COD GALBEN: 23-03-2025 ora 10 Intre 24 martie, ora 9 - 24 martie, ora 21    Fenomene vizate se va semnala 24 martie, ora 9 - 24 martie, ora 21    Fenomene vizate COD GALBEN: 24-03-2025 Intre 01:00 si 07:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale formarea ghețușului in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Braşov, 3 aug /Agerpres/ - Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, a declarat joi după dezbaterea din cadrul proiectului "Am fost cetăţeanul Oraşului Stalin", că deşi a trecut ceva timp de la căderea Cortinei de Fier, perioada comunistă în general şi perioada stalinistă în special reprezintă teme de foarte mare actualitate.

Echipe ale Oraşelor Stalin formate din istorici, specialişti în comunicare, voluntari, ziarişti şi pasionaţi de istoria recentă participă în aceste zile, la Braşov, la prima activitate comună în cadrul proiectului european "Am fost cetăţeanul Oraşului Stalin", proiect al Muzeului Judeţean de Istorie. Acesta este primul proiect românesc finanţat de Comisia Europeană pe componenta "Memorie istorică europeană", precum şi primul proiect finanţat de la Comisia Europeană câştigat de o instituţie culturală braşoveană.

"Deşi a trecut ceva timp de la căderea comunismului, am descoperit astăzi că perioada comunistă, în general, şi perioada stalinistă în special reprezintă teme de mare actualitate. Încă nu ne-am împăcat cu trecutul, încă nu am înţeles trecutul, încă nu am studiat suficient trecutul şi, categoric, această Şcoală de vară este pentru noi un imbold de a continua acest proiect pentru că am descoperit că este necesar, chiar cineva din public a criticat faptul că vine oarecum târziu. Încă mulţi martori ai perioadei staliniste nu mai sunt şi am pierdut o memorie istorică foarte, foarte importantă. De aici necesitatea continuării proiectului chiar cumva cu scurtarea perioadelor, o cercetare cât mai amplă şi cât mai rapidă de memorie istorică, lucru pe care îl fac şi colegii noştri din celelalte oraşe Stalin", a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, după dezbaterea de la Şcoala de vară.

El a adăugat că valoarea proiectului "Am fost cetăţeanul Oraşului Stalin" creşte, iar experienţele acestor oraşe trebuie puse una lângă cealaltă pentru că există multe lucruri comune, dar în acelaşi timp există şi multe diferenţe.

"Atunci când pui în oglindă oraşele Stalin cu Europa în care trăim, cred că până la urmă aceasta este concluzia, să preţuim valorile europene pe care le avem în prezent şi să privim cu multă atenţie la ce s-a întâmplat în perioada comunistă şi să încercăm să învăţăm din greşelile trecutului", a subliniat istoricul braşovean.

Prezent la dezbatere, reprezentantul Muzeului Naţional de Istorie al Albaniei consideră că proiectul este unul din care se pot învăţa multe lucruri, iar stalinismul a însemnat violenţă în numele unei mari figuri, Stalin.

"Toate poveştile din perioada respectivă trebuie colectate pentru un muzeu al trecutului pentru ca fiecare cetăţean al Europei să înţeleagă ce înseamnă stalinismul. Stalinismul a avut trei caracteristici: eliminarea elitelor politice şi culturale, acele elite educate la Roma, Paris sau alte locuri, care au fost trimise în închisoare sau în lagăre. A doua caracteristică se referă la teoria industriei grele pe care o vedem şi la Braşov sau în alte locuri. Acest lucru cerea sacrificiu. În Albania această teorie a fost urmată, lăsând la o parte turismul sau industria uşoară, care a presupus enorm de multe sacrificii. Cultul personalităţii - a treia caracteristică, despre omul care ştia să rezolve totul şi astfel s-au creat micii dictatori, cum era secretarul de partid, care era Dumnezeu. Dezbaterea despre stalinism va continua pentru că mai sunt multe de aflat", a spus sursa citată

Şi reprezentanta Universităţii Dunaujvaros din Ungaria a subliniat că este nevoie de mai multe poveşti de la oamenii care au trăit în acea perioadă "pentru că trebuie să ne confruntăm cu trecutul pentru a aprecia prezentul".

"Istoria Braşovului şi a oraşului Katowice din Polonia este asemănătoare. În acest proiect valoarea mai mare a avut-o dezbaterea de azi. Acest proiect este un început de lucru pentru acea perioadă şi este foarte important să continuăm să descoperim noi lucruri", a spus reprezentantul oraşului Katowice.

Până sâmbătă, când se încheie Şcoala de Vară, participanţii vor face mai multe vizite tematice, vor avea loc întâlniri şi vor participa la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov. După Şcoala de vară urmează o serie de întâlniri în oraşele Stalin, iar la finalul proiectului, în luna noiembrie a.c se va organiza la Braşov o expoziţie cu două componente. "Una locală cu ce am reuşit să strângem din perioada Stalin şi una internaţională cu lucruri adunate de fiecare echipă Stalin, expoziţie itinerantă în toate oraşele care au purtat numele conducătorului sovietic", a mai spus Nicolae Pepene.

Oraşele cuprinse în proiect sunt: Braşov (România), Katowice (Polonia), Dunaujvaros (Ungaria), Varna (Bulgaria), Eisenhuttenstadt (Germania) şi Kucove (Albania). AGERPRES / (A - autor: Jana Pintili, editor: Marius Frăţilă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.