COD PORTOCALIU: 20-02-2018 ora 23 Intre 23:20 si 02:00 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăși izolat 100 km/h in Județul Caraş-Severin; COD GALBEN: 20-02-2018 ora 22 Intre 22:00 si 04:00 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor atinge local 80-90 km/h in Județul Caraş-Severin; COD GALBEN: 20-02-2018 ora 19 Intre 19:00 si 01:00 se va semnala Intensificări ale vântului care vor atinge și depăși la rafală 75-85 km/h. in Județul Alba, Județul Sibiu, Județul Sibiu;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Baia Mare, 10 sep /Agerpres/- Peste 1.000 de persoane au participat, duminică seara, la un marş comemorativ, marcând un an de la moartea scriitorului american de origine română Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru pace, în municipiul Sighetu Marmaţiei.

Marşul, la care au participat localnici, autorităţile locale şi invitaţi ai comunităţii evreieşti din România, din Israel, Ungaria şi Statele Unite al Americii s-a desfăşurat pe traseul: Casa Memorială Wiesel, centrul municipiului Sighetu Marmaţiei, gara oraşului. Participanţii au comemorat deportarea evreilor din Maramureş, printre care s-a aflat şi familia scriitorului Elie Wiesel, din anul 1944.

Odată ajunşi în Gara municipiului Sighetu Marmaţiei, participanţii la marş au asistat la dezvelirea unei plăci comemorative care marchează momentul deportării evreilor care au trăit în Maramureş, aflat atunci sub jurisdicţie ungară în urma cedării Transilvaniei.

Înaintea marşului, a avut loc un moment literar, în care s-au citit, în mai multe limbi, fragmente din romanul " Noaptea", scris de Elie Wiesel.

Printre participanţii la comemorare s-a aflat preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Wainer, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli.

În gara municipală participanţii la eveniment au aprins lumânări de-a lungul linei ferate, comemorându-i pe cei 14.000 de evrei deportanţi în lagărele naziste, majoritatea la Auschwitz şi Birkenau, şi care nu s-au mai întors acasă niciodată.

Potrivit primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli, comemorarea unui an de la trecerea în nefiinţă a lui Elie Wiesel a fost organizată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, cultul mozaic, comunitatea evreilor din Sighet, Primăria şi Consiliul Local Sighetu Marmaţiei, organizaţia Limmud, în colaborare cu alte 10 organizaţii evreieşti din toată lumea.

Scriitorul Elie Wiesel s-a născut la Sighetu Marmaţiei pe 30 septembrie 1928, iar armata horthistă l-a trimis, împreună cu întreaga sa familie, în lagărele naziste. În romanul " Noaptea", scriitorul evocă experienţele trăite în lagărul de exterminare de la Auschwitz. Autor a peste 50 de romane, Wiesel avea să revină după 1990 în Sighetu Marmaţiei, pentru a vizita casa părintească, acum transformată în muzeu, sinagoga şi cimitirul evreiesc.

Elie Wiesel s-a stins din viaţă pe 2 iulie 2016. AGERPRES /(A-autor: Leontin Cupar, editor: Diana Dumitru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.