COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Montreal, 11 nov /Agerpres/ - Creativitatea cântăreţului canadian Leonard Cohen a fost pusă în valoare, la un an după decesul muzicianului, în Muzeul de Artă Contemporană (MAC) din Montreal prin intermediul unei expoziţii care este în acelaşi timp sonoră şi vizuală, graţie unor artificii ale tehnologiei, informează AFP.

În expoziţia "Une breche en toute chose", care a fost vernisată joi seară şi va rămâne deschisă timp de cinci luni, 40 de artişti îşi imaginează şi ilustrează cântecele lui Leonard Cohen prin instalaţii diverse, uneori lipsite de armonie, precum o cameră închisă cu o cheie, o orgă ale cărei clape recită versuri şi un spectacol de lumini vivante, a cărui coregrafie este proiectată pe podea.

În cadrul numeroaselor comemorări organizate pentru a marca împlinirea unui an de la moartea lui Leonard Cohen, organizate de oraşul natal al muzicianului, această expoziţie oferă interpretări creative ale textelor sale, întotdeauna apreciate pentru calitatea lor literară şi în contrast cu interpretările lipsite de înflorituri susţinute pe scenă de renumitul artist.

"Hallelujah", cântecul lui Leonard Cohen care a fost de cele mai multe ori preluat de alţi artişti din lumea întreagă, este folosit de această dată ca un fundal sonor pentru o creaţie ce simbolizează un mormânt.

Pornind de la date transmise în timp real de platforme muzicale precum Spotify şi YouTube, vizitatorul are sentimentul de a aparţine unei comunităţi, devenind conştient de numărul de persoane care acultă simultan cântecul "Hallelujah".

"Este în acelaşi timp o experienţă ştiinţifică şi o experienţă mistică, bazată pe rezonanţa universală" creată de sute sau de mii de persoane care ascultă acelaşi fragment muzical în acelaşi moment, a explicat Melissa Mongiat, aflată la originea acestei creaţii artistice alături de Mouna Andraos, două artiste canadiene pasionate de universul digital.

"Hallelujah" stă şi la baza unei corale virtuale compuse dintr-un singur cântăreţ. Echipat cu o cască de realitate virtuală şi cu un câmp de vizualizare de 360 de grade, vizitatorul îl priveşte pe muzicianul Bobby Halvorson interpretând acest cântec în diverse octave.

Viaţa şi libertatea

Pentru americanul Zach Richter, realitatea virtuală permite regăsirea ambianţei dintr-o biserică medievală. Uniunea dintre tehnologie şi muzică aduce "o estetică şi un limbaj vizual total noi", a declarat el.

Într-un experiment de grup complet inedit, artista sud-africană Candice Breitz a ales 18 locuitori din Montreal de peste 65 de ani care, cu ajutorul pieselor de pe albumul "I'm your man" (1988), beneficiază fiecare de posibilitatea de a se opri în faţa unuia dintre cele 18 ecrane dispuse în cerc.

În ceea ce pare a fi cea mai abstractă ilustrare a operei lui Cohen din această expoziţie, actriţa şi coregrafa Clara Furey, fiica compozitorului Lewis Furey şi a actriţei Carole Laure, se contorsionează pe sol înainte de a ţâşni în picioare, ca un fel de renaştere, recitând versurile poemului "When Even The" scris de celebrul artist canadian.

Texte scrise, desene şi înregistrări din cariera sa de peste 50 de ani au fost adunate pentru această expoziţie, la care specialiştii de la MAC - o instituţie obişnuită cu expoziţii inovatoare, aşa cum a fost anul trecut expoziţia "The Visitors" a artistului islandez Ragnar Kjartansson - au început să lucreze cu mult timp înainte de moartea lui Leonard Cohen, care a decedat pe 7 noiembrie 2016 la vârsta de 82 de ani.

Pentru John Zeppetelli, directorul muzeului menţionat, obiectivul expoziţiei este acela de a arăta vizitatorilor cât de "pertinent şi de puternic" era Leonard Cohen de peste cinci decenii, prin intermediul unor opere originale ale unor artişti cu evoluţii eclectice.

Directorul muzeului nu a dorit ca expoziţia să fie "o descriere biografică" a renumitului compozitor şi interpret, cu ajutorul unor costume şi al celebrelor pălării ale acestuia.

Dimpotrivă, John Zeppetelli a privilegiat simboluri şi sentimente ale artistului, aşa cum arată la finalul expoziţiei un scurt videoclip cu o pasăre care stă pe o sârmă, imagine care face trimitere la cântecul "Bird on The Wire", ale cărui versuri reprezintă o reflecţie asupra vieţii şi a libertăţii.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.