Spectacole de Shakespeare și Caragiale, în prima zi a Festivalului MultiArt pentru Deținuți

 •  Cultură
332 afişări

Spectacole de teatru după William Shakespeare și I.L. Caragiale au fost prezentate miercuri, la Teatrul Nottara, în deschiderea celei de-a IX-a ediții a Festivalului MultiArt pentru Deținuți "Dana Cenușă - Descătușare prin cultură".

5283e175-4659-4d67-a203-16db87f51330

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

În avanpremiera evenimentului, Administrația Națională a Penitenciarelor a oferit o Diplomă de onoare Fundației SVASTA, organizație neguvernamentală, care prin intermediul programului "Singur spre școală" oferă burse destinate sprijinirii accesului la învățământ pentru copiii deținuților.

"În ultimii trei ani am umblat prin toate penitenciarele din România. Este o realitatea. În nu puține dintre ele am fost de mai multe ori în căutarea acelor copii și tineri lipsiți de sprijinul unui părinte aflat în spatele gratiilor. Împovărați de dificultăți materiale, acești elevi sau studenți se confruntă cu riscul de a abandona școala. Noi le-am întins o mână de ajutor. Vă rog să vă imaginați această sală plină de copii și tineri. Cam acesta este numărul de copii, de elevi și de studenți, pe care noi i-am ajutat în ultimii ani", a spus Iulian Svasta, președintele Fundației SVASTA, la primirea diplomei.

Prezentat sub umbrela Festivalului Fest(in) pe Bulevard, MultiArt aduce pe scenă cinci producții realizate de trupe formate din deținuți de la penitenciarele din București — Jilava, București — Rahova, Botoșani, Galați și Craiova, care au lucrat cu regizori și artiști profesioniști.

Primul spectacol al serii a fost "Decidem singuri, nu există ziduri", autor și regizor Costin Nedelcu, producție a Penitenciarului București — Jilava. În continuare, pe scena Teatrului Nottara au fost prezentate "Scena meșterilor", adaptare după "Visul unei nopți de vară" de William Shakespeare, regia Mirela Cornelia Nistor, producție a Penitenciarului Botoșani, și "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, regia Iulian Gliță, producție a Penitenciarului București — Rahova.

"Acest eveniment permite spectatorilor să ia contact cu o realitate a sistemului penitenciar la care altminteri nu ar putea avea acces. Este o lume deopotrivă fascinantă, o lume a surprizelor, o lume în care fiecare dintre noi, cei care ne desfășurăm activitatea, credem în potențialul pozitiv al celor pe care-i avem în detenție. Fără a avea această credință că există potențial pozitiv în fiecare dintre noi nu ar fi posibil să ne desfășurăm activitatea, nu ar fi posibil să credem că există șanse de reintegrare socială și nu ar fi posibil să iertăm. (...) Cei pe care îi veți vedea și îi veți putea admira sunt persoane care se străduiesc și care muncesc pentru a-și acorda ei înșiși o nouă șansă după o greșeală sau după greșeli pe care le-au comis", a declarat Ioana Morar, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Cea de-a doua zi a festivalului — joi — va aduce pe scenă, de la ora 18,00, producțiile "Prostia omenească (teatru de păpuși)" de Ion Creangă, regia Daniela Agafiței, producție a Penitenciarului Galați, și "Noaptea mișună", adaptare după "Visul unei nopți de vară" de W. Shakespeare, regia Andrei Ștefănescu, Cătălin Miculeasa și Radu Tudor, producție a Penitenciarului Craiova.

La final, juriul va desemna Cel mai bun spectacol și Cea mai bună regie.

Prima ediție a Festivalului MultiArt pentru deținuți a avut loc în 2009. Până acum, au fost prezentate 59 de spectacole la care au participat 579 de deținuți îndrumați de 75 de artiști.

Festivalul MultiArt pentru deținuți, parte a Festivalului Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, este organizat de Administrația Națională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Teatrul Nottara.

AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe