Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Botoşani, 4 nov/ Agerpres/- O biserică de lemn din judeţul Botoşani poartă numele de "Biserica plimbătoare", după ce locul pe care a fost amplasată aceasta a fost schimbat de două ori.

Biserica de lemn din satul Corjăuţi, comuna Hilişeu Horia, aflată pe lista monumentelor istorice, a fost ridicată iniţial în localitatea Hliboca din Ucraina, după care a fost demontată şi reasamblată la Pomârla, pe o moşie a boierului Başotă.

Ulterior, în 1813, ea a fost din nou strămutată, fiind transportată de săteni într-o singură noapte şi refăcută pe amplasamentul actual din Corjăuţi, unde este folosită şi în prezent ca biserică a satului.

"Povestea acestei biserici este foarte interesantă. Satul Corjăuţi are parte de această nestemată în 1813, când vieţuitori ai acestor meleaguri, ţărani destoinici, se duc şi cară biserica într-o singură noapte. Biserica este adusă la Corjăuţi de la Pomârla, dar ea nu a fost construită iniţial acolo, în Pomârla, pe moşia lui Başotă. Ea a fost adusă acolo de la Hliboca, susţine primarul comunei Hilişeu Horia, Ioan Butnaru.

Biserica are o structură de lemn cu poală dublă, bine conservată, şi turn-clopotniţă peste intrare.

Temelia şi soclul sunt din piatră, pereţii din bârne de stejar, iar acoperişul, iniţial din draniţă, a fost înlocuit cu tablă.

Icoanele de pe catapeteasmă sunt din lemn de tei, pictate în stil bizantin şi bine conservate. Ele sunt încadrate în rame simple şi poleite. AGERPRES/ (A/ AS - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Cătălin Alexandru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.