COD GALBEN: 01-05-2025 ora 18 Intre 18:40 si 20:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50…60 km/h, descărcări electrice, grindina și averse ce vor acumula 10...15 l/mp. in Județul Giurgiu; COD GALBEN: 01-05-2025 ora 18 Intre 18:10 si 19:10 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50…60 km/h, descărcări electrice, grindina și averse ce vor acumula 10...15 l/mp. in Zona joasă a județului Argeş, respectiv zona localităților, Județul Argeş, Județul Dâmboviţa, Județul Teleorman;
Taragotistul Dumitru Fărcaş a murit în noaptea de luni spre marţi într-un spital din Cluj-Napoca, unde se afla internat pentru o intervenţie.
Potrivit lui Flavius Milăşan, directorul Casei de Cultură a Studenţilor, unde Dumitru Fărcaş era consultant artistic, acesta a murit în urma unui infarct.
Dumitru Fărcaş împlinise în luna mai 80 de ani.
Detaliile înmormântării vor fi stabilite de familie şi vor fi comunicate ulterior.
*** Dumitru Fărcaş s-a născut la 12 mai 1938 în satul Groşii Băii Mari, judeţul Maramureş. S-a înscris la liceul de muzică în 1956, iar din 1962 până în 1967 a urmat cursurile Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare, clasa de oboi. După absolvirea academiei, a învăţat autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului, preciza Ministerul Culturii în luna mai, cu ocazia unui spectacol aniversar dedicat artistului, organizat la Cluj-Napoca.
Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist în Ansamblul "Maramureşul" din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul "Mărţişorul" al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.
A fost distins cu numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962); Discul de aur decernat de Academia "Charles Cros" din Paris (1972); laureat al Premiului Ethnos (1991); laureat al Festivalului "Smithsonian Folklive Festival" de la Washington (1999); Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999); Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans "Cele cinci Lyre" de la Budapesta (2000).
A fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.
Preşedintele Ion Iliescu i-a conferit, la 29 noiembrie 2002, Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, "pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală'. Tot preşedintele Ion Iliescu i-a conferit, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului".
La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.
La 23 noiembrie 2013, a devenit cetăţean de onoare al judeţului Cluj - "Clujean de Onoare", în cadrul unei ceremonii organizate la finalul primei ediţii a Festivalului-concurs Dumitru Fărcaş "Taragotul de Aur".
Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit, la 12 mai 2018, maestrului Dumitru Fărcaş, la împlinirea vârstei de 80 de ani, Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler, în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră, dar şi pentru contribuţia pe care a adus-o culturii. AGERPRES / (A - autor: Elena Stanciu, editor: Irina Poenaru, Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Citiţi şi:
* A murit taragotistul Dumitru Fărcaş (fişă biografică)
* Ioan Bocşa: Dumitru Fărcaş a fost un mare artist; îl cunosc de 50 de ani
* Mihai Fifor: Dumitru Fărcaş - un maramureşean care şi-a iubit până la patimă ţara şi neamul
* Sabina Ispas: Dumitru Fărcaş - unul dintre cei mai elocvenţi ambasadori ai spiritualităţii româneşti
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.