COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, ministrul Culturii, George Ivaşcu, sociologul Vasile Dîncu şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Valentin Cuibus, au fost primii cititori ai evenimentului "Marea lectură", în cadrul căruia se încearcă intrarea în Cartea Recordurilor.

Acţiunea are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania (FICT), organizatorii sperând să poată aduna sâmbătă, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, 10.000 de persoane care vor citi pe rând aceeaşi carte, respectiv "Eminescu, 100 de poeme alese".

Prima poezie din volum, "De-aş avea", a fost citită de Emil Boc, George Ivaşcu şi Valentin Cuibus.

 


În momentul începerii evenimentului, în Piaţa Unirii se aflau deja peste 3.000 de persoane, marea majoritate elevi, veniţi atât din Cluj, cât şi din alte judeţe, cum ar fi Mureş sau Suceava.

Toate cele 10.000 de cărţi au fost numerotate de voluntarii FICT, iar în fiecare dintre volume a fost subliniat un alt pasaj, în ordinea în care acestea urmează a fi citite. De asemenea, în fiecare carte se află un semn care este şi el numerotat.

Potrivit Biancăi Tămaş, care a coordonat numerotarea cărţilor şi sublinierea pasajelor, toată această acţiune a durat şapte zile, voluntarii muncind câte 12 ore pe zi.

Volumul a fost publicat special pentru eveniment de Editura Şcoala Ardeleană, într-un tiraj de 10.000 de exemplare, care au fost distribuite gratuit participanţilor la evenimentul intitulat "Marea Lectură".

"Toţi participanţii trebuie să citească din aceeaşi carte, ei trebuie să stea în rând sau într-o formaţie, prima persoană trebuie să citească fragmentul unu, a doua persoană din rând, al doilea şi aşa mai departe", a explicat, la începutul lunii septembrie, într-o conferinţă de presă, Vasile George Dîncu, directorul festivalului.

Organizatorii evenimentului au lucrat timp de mai multe săptămâni cu reprezentanţii Guinness Book pentru stabilirea regulamentului.

Fiecare persoană trebuie să urce pe o scenă amenajată în Piaţa Unirii, iar din momentul în care un cititor termină, iar celălalt vine la microfon nu ar trebui să treacă mai mult de 10 secunde, asta pentru ca evenimentul să se poată termina la o oră rezonabilă în cursul serii. Dacă o persoană citeşte, din greşeală, alte versuri, aceasta va fi omisă de la numărătoare.

Potrivit organizatorilor, peste 6.000 de persoane şi-au anunţat participarea la acest eveniment.

Ultimul record consemnat de Guinness World Records la această categorie a fost stabilit în anul 2015 de Library Marwadi Education Foundation din India.

FICT este organizat de Asociaţia Culturală Eikon, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. AGERPRES / (A - autor: Elena Stanciu, editor: Irina Poenaru, imagine: Elena Stanciu, redactor video: Marilena Stănescu, grafician: Andrei Cârlan, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.