COD GALBEN: 20-05-2025 ora 10 Intre 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sighişoara, 20 aug /Agerpres/ - Piaţa centrală a cetăţii medievale Sighişoara a fost, vineri seara, neîncăpătoare în timpul concertului trupei Zuralia Orchestra care, mai bine de două ore, s-a bucurat de o atmosferă incendiară, după ce membrii trupei s-au amestecat, la scurt timp de la începerea lui, printre dansatori.

Încă de la primele acorduri, sutele de spectatori, turişti români şi străini, aflaţi la festivalul intercultural "Proetnica", s-au prins în mai multe hore, alături de dansatori din ansamblurile altor minorităţi. Aurel Mirea (Relu), şeful trupei, care este şi unul dintre solişti, a coborât de pe scenă chiar în mijlocul celor care dansau în piaţă, unde a continuat să interpreteze la clarinet, alături de colegii săi, piese care au cuprins o fuziune între folclorul românesc şi muzica autentică gipsy.

În paralel, scena s-a umplut de alte zeci de dansatori - turişti şi profesionişti - care s-au aflat, astfel, laolaltă.

"Ca de obicei, este a treia ediţie în care suntem invitaţi. Ne face o deosebită plăcere şi revenim cu mult drag aici pentru că, de fapt, este un public mult mai larg, vin oameni din toate părţile, din multe ţări, foarte multe etnii. Ne-am simţit tot timpul foarte bine, dar această seară a fost un pic mai specială, ne-au invitat şi cei de la Centrul Naţional de Cultură a Romilor, cărora le mulţumim şi sperăm să ne vedem în fiecare an. Ca repertoriu, nu avem un playlist, suntem spontani tot timpul şi aţi văzut ce s-a întâmplat în această seară. Încercăm tot timpul să mulţumim publicul", a declarat, pentru AGERPRES, Aurel Mirea.

Solistul a spus că a coborât în mijlocul dansatorilor pentru că le-a simţit sufletul.

"Şi au simţit acelaşi lucru - să urce şi ei pe scenă", a completat el.

Artistul consideră că Proetnica este o manifestare deosebit de importantă, fiind totodată de o mare anvergură, pentru că uneşte suflete.

"După părerea mea, cultura este singurul lucru care ne poate rămâne, muzica, dansul, pictura, tot ce există. Eşti supărat, vrei să asculţi muzică, eşti vesel, vrei să asculţi muzică. Noi ne bucurăm foarte tare. Muzica noastră deja este in două filme - un film din Franţa, a cărui premieră a fost în acest an - 'A bras ouverts' (Cu braţele deschise), celălalt fiind un film nemţesc care a apărut în octombrie anul trecut - 'Aventurile lui Nely'. Filmul din Franţa este un gen de film 'Pisica albă, pisica neagră', este o parodie foarte frumoasă, este pro pentru toate culturile. Şi aşteptăm cu nerăbdare să ajungă şi în România", a detaliat Aurel Mirea.

Reprezentanţii trupei au subliniat că, prin piesa "Ciocârlia", cu care au culminat concertul, ei reprezintă de fiecare dată România în afara ţării la marile festivaluri.

"Este din patrimoniul statului. (...) Am ajuns şi în Ţara Galilor, şi în ţări în care se ajunge foarte greu şi încercăm mereu să reprezentăm România, prin eticheta de a cânta şi folclorul românesc. Aşa închidem fiecare festival şi concert", a arătat Relu Mirea.

Un proiect al formaţiei, aflat în derulare, se numeşte Symphonic Mirea şi este o asociere între Zuralia şi o filarmonică proprie.

"Ideea este să putem cânta mai multe genuri de muzică - muzică de film, muzică evreiască, ţigănească etc", a mai explicat Mirea.

The Zuralia Orchestra, înfiinţată în 2011, este un grup de 11 muzicieni recunoscuţi atât pe plan local, cât şi pe plan internaţional, ce combină trompetele cu tuba, toba, darbuka, vocile celor doi solişti şi, bineînţeles, clarinetul. Formaţia interpretează, sub îndrumarea lui Aurel Mirea, un nou gen de muzică - o fuziune între folclorul românesc şi muzica autentică gipsy, alături de influenţe din zona muzicii jazz, reggae, latino sau orientale.

Zuralia Orchestra a fost prezentă la numeroase festivaluri de muzică şi evenimente din România şi din străinătate. De asemenea, ei au colaborat în diverse ocazii cu mari artişti de talie internaţională, unul dintre aceştia fiind Goran Bregovic. AGERPRES / (A - autor: Cătălina Matei, editor: Irina Poenaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.