Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Masa de birou a fostului prim-secretar PCR al Regiunii Maramureş, Iosif Uglar, alături de documente importante, au fost donate Muzeului Judeţean (MJ) Satu Mare de către fiica acestuia şi prezentate într-o expoziţie care a fost deschisă, vineri, la sediul instituţiei, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la reînfiinţarea judeţului.

Managerul MJ, Felician Pop, a declarat că donaţia făcută de Doris Uglar - fiica celui care a pus în practică decizia de înfiinţare a judeţului - constând în mobilier, o serie de albume şi documente extrem de importante, este foarte importantă pentru judeţ.

"Astăzi se împlineşte o jumătate de veac de când judeţul Satu Mare are forma cu care ne-am obişnuit. Dacă ne gândim la veacul XX, la 1918, înaintaşii noştri, mult mai rapizi ca noi, (...) până în 1919 am avut o formă de organizare, apoi până în 1949 a fost vechiul judeţ Satu Mare. Între 1940 şi 1944 a fost altă organizare, apoi între 1944 şi 1950 s-a revenit la judeţ, între 1950 şi 1968 am făcut parte din regiunea Maramureş, dar niciuna din formele acestea nu a avut longevitatea acestei împărţiri administrative, a judeţului Satu Mare. Dacă facem un bilanţ, dacă a fost bine sau nu ca pe harta ţării să apară un judeţ cu numele Satu Mare, sigur că sunt şi plusuri şi minusuri, important însă este că, renunţându-se la modelul sovietic de împărţire, pe regiuni şi raioane, Sătmarul a recuperat ceva din vechea glorie istorică, ceva pentru că Satu Mare nu a mai reprimit toate teritoriile pe care le-a avut în comitatul istoric. Între timp, judeţul a fost împărţit de o frontieră în două, o parte din Sătmarul istoric este în Ungaria, o parte este aici, unde e miezul lui, şi o bună parte se află în actualul judeţ Maramureş", a declarat Felician Pop.

El a arătat că, în această împărţire pe judeţe, localităţile din zona Codrului au fost distribuite în trei judeţe, Satu Mare, Maramureş şi Sălaj.

 

Sursa foto: (c) Gheorghe Pietrar / AGERPRES FOTO


"Zona Codrului, care din punct de vedere etnografic este o entitate, a fost împărţită în trei judeţe. O parte este în Satu Mare, ce a fost dincolo de culmea Codrului a căzut în Maramureş şi sudul regiunii Codrului a căzut în judeţul Sălaj. Dar am cunoscut un fel de mândrie sătmăreană, un fel de patriotism local, că suntem sătmăreni şi nu maramureşeni, pentru că, în vremea regiunii, spuneau "maramureşenii din Satu Mare". Asta ni se trage până în ziua de astăzi, că atunci când e vorba de Ţara Oaşului scrie că e din Maramureş, ele fiind şi zone, etnografic vorbind, complementare", a mai spus Felician Pop.

Fiica fostului prim secretar, Doris Uglar, a mărturisit că a trăit, alături de tatăl ei, momente importante atât în istoria, cât şi în dezvoltarea judeţului Satu Mare.

"Am petrecut alături de tatăl meu momente memorabile care astăzi pot face parte din istoria sătmăreană. Vorbim de inundaţiile din 1970, când apele Someşului au îngenuncheat judeţul Satu Mare. Vorbim despre aeroportul din Satu Mare, despre ştrandul din Satu Mare, îmi aduc aminte când au fost descoperite apele termale, vorbim despre Palatul Administrativ, despre barajul de la Călineşti şi despre bogăţia naturală, de prin apele din Ţara Oaşului, iar cu această ocazie o să fac o donaţie foarte originală, este vorba despre proiectul de execuţie făcut la acea vreme. Este un gest de suflet în memoria tatălui meu şi pentru Satu Mare", a declarat Doris Uglar.

Pe lângă obiectele care au aparţinut fostului prim-secretar de partid, expoziţia mai cuprinde hărţi vechi şi fotografii din urmă cu 50 de ani. AGERPRES /(AS - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.