Romașcanu, despre căutătorii de comori cu detectorul de metale: Permisiunea controlată este preferabilă interdicției

 •  Cultură
3684 afişări

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, consideră că o interdicție în ceea ce privește activitatea căutătorilor de comori cu detectorul de metale poate avea la un moment dat și mai multe puncte rele decât o permisiune controlată, menționând că la nivelul MCIN se lucrează pentru găsirea variantei optime pentru protejarea tezaurelor descoperite.

574fd5b2-1e78-444e-b1ba-9d352bbe3ef2

"Avem un grup de lucru care va găsi cea mai bună variantă pentru protejarea tezaurelor descoperite. Important este să găsim calea prin care statul să beneficieze de activitatea acestor domni (căutătorii de comori cu detectorul de metale — n.r.) și să nu-i lăsăm sub nicio formă să distrugă ce se poate găsi. E o discuție lungă. Nicio interdicție nu a oprit pe cineva să facă ceva. Important este să înțelegem că o interdicție de genul ăsta poate avea la un moment dat și mai multe puncte rele decât o permisiune controlată. Pentru că poți să găsești un tezaur, să-l topești și să-l faci lingou și s-a ales praful și de tezaur, și de tot", a declarat vineri Romașcanu pentru AGERPRES.

Ministrul afirmă că "instrucțiunea emisă de ministrul Culturii pe vremuri este însă fundamental ilegală, deci ea trebuie retrasă la un moment dat". "Numai că nu trebuie retrasă acum, ci trebuie înlocuită cu ceva care să funcționeze", a precizat Lucian Romașcanu.

Declarația lui Romașcanu survine în contextul în care un grup de 26 de specialiști din Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) cer ministrului Culturii să ia atitudine cu privire la acțiunile și afirmațiile managerului MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, despre care spun că ar promova "o imagine pozitivă a cetățeanului ce deține legal un detector de metale și își merită pe deplin recompensa patriotică".

"Concepția răspândită de către acesta în spațiul public, potrivit căreia patrimoniul național fuge peste graniță dacă aducătorul nu este recompensat, a provocat în ultimii ani un adevărat dezastru arheologic la nivel național și în MNIR. În ciuda memoriilor înaintate domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu și către Ministerul Culturii de către corpul de profesioniști ai MNIR, mii de piese au fost cumpărate printr-o procedură care a eludat legea și instituțiile abilitate pentru protecția patrimoniului arheologic", afirmă semnatarii scrisorii.

Aceștia susțin că Târnoveanu "anunță că a solicitat Ministerului Culturii și Identității Naționale abrogarea Instrucțiunii 2/2016 care, din punctul nostru de vedere, a reinstaurat bunul simț la nivel moral și aplicarea corectă a legii la nivel practic: între detector și descoperirile arheologice întâmplătoare nu se poate pune semnul egal".

"În consecință, solicităm domnului Lucian Romașcanu, ministrul Culturii și Identității Naționale, să ia măsurile administrative adecvate în ceea ce îl privește pe domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu și în ceea ce privește viitorul Muzeului Național de Istorie a României. Mai solicităm urgentarea modificărilor legislative care să consfințească și mai clar faptul că rezultatul muncii căutătorilor de comori cu detectorul de metale nu poate purta numele de descoperire arheologică întâmplătoare", se mai arată în scrisoarea semnată de cei 26 de specialiști din MNIR.

Contactat de AGERPRES, directorul MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, afirmă că printre semnatarii scrisorii se găsesc și specialiști care nu sunt arheologi, însușindu-și "calități pe care nu le au, iar alții sunt arheologi care, de ani de zile, consumă resurse și nu găsesc, ca din întâmplare, nimic".

"Eu mă ocup de aceste lucruri de 10 ani. Niciunul din cei care au semnat acolo nu a recuperat nici măcar o potcoavă de cal mort, ca să zic așa. Dar, în schimb, au folosit bani din buget pentru săpături care n-au dus la nimic. Și asta e foarte important. Cine mă convinge pe mine că face săpături de amorul artei și mai trage și concluzii istorice fără să găsească nimic este, fără îndoială, o persoană care este necinstită profund", a spus directorul MNIR.

El a subliniat că niciodată nu a considerat că trebuie primite obiecte de la persoane care nu dețin detectorul în mod legal și care au folosit detectoarele în zone care fac parte din repertoriul arheologic național.

"Însă am considerat întotdeauna că este mult mai înțelept din partea instituțiilor publice să primească bunuri aduse de bună voie de către persoane care dețin detectoare în mod legal și care fac dovada că nu le-au găsit în zone care fac parte din repertoriul arheologic național. (..) Sigur, pentru toți ceilalți care nu dețin detectoare în mod legal și care acționează în spații care sunt cunoscute cu potențial arheologic și sunt definite ca atare nu există niciun fel de cruțare. Și, de asemenea, pentru cei care nu depun în mod voluntar bunurile. Dar, repet, trebuie să despărțim apele pentru că noi am pierdut și pierdem în continuare foarte mult din această confruntare fără sens cu concetățenii noștri, care trebuie să fie educați și să capete încredere în instituțiile publice", a spus Oberländer-Târnoveanu.

El susține că "tot ce nu ajunge într-o instituție publică ajunge pe piața neagră".

"Acești domni (n.r. — semnatarii scrisorii), practic, nu fac decât să încurajeze piața neagră — și asta s-a și văzut după apariția celebrei instrucțiuni dată de celebrul ministru Alexandrescu, că niciun bun n-a mai fost adus la muzee. Credeți că nu s-au mai folosit detectoarele pe teritoriul României? Credeți că avem resurse administrative să controlăm mii de oameni și să punem polițiști în spatele lor? Nu credeți că este mai logic ca statul să folosească, într-o combinație pe care o consideră potrivită, coerciția cu cointeresarea, pentru că interesul nostru ca societate și ca instituții este ca patrimoniul să rămână în țară?", a mai spus directorul MNIR.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe