Conducerea AGERPRES, invitată la Comisia pentru cultură și media a Senatului

 •  Cultură
2283 afişări

Comisia pentru cultură și media a Senatului va dezbate miercuri, în ședință publică, propunerea de modificare a Legii AGERPRES, invitat fiind și directorul general al Agenției Naționale de Presă, Alexandru Giboi.

7e525326-bcbd-4373-a194-f8bc5b886085

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorii PSD Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, Gabriela Crețu, Ovidiu-Cristian-Dan Marciu și Liviu-Lucian Mazilu.

În expunerea de motive, inițiatorii propun demiterea directorului general al AGERPRES în cazul respingerii de către Parlament a Raportului anual de activitate al instituției. De asemenea, ei susțin că directorul general al AGERPRES ''se bucură de o imunitate totală în interiorul mandatului său'', adăugând că, dintre ''instituțiile publice de cultură aflate sub control parlamentar, Agenția Națională de Presă este singura în cazul căreia Parlamentul nu are niciun instrument de acțiune în cazul în care constată un management neperformant''.

Reacții privind proiectul de act normativ au avut Federația Europeană a Jurnaliștilor, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, dar și Alianța Europeană a Agențiilor de Presă (EANA).

Alianța Europeană a Agențiilor de Presă solicită Parlamentului României să ''păstreze neatinsă independența editorială și managerială a AGERPRES" și subliniază că independența și continuitatea sunt ''factori vitali'' pentru existența unui serviciu de știri echidistant.

''Independența, transparența și continuitatea sunt factori vitali pentru existența unui serviciu de știri echidistant, pe care cetățenii României și cei din străinatate se pot baza pentru a fi informați. Înțelegem nevoia de a controla sustenabilitatea din punct de vedere financiar, dar cerem Parlamentului României și Guvernului să păstreze neatinsă independența editorială și managerială a AGERPRES, membru respectat al Alianței Europene a Agențiilor de Presă", se arată într-o scrisoare EANA transmisă instituțiilor abilitate din România.

Cazul a fost adus în atenția opiniei publice și pe Platforma Consiliului Europei pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor.

''Noua lege prevede că orice majoritate politică poate decide demiterea directorului general, în timp ce legea în vigoare stipulează că directorul general nu poate fi părtinitor, adică să promoveze idei, programe și activități ale partidelor politice. Asemenea prevederi ar avea același impact ca în cazul conducerii Societății Române de Radiodifuziune (SRR) și al Societăți Naționale de Televiziune (SRTV): după fiecare scrutin, consiliile de administrație ale SRR și SRTV pot fi demise înaintea terminării mandatului, pentru a reflecta noile forțe politice'', susține Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, potrivit unui comunicat.

Într-o scrisoare adresată Parlamentului, directorul general AGERPRES și Federația Română a Jurnaliștilor solicită renunțarea la proiectul de lege și atrag atenția că modificarea actului normativ ''deschide calea subordonării politice'' a Agenției Naționale de Presă. Apelul, în sensul abandonării proiectului de lege, este susținut și de Federația Europeană a Jurnaliștilor.

''Considerăm că prin modificarea propusă se deschide calea subordonării politice a conducerii AGERPRES. Oricare majoritate politică ar putea considera că directorul general nu este suficient de 'loial' majorității și ar putea decide respingerea raportului, fără legătură cu calitatea managementului, doar pe criterii politice", arată FRJ.

AGERPRES/(AS — autor: Cristina Tatu, editor: Antonia Niță, editor online: Adrian Dădârlat)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe