COD PORTOCALIU: 24-02-2018 ora 13 Intre 26 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10 se va semnala temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Expoziţia de fotografie a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, România: "Evoluţie - 100 ani", parte din seria evenimentelor de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, a fost inaugurată marţi, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, ocazie cu care preşedintele Adunării Generale a ONU, Miroslav Lajcak, a subliniat parcursul ţării noastre despre care a spus că, în prezent, este "modernă şi bine integrată".

 

Sursa foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


La eveniment au vorbit şi reprezentantul permanent al României la Naţiunile Unite, ambasadorul Ion Jinga, împreună cu directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi şi Gary Pruitt, preşedinte şi CEO al Associated Press.

 

Sursa foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


"Se spune că o imagine face cât 1000 de cuvinte. Veţi descoperi în această expoziţie şi în broşură fotografii din secolul trecut ale unor artişti faimoşi precum compozitorul George Enescu sau scriitorul Eugen Ionescu şi familia regală", a punctat Ion Jinga, evidenţiind momentele esenţiale din politica externă a României.

 

Sursa foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

"Am dovedit în ultimii 100 de ani că ne pasă de ceilalţi. În 1919, România a fost membru fondator al Ligii Naţiunilor şi de atunci am demonstrat un angajament continuu faţă de diplomaţia multilaterală. După ce ţara noastră a aderat la Organizaţia Naţiunilor Unite în 1955, România a devenit un avocat pentru pace, justiţie internaţională şi dezvoltare în lumea întreagă", a subliniat Jinga.

Totodată el a amintit că "angajamentul pe termen lung pentru pace, justiţie şi dezvoltare este moto-ul candidaturii României la un loc nepermanent în Consiliul de Securitate pentru perioada 2020-2021".

"Dacă ar fi să ne uităm la aceşti 100 de ani, putem spune că a fost o perioadă turbulentă - ţara dumneavoastră a trecut prin cel mai devastator război şi cel mai agresiv regim totalitar, dacă e să menţionăm două extreme", a spus, în acest context, preşedintele Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Miroslav Lajcak.

 

Sursa foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

Astfel, a observat el, "probabil, în aceşti 100 de ani, România a experimentat toate modelele politice existente". Lajcak a afirmat că, în prezent, România este "o ţară modernă, de succes, bine integrată" şi este "respectată ca jucător la nivel regional dar şi global".

În acest cadru, oficialul a amintit şi de contribuţia României la menţinerea păcii şi asistenţa umanitară.

Directorul general AGERPRES, Alexandru Giboi a vorbit despre importanţa acestei expoziţii pentru instituţie pe care o conduce.

 

Sursa foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

"Este a doua expoziţie de fotografie a noastră aici şi cred că este cel mai important eveniment al nostru din ultimii ani", a punctat el. Totodată, a evidenţiat momentul în care are loc această expoziţie.

"Centenarul, cred eu, ar trebui văzut nu doar ca un moment în care o ţară ar trebui să se uite la propria istorie şi să vadă ce a fost bine, ce a fost rău, ci poate fi văzut şi ca un moment al noilor începuturi, un moment în care să privim la viitor. (...) Sunt fericit că am putut aduce o mică parte din istoria României şi o mai mare parte a evoluţiei României la Naţiunile Unite. Este un privilegiu pentru AGERPRES să fie aici", a spus Giboi.

Expoziţia de fotografie "România: Evoluţie - 100 ani" cuprinde imagini din arhiva istorică a Agenţiei Naţionale de Presă, cele mai bune imagini realizate în ultimii ani de către fotoreporterii AGERPRES, dar şi imagini din arhiva Associated Press.

 

Sursa foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

În context, preşedintele şi CEO-ul The Associated Press, Gary Pruitt a vorbit de "apropierea puternică" a instituţiei media pe care o reprezintă faţă de AGERPRES, dar şi despre provocările din industria media.

 

Sursa foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

"AGERPRES a funcţionat din secolul al XIX-lea, din 1889, până în prezent, iar în media nu poţi face asta decât fiind la curent cu cele mai noi tehnologii şi trenduri în ceea ce priveşte colectarea şi distribuţia de ştiri", a precizat acesta.

Pruitt s-a referit şi la importanţa jurnalismului în prezent.

"Nu trăim vremuri uşoare în industria media. Suntem într-o perioadă în care oamenii creează ştiri şi cred că faptele sunt maleabile, iar unii lideri spun că articolele cu care ei nu sunt de acord sunt false. Dar, vă spun, în aceste vremuri, să ai un jurnalism non-partizan, bazat pe fapte, este un lucru mai important ca oricând. Astfel, oamenii pot fi complet informaţi şi pot participa în calitate de cetăţeni la crearea unei vieţi mai bune pentru ei", a punctat Gary Pruitt.

Totodată, el a vorbit şi despre principiile împărtăşite cu AGERPRES.

"Eu ştiu că AGERPRES, ca agenţie de presă, şi Associated Press apără aceste principii şi este o plăcere pentru mine să fiu în această seară prezent la sediul Naţiunilor Unite. Credem în informarea cetăţenilor acestei lumi, pentru ca ei să aibă o viaţă mai bună şi sunt onorat să fiu la această expoziţie care marchează Centenarul României", a punctat Pruitt.

În cadrul evenimentului, a fost prezentat şi albumul realizat de AGERPRES ''România: Evoluţie'', ediţie specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conţine 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluţie, Evoluţie.

 

Sursa foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

Fotografiile din arhiva AGERPRES reflectă viaţa cultural-artistică, economică, politică şi sportivă a ţării, dar şi marile transformări şi evenimente care au avut loc de-a lungul timpului. Fotografii agenţiei au surprins Bucureştiul interbelic, artişti precum Maria Tănase şi Constantin Tănase susţinând spectacole pentru soldaţii români, Revoluţia din decembrie 1989, precum şi evenimente recente.

Pe parcursul anului 2018, expoziţia va fi prezentată publicului din România şi din străinătate, fiind un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri realizat de AGERPRES cu sprijinul mai multor ambasade ale României.

Expoziţia poate fi vizitată până la 23 februarie 2018, la sediul ONU din New York.

 

Parteneri: Associated Press; susținut de Institutul Cultural Român; văzut de Radio Guerrilla; parteneri media: Antena 3, Europa FM, Radio România, TVR.

 

AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.