Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 8 nov /Agerpres/ - Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Alexandru Giboi, a avut, miercuri, la sediul agenţiei, o întrevedere cu vicepreşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR), Liviu Beşleagă, în cadrul discuţiilor fiind abordată tema modificării legii AGERPRES.

Alexandru Giboi şi Liviu Beşleagă şi-au exprimat, într-o declaraţie de presă comună, dezacordul faţă de modificarea legii AGERPRES, aşa cum a fost propusă şi votată de Senatul României.

"Agenţia Naţională de Presă AGERPRES trebuie să rămână independentă de orice ingerinţă politică. În acest moment, AGERPRES este un pilon de stabilitate şi profesionalism al presei româneşti, iar subordonarea sa politică ar conduce la pierderea credibilităţii acestei instituţii de presă publică. Odată cu pierderea credibilităţii, va urma şi declinul Agenţiei. Evoluţia şi modernizarea AGERPRES nu pot fi asigurate decât prin menţinerea stabilităţii şi echidistanţei editoriale. Din aceste motive, nu susţinem modificarea legii AGERPRES, aşa cum a fost propusă şi votată de Senatul României", au precizat Alexandru Giboi şi Liviu Beşleagă.

De asemenea, în acest context, preşedintele CNMR, Alexandru Cumpănaşu, a afirmat că va solicita întâlniri cu comisiile parlamentare din Camera Deputaţilor pentru identificarea celor mai bune soluţii de păstrare a independenţei editoriale şi a libertăţii de exprimare a jurnaliştilor din cadrul agenţiei.

"În urma întâlnirii informale pe care am avut-o cu reprezentanţii mediului diplomatic acreditat la Bucureşti a reieşit îngrijorarea acestora faţă de independenţa tot mai scăzută a jurnaliştilor din mediul privat sau de stat. Există, din păcate, o tendinţă de control dinspre toate zonele societăţii: politic, business, clanuri interlope, de control asupra opiniilor exprimate în spaţiul public şi de reducere a surselor obiective de informare. Cu privire la legea AGERPRES, vom solicita întâlniri cu comisiile parlamentare din Camera Deputaţilor pentru identificarea celor mai bune soluţii de păstrare a independenţei editoriale şi a libertăţii de exprimare a jurnaliştilor din cadrul Agenţiei", a precizat el.

Senatul a adoptat, pe 30 octombrie, iniţiativa legislativă pentru completarea Legii 19/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, prin care se propune demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate al instituţiei.

Proiectul, iniţiat de senatorii PSD Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, Gabriela Creţu, Ovidiu-Cristian-Dan Marciu şi Liviu-Lucian Mazilu, urmează să fie dezbătut şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

În expunerea de motive a actului normativ, iniţiatorii susţin că directorul general al AGERPRES ''se bucură de o imunitate totală în interiorul mandatului său'', adăugând că, dintre ''instituţiile publice de cultură aflate sub control parlamentar, Agenţia Naţională de Presă este singura în cazul căreia Parlamentul nu are niciun instrument de acţiune în cazul în care constată un management neperformant''.

Directorul Agenţiei Naţionale de Presă a transmis o scrisoare deschisă ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti în care şi-a subliniat disponibilitatea către o dezbatere decentă pe subiectul evoluţiei AGERPRES, "bazată pe criterii profesionale, obiective, nu pe criterii politice".

Subiectul a fost preluat şi de instituţii media de prestigiu precum New York Times, Washington Post, Euronews sau Fox News.

ActiveWatch a apreciat că modificările propuse la legea de funcţionare AGERPRES riscă să alinieze agenţia naţională de presă "în galeria de instituţii controlabile" şi a atras atenţia asupra faptului că la dezbaterile de la Comisia pentru cultură şi media din Senat societatea civilă a fost prezentă, dar ignorată "cu desăvârşire". AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, Livia Popescu, editor: Florin Marin)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.