Caraș-Severin: 'Galeria colecționarului', deschisă în Noaptea Albă a Galeriilor la Reșița

 •  Cultură
484 afişări

Universitatea 'Eftimie Murgu' și Muzeul Cineastului Amator au organizat vineri seara 'Galeria colecționarului', în cadrul manifestării Noaptea Albă a Galeriilor.

67ad4561-f165-4f23-95c5-6389e73e37b9

'Am vrut să aducem acest concept al Nopții Galeriilor și la Reșița și, pentru prima dată, expun colecțiile lor aici, la Universitatea Eftimie Murgu. Practic, ne-am dorit să diversificăm activitățile ce au loc în municipiul nostru, dar și să arătăm că există oameni interesați, care colecționează diferite lucruri și care ar putea, dacă ar exista un spațiu, să expună și să ofere, în acest fel, un nou muzeu', a declarat Andrei Bălbărău, inițiatorul Muzeului Cineastului Amator din Reșița.

Au expus, cu acest prilej, Remus Rîjniță, o colecție de aproape 3.000 de surprize Kinder, Lucian Chiș — insigne și Erwin Josef Țigla — cutii de chibrituri, șervețele, ascuțitori și timbre.

De asemenea, cei interesați au putut vizita Muzeul Cineastului Amator din Reșița, singurul de acest gen din România, care cuprinde peste o sută de camere de filmat, cea mai veche fiind produsă în Franța, în anul 1928, iar cele mai moderne sunt cele produse în anii '90

Tot în acest muzeu se regăsește și o adevărată colecție de aparate de proiecție, de la cele portabile, de 35 mm, la cele de 16 mm, modelele românești, pe 8 mm sau super 8. Pentru formatul de 9,5 mm există câteva camere de filmat, însă nu și alte aparate de proiecție și nici filme.

În plus, aici poate fi găsită o colecție de documentații ce au legătură cu cinematografia, de la revista 'Filme Noi', cel mai vechi număr fiind din anul 1958, care prezenta ce filme urmau să vină în România, premierele lunii, buletine tehnice care arătau tehnologia, inovația, aparate de proiecție, până la o arhivă de documente legate de cinematografie — corespondențe între cinematografe sau problemele cu care se confruntau. Din păcate, destul de multe numere lipsesc din anii '50 și '60. În schimb, colecțiile din anii '70, '80 și '90 sunt aproape complete.

Sâmbătă, de la ora 19,00, în corpul B al universității va avea loc proiecția KineDok "Copiii lui Cain".

Peste 150 de galerii, spații alternative, huburi creative și ateliere de artiști s-au deschis și creează un traseu nocturn pentru a oferi publicului un program variat și dinamic de artă contemporană românească și internațională, vineri, la Noaptea Albă a Galeriilor.

Evenimentul, organizat de Asociația Ephemair la București și în alte unsprezece orașe — Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și Petrila — se desfășoară între orele 19,00 și 3,00.

AGERPRES /(AS — autor: Paula Neamțu, editor: Antonia Niță, editor online: Daniela Juncu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe