Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 10 nov /Agerpres/ - Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, consideră că o interdicţie în ceea ce priveşte activitatea căutătorilor de comori cu detectorul de metale poate avea la un moment dat şi mai multe puncte rele decât o permisiune controlată, menţionând că la nivelul MCIN se lucrează pentru găsirea variantei optime pentru protejarea tezaurelor descoperite.

"Avem un grup de lucru care va găsi cea mai bună variantă pentru protejarea tezaurelor descoperite. Important este să găsim calea prin care statul să beneficieze de activitatea acestor domni (căutătorii de comori cu detectorul de metale - n.r.) şi să nu-i lăsăm sub nicio formă să distrugă ce se poate găsi. E o discuţie lungă. Nicio interdicţie nu a oprit pe cineva să facă ceva. Important este să înţelegem că o interdicţie de genul ăsta poate avea la un moment dat şi mai multe puncte rele decât o permisiune controlată. Pentru că poţi să găseşti un tezaur, să-l topeşti şi să-l faci lingou şi s-a ales praful şi de tezaur, şi de tot", a declarat vineri Romaşcanu pentru AGERPRES.

Ministrul afirmă că "instrucţiunea emisă de ministrul Culturii pe vremuri este însă fundamental ilegală, deci ea trebuie retrasă la un moment dat". "Numai că nu trebuie retrasă acum, ci trebuie înlocuită cu ceva care să funcţioneze", a precizat Lucian Romaşcanu.

Declaraţia lui Romaşcanu survine în contextul în care un grup de 26 de specialişti din Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) cer ministrului Culturii să ia atitudine cu privire la acţiunile şi afirmaţiile managerului MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, despre care spun că ar promova "o imagine pozitivă a cetăţeanului ce deţine legal un detector de metale şi îşi merită pe deplin recompensa patriotică".

"Concepţia răspândită de către acesta în spaţiul public, potrivit căreia patrimoniul naţional fuge peste graniţă dacă aducătorul nu este recompensat, a provocat în ultimii ani un adevărat dezastru arheologic la nivel naţional şi în MNIR. În ciuda memoriilor înaintate domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu şi către Ministerul Culturii de către corpul de profesionişti ai MNIR, mii de piese au fost cumpărate printr-o procedură care a eludat legea şi instituţiile abilitate pentru protecţia patrimoniului arheologic", afirmă semnatarii scrisorii.

Aceştia susţin că Târnoveanu "anunţă că a solicitat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale abrogarea Instrucţiunii 2/2016 care, din punctul nostru de vedere, a reinstaurat bunul simţ la nivel moral şi aplicarea corectă a legii la nivel practic: între detector şi descoperirile arheologice întâmplătoare nu se poate pune semnul egal".

"În consecinţă, solicităm domnului Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, să ia măsurile administrative adecvate în ceea ce îl priveşte pe domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu şi în ceea ce priveşte viitorul Muzeului Naţional de Istorie a României. Mai solicităm urgentarea modificărilor legislative care să consfinţească şi mai clar faptul că rezultatul muncii căutătorilor de comori cu detectorul de metale nu poate purta numele de descoperire arheologică întâmplătoare", se mai arată în scrisoarea semnată de cei 26 de specialişti din MNIR.

Contactat de AGERPRES, directorul MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, afirmă că printre semnatarii scrisorii se găsesc şi specialişti care nu sunt arheologi, însuşindu-şi "calităţi pe care nu le au, iar alţii sunt arheologi care, de ani de zile, consumă resurse şi nu găsesc, ca din întâmplare, nimic".

"Eu mă ocup de aceste lucruri de 10 ani. Niciunul din cei care au semnat acolo nu a recuperat nici măcar o potcoavă de cal mort, ca să zic aşa. Dar, în schimb, au folosit bani din buget pentru săpături care n-au dus la nimic. Şi asta e foarte important. Cine mă convinge pe mine că face săpături de amorul artei şi mai trage şi concluzii istorice fără să găsească nimic este, fără îndoială, o persoană care este necinstită profund", a spus directorul MNIR.

El a subliniat că niciodată nu a considerat că trebuie primite obiecte de la persoane care nu deţin detectorul în mod legal şi care au folosit detectoarele în zone care fac parte din repertoriul arheologic naţional.

"Însă am considerat întotdeauna că este mult mai înţelept din partea instituţiilor publice să primească bunuri aduse de bună voie de către persoane care deţin detectoare în mod legal şi care fac dovada că nu le-au găsit în zone care fac parte din repertoriul arheologic naţional. (..) Sigur, pentru toţi ceilalţi care nu deţin detectoare în mod legal şi care acţionează în spaţii care sunt cunoscute cu potenţial arheologic şi sunt definite ca atare nu există niciun fel de cruţare. Şi, de asemenea, pentru cei care nu depun în mod voluntar bunurile. Dar, repet, trebuie să despărţim apele pentru că noi am pierdut şi pierdem în continuare foarte mult din această confruntare fără sens cu concetăţenii noştri, care trebuie să fie educaţi şi să capete încredere în instituţiile publice", a spus Oberländer-Târnoveanu.

El susţine că "tot ce nu ajunge într-o instituţie publică ajunge pe piaţa neagră".

"Aceşti domni (n.r. - semnatarii scrisorii), practic, nu fac decât să încurajeze piaţa neagră - şi asta s-a şi văzut după apariţia celebrei instrucţiuni dată de celebrul ministru Alexandrescu, că niciun bun n-a mai fost adus la muzee. Credeţi că nu s-au mai folosit detectoarele pe teritoriul României? Credeţi că avem resurse administrative să controlăm mii de oameni şi să punem poliţişti în spatele lor? Nu credeţi că este mai logic ca statul să folosească, într-o combinaţie pe care o consideră potrivită, coerciţia cu cointeresarea, pentru că interesul nostru ca societate şi ca instituţii este ca patrimoniul să rămână în ţară?", a mai spus directorul MNIR. AGERPRES/(A - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.