Primul oraş atestat documentar de pe actualul teritoriu al României, cetatea Argamum - comuna Jurilovca, judeţul Tulcea, va găzdui vineri un dublu eveniment expoziţional semnat de artistul braşovean Adrian Timar.
Una dintre cele două expoziţii, "În căutarea certitudinii", constă într-o instalaţie, iar a doua, "Malul lacului Razelm", include o expoziţie de desene realizate cu tuş chinezesc în tehnica laviu, potrivit artistului braşovean.
"Mă atrage de fapt povestea acestui loc, a unei cetăţi care a înflorit şi care a fost la naiba-n praznic, pe drumul cămilei, după cum se pare e şi o vorbă a grecilor", a explicat marţi, presei, Adrian Timar decizia sa de a reveni cu un eveniment expoziţional pentru al doilea an consecutiv la cetatea Argamum.
Expoziţia de desene include şi un atelier deschis pentru învăţarea, cunoaşterea şi realizarea desenului în tuş, tehnica laviu, iar potrivit sursei menţionate, primele persoane interesate de acest atelier au şi ajuns la cetate în prima zi a săptămânii.
"Atelierul este deschis oricui, iar cei vizaţi sunt cei din învăţământ din Jurilovca şi copiii care nu ştiu ce să mai facă. Aseară (luni seara, n.red.), am avut deja vizita unei profesoare din Jurilovca şi le-am explicat o jumătate de oră ce se întâmplă acolo şi mi-a spus că va reveni", a afirmat Timar.
Vernisajul celor două expoziţii va avea loc vineri, la ora 13.00, potrivit artistului braşovean, iar acestea vor fi deschise publicului până în luna septembrie.
Născut în anul 1954, la Deva, Adrian Timar a absolvit în anul 1980 Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca. Din anul 1978 a participat la numeroase expoziţii de grup în ţară şi străinătate, iar în anul 1987 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România. Este grafician-colaborator al editurii Paralela 45, director artistic în publicitate, iar în anul 2007 a înfiinţat la Braşov Liceul de artă "Hans Mattis-Teutsch", unde în prezent este profesor.
Primul oraş atestat documentar de pe teritoriul actual al României, cetatea Argamum, a fost întemeiat de către grecii din Asia Mică, într-o zonă cu urme de locuire din epoca bronzului şi din prima epocă a fierului. Printre monumentele reprezentative ale sitului se numără cel mai vechi mormânt grecesc din Bazinul Mării Negre, care datează de la mijlocul secolului al VII-lea î.Hr. şi o serie de edificii publice şi private din perioada romană, pretoriul, patru bazilici paleo-creştine, locuinţe şi o parte din reţeaua stradală.
Cetatea Argamum, situată pe malul complexului Razim-Sinoe, a mai găzduit în urmă cu circa 10 ani, evenimente culturale, însă în ultimii ani, acestea au lipsit. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.