Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 23 nov /Agerpres/ - Spectacole de teatru după William Shakespeare şi I.L. Caragiale au fost prezentate miercuri, la Teatrul Nottara, în deschiderea celei de-a IX-a ediţii a Festivalului MultiArt pentru Deţinuţi "Dana Cenuşă - Descătuşare prin cultură".

În avanpremiera evenimentului, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a oferit o Diplomă de onoare Fundaţiei SVASTA, organizaţie neguvernamentală, care prin intermediul programului "Singur spre şcoală" oferă burse destinate sprijinirii accesului la învăţământ pentru copiii deţinuţilor.

"În ultimii trei ani am umblat prin toate penitenciarele din România. Este o realitatea. În nu puţine dintre ele am fost de mai multe ori în căutarea acelor copii şi tineri lipsiţi de sprijinul unui părinte aflat în spatele gratiilor. Împovăraţi de dificultăţi materiale, aceşti elevi sau studenţi se confruntă cu riscul de a abandona şcoala. Noi le-am întins o mână de ajutor. Vă rog să vă imaginaţi această sală plină de copii şi tineri. Cam acesta este numărul de copii, de elevi şi de studenţi, pe care noi i-am ajutat în ultimii ani", a spus Iulian Svasta, preşedintele Fundaţiei SVASTA, la primirea diplomei.

Prezentat sub umbrela Festivalului Fest(in) pe Bulevard, MultiArt aduce pe scenă cinci producţii realizate de trupe formate din deţinuţi de la penitenciarele din Bucureşti - Jilava, Bucureşti - Rahova, Botoşani, Galaţi şi Craiova, care au lucrat cu regizori şi artişti profesionişti.

Primul spectacol al serii a fost "Decidem singuri, nu există ziduri", autor şi regizor Costin Nedelcu, producţie a Penitenciarului Bucureşti - Jilava. În continuare, pe scena Teatrului Nottara au fost prezentate "Scena meşterilor", adaptare după "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare, regia Mirela Cornelia Nistor, producţie a Penitenciarului Botoşani, şi "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, regia Iulian Gliţă, producţie a Penitenciarului Bucureşti - Rahova.

"Acest eveniment permite spectatorilor să ia contact cu o realitate a sistemului penitenciar la care altminteri nu ar putea avea acces. Este o lume deopotrivă fascinantă, o lume a surprizelor, o lume în care fiecare dintre noi, cei care ne desfăşurăm activitatea, credem în potenţialul pozitiv al celor pe care-i avem în detenţie. Fără a avea această credinţă că există potenţial pozitiv în fiecare dintre noi nu ar fi posibil să ne desfăşurăm activitatea, nu ar fi posibil să credem că există şanse de reintegrare socială şi nu ar fi posibil să iertăm. (...) Cei pe care îi veţi vedea şi îi veţi putea admira sunt persoane care se străduiesc şi care muncesc pentru a-şi acorda ei înşişi o nouă şansă după o greşeală sau după greşeli pe care le-au comis", a declarat Ioana Morar, director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Cea de-a doua zi a festivalului - joi - va aduce pe scenă, de la ora 18,00, producţiile "Prostia omenească (teatru de păpuşi)" de Ion Creangă, regia Daniela Agafiţei, producţie a Penitenciarului Galaţi, şi "Noaptea mişună", adaptare după "Visul unei nopţi de vară" de W. Shakespeare, regia Andrei Ştefănescu, Cătălin Miculeasa şi Radu Tudor, producţie a Penitenciarului Craiova.

La final, juriul va desemna Cel mai bun spectacol şi Cea mai bună regie.

Prima ediţie a Festivalului MultiArt pentru deţinuţi a avut loc în 2009. Până acum, au fost prezentate 59 de spectacole la care au participat 579 de deţinuţi îndrumaţi de 75 de artişti.

Festivalul MultiArt pentru deţinuţi, parte a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, este organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Teatrul Nottara. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.