ACTORI & PERSONAJE Jennifer Lawrence a trecut printr-o experiență emoțională profundă în perioada filmărilor pentru "Mother!"

 •  Cultură
932 afişări

Actrița Jennifer Lawrence spune că "Mother!", filmul misterios și alegoric al regizorului Darren Aronofsky care va fi lansat vineri în cinematografele din SUA, este proiectul în care s-a implicat cel mai mult din punct de vedere emoțional și că ar fi fericită să nu mai treacă prin "acel întuneric". Deși mărturisește că se așteaptă ca filmul să aibă parte de reacții amestecate, ea afirmă că este mândră de "Mother!", pe care îl descrie drept "o dramă biblică".

020e693d-2e67-4078-8898-417a30887c04

Jennifer Lawrence a avut o reacție surprinzătoare după ce a citit prima dată scenariul lui Darren Aronofsky pentru "Mother!", scrie The Sydney Morning Herald în ediția sa electronică săptămâna trecută. "Când am ajuns la sfârșit, am aruncat scenariul pe jos. Am fost atât de îngrozită. I-am spus că are problemele mintale grave", povestește actrița.

Chiar și așa, vedeta din "Silver Linings Playbook", "Passengers" și seria "Hunger Games" s-a implicat până la urmă în filmul care promite să fie unul dintre cele mai controversate din acest an. "A fost filmul în care m-am implicat cel mai mult din punct de vedere emoțional. Aș fi fericită să nu mai merg niciodată prin acel întuneric", mărturisește ea.

"M-am trezit dintr-un pui de somn cu trei zile înainte de a filma una dintre scene și am început să respir precipitat numai gândindu-mă la asta. Mie mi-e frică să zbor cu avionul. Este greu de explicat, dar nu îmi este frică că s-ar putea întâmpla ceva cu avionul; îmi este teamă de anxietatea mea și de modul în care m-aș simți. Frica este înspăimântătoare", spune actrița.

"Cu câteva zile înainte de acea scenă, a început să-mi fie frică de modul în care mă voi simți. A fost cu adevărat rău", adaugă ea.

Aronofsky, regizorul filmelor "The Wrestler", "Black Swan" sau "Noah", a numit "Mother!" "o călătorie nebună, nebună" care s-a dezvoltat din angoasa lui față de starea lumii. El spune că a scris scenariul în cinci zile — în timp ce se afla singur în casă — ca răspuns la chestiunile care dominau știrile.

Un adept declarat al protecției mediului, Aronofsky prezintă o listă a lucrurilor tulburătoare pentru el în prezent: ecosistemele care se prăbușesc, criza migranților, încălzirea globală și răspunsul schizofrenic al SUA la această problemă, politica văzută ca un eveniment sportiv, conflictele declanșate de vechi credințe tribale și contrastul dintre oamenii care mor de foame, în timp ce alții pot comanda orice delicatese doresc.

"Oamenii se plâng tot timpul că filmele sunt mereu la fel. Sper că nu se vor plânge când faci ceva foarte, foarte diferit", afirmă regizorul.

"Mother!" este un film foarte ambițios, alegoric, suprarealist și întunecat, care rezistă încadrării cu ușurință într-un anumit gen, scrie The Sydney Morning Herald. El a fost numit chiar "home invasion horror epic" (un film horror epic despre invadarea domiciliului — n.r.), dar Aronofsky spune că "thriller despre relații" este o descriere mai bună. Jennifer Lawrence merge chiar mai departe și numește filmul "o dramă biblică".

"Poate sunt eu nebună, dar așa mi se pare mie. Nu am mai lucrat niciodată la așa ceva și nici nu am mai văzut ceva atât de profund alegoric, așa că nu știu cum să-l numesc. Într-un fel, este imposibil de definit. Dar este exploziv", spune actrița.

Filmul, care a avut premiera mondială la Festivalul de film de la Veneția săptămâna trecută, începe cu un cuplu — format dintr-un scriitor faimos cunoscut doar ca "El" (Javier Bardem) și mai tânăra sa soție numită doar "Mother" (Mamă — Jennifer Lawrence) — care trăiește într-o casă izolată pe care ea o renovează după un incendiu.

"El" pare suprinzător de deschis când "Man" (Ed Harris) ajunge în casa lor, căutând un loc în care să trăiască. Soția lui, "Woman" (Michelle Pfeiffer), îi urmează la scurtă vreme după aceea. Apoi încep să sosească și alți oaspeți.

Darren Aronofsky este un regizor obișnuit să împingă lucrurile prea departe. Când drama sa science-fiction "The Fountain", cu Hugh Jackman, a fost prezentată la festivalul de la Veneția în 2006, ea a provocat o atât de mare divizare în rândul publicului încât a fost huiduit la premieră.

"Trăim vremuri nebune. Avem toți acești oameni care sunt sclavi ai telefoanelor lor celulare — cea mai nouă, nebunească tehnologie — dar ei refuză să accepte această altă știință care ne spune că distrugem planeta", afirmă el.

"Nu contează cât de mult țipi, oamenii nu ascultă cu adevărat. Am vrut să redau o parte din această nerăbdare și furie pe ecran", adaugă regizorul.

Darren Aronofsky (stg.), Jennifer Lawrence și Javier Bardem (dr.)

După ce a crescut în Brooklyn, Aronofsky a studiat antropologie și regie la Universitatea Harvard. El s-a făcut remarcat cu filmul "Pi" (1998), un thriller cu buget redus care i-a adus premiul pentru cel mai bun regizor la Sundance. A continuat apoi cu drama foarte intensă despre dependența de droguri "Requiem for a Dream (2000)", pentru care Ellen Burstyn a fost nominalizată la Oscar.

Filmul care l-a consacrat, "The Wrestler" (2008), a fost răsplătit cu Globul de Aur la Veneția și le-a adus actorilor Mickey Rourke și Marisa Tomei nominalizări la Oscar. Aronofsky a reușit apoi să triumfe cu "Black Swan" (2010), un succes de box-office care a fost nominalizat pentru cinci Oscaruri, inclusiv cel mai bun film și cea mai bună regie, iar Natalie Portman a câștigat un premiu al Academiei americane de film pentru cea mai bună actriță în rol principal. Filmul pe teme biblice "Noah" (2014), cu Russell Crowe, a fost un succes și mai mare de box-office.

Pe măsură ce filmele lui Aronofsky au devenit tot mai mari și au atras vedete tot mai importante, el a căpătat o reputație de regizor îndrăzneț și vizionar, scrie publicația australiană.

"Nu am căzut niciodată în modul de a face filme specific unui anumit gen, deși împrumut mult de la aceste genuri. Nu poți spune că 'The Wrestler' este un film despre sport, după cum nu poți spune că 'Black Swan' este un film despre balet sau horror. De asemenea, 'The Fountain' nu este cu adevărat un film SF", spune regizorul.

"Nu mă încadrez bine în genuri. Într-un fel, fac lucruri care îi vor distra pe cei care îi cunosc și pe care îi iubesc", mărturisește Aronofsky.

Spre încântarea paparazzilor de la Veneția, după lucrul la "Mother!" Aronofsky, 48 de ani, și Lawrence, 27 de ani, au devenit un cuplu în viața reală. Dat fiind că scriitorul celebru din film are un orgoliu care creează o ruptură cu soția lui, nu poți să nu te întrebi dacă regizorul și scenaristul nu meditează cumva la destrămarea propriei căsnicii cu actrița Rachel Weisz, notează The Sydney Morning Herald. Așadar, a fost întrebat regizorul, cât de mult este "Mother!" ceva personal?

"Nu sunt o balerină, nu sunt un luptător și nu sunt nici dependent de droguri. Încerc să găsesc ceva cu care să mă conectez. Niciunul dintre personaje nu este autobiografic în acest film dar, bineînțeles, pot să empatizez cu fiecare dintre ele", spune el.

În mod cu totul neobișnuit, Aronofsky a avut la dispoziție trei luni de repetiții înainte de filmări. "Am închiriat un depozit în Brooklyn și am delimitat locurile de filmare de pe platou. Am petrecut mult timp lucrând la film și pentru ca actorii să-și descopere personajele și să descopere ce urmează să se întâmple. Am scris atât de repede — ceva mai mult de cinci zile. Toată această dezvoltare mi-a permis să aduc filmul la viață", povestește Aronofsky.

Jennifer Lawrence a descris această perioadă de repetiții drept una nebună. "Niciodată nu am fost o persoană care să repete foarte mult. Și nu există nicio cale de a conjura ceva să apară când știi că nu este real. Dar recunosc că am discutat în profunzime despre film în fiecare zi timp de mai multe ore și scenariul a evoluat constant", spune Lawrence.

"Am avut o schemă, realizată cu creta, a casei, pe unde mergeam împreună cu cameramanul. Așa că atunci când am ajuns pe platou, vorbeam cu toții o singură limbă — cameramanul, eu și Javier", relatează actrița.

Pe măsură ce evenimentele iau o turnură întunecată, apare o violență a confruntărilor pe care Aronofsky o consideră esențială. "Trebuia să redau insațietatea acestor personaje. La asta se reduce totul: indiferent cât de mult încercăm să ne controlăm, consumăm tot timpul", spune regizorul.

"Suntem cu toții blocați pe această planetă, având la dispoziție o cantitate uriașă de resurse abundente și minunate, dar totul are un sfârșit. Suntem acum într-un punct în care oamenii simt ce înseamnă când lucrurile se termină sau sunt utilizate în exces și ce se întâmplă din acest motiv", crede Aronofsky.

Deși trailerul a declanșat discuții că "Mother!" este un film horror, Aronofsky spune că nu a avut intenția de a da publicului o impresie falsă într-o perioadă în care intriga filmului era încă secretă.

"Filmul este destul de confuz prin el însuși. Nu are nevoie de ajutor din partea mea", glumește regizorul. "Îmi plac filmele despre care apoi oamenii vorbesc. Îmi plac filmele pe care oamenii le uită a doua zi după ce le văd. Dar îmi plac și filmele despre care oamenii vorbesc, la care se gândesc și pe care le dezbat. Acest film s-a dovedit de genul ăsta, nu pentru că am vrut, ci pentru că așa a ieșit", afirmă el.

Modul în care Jennifer Lawrence vorbește despre Darren Aronofsky îți dă o idee destul de bună despre motivele pentru care a acceptat să joace în "Mother!", comentează The Sydney Morning Herald.

"A luat teme și idei biblice și le-a inclus într-o poveste de dragoste și a concentrat întreaga planetă într-o singură casă. Am vrut pur și simplu să fiu parte din așa ceva. Este strălucitor. Am lucrat cu regizori incredibili care se implică atât de mult în toate, dar cantitatea de muncă pe care o face el în camera de montaj (...) este un fel de cinematografie couture", afirmă actrița.

Jennifer Lawrence a vorbit și despre tema mediului în film. "Nu pot să nu mă gândesc cât de minunată ar fi lumea dacă am avea grijă de planeta noastră ca și cum ar fi propria noastră mamă, adică în funcție de modul în care ne purtăm cu mamele noastre. Nu aș vrea ca lumea să fie tratată așa cum mi-am tratat eu mama", spune Lawrence.

Ea mai spune că înțelege faptul că, într-un fel, regizorul îl prezintă pe Dumnezeu ca pe un "artist narcisist".

Actrița se așteaptă ca filmul să aibă parte de o primire împărțită, după ce propriul ei agent a fost atât de zguduit încât a avut nevoie să fumeze o țigară înainte de a putea discuta despre el, iar la o vizionare a văzut oameni plecând înainte de sfârșitul peliculei. În mod surprinzător însă, privește acest acest lucru cu calm.

"Este păcat că în cele din urmă vor apărea spoilere. Mi-ar plăcea ca oamenii să vină la film fără să știe nimic. Așa cred că trebuie să fie. În orice caz, veți simți ceva nemaipomenit", dă ea asigurări.

Actrița laureată cu Oscar pentru "Silver Linings Playbook" (2012) spune că nu a fost niciodată mai calmă înainte de lansarea unui film.

"Sunt mândră de ceea ce am făcut. Îmi place la nebunie. Știu că va fi primit într-un milion de moduri diferite. S-ar putea ca mulțimea să nu fie încântată, dar pot accepta acest lucru. Nu m-am mai simțit niciodată așa înainte de lansarea unui film. Normal, îmi spun: 'O, Doamne, sper că filmul le va plăcea tuturor'. Dar sunt cu adevărat curioasă ce reacție vor avea oamenii, inclusiv cele negative", afirmă actrița.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe