evaluare", a mai spus ministrul Culturii.

Controlul a avut loc după ce, la începutul acestei luni, deputatul USR Iulian Bulai a scris pe Facebook că Sala Atrium a Bibliotecii Naţionale, în care a fost organizată o petrecere de Revelion, a rămas "plină de mizerie, vandalizată". AGERPRES/(A - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editori online: Irina Giurgiu, Anda Badea)

 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.