Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Miercurea Ciuc, 31 iul /Agerpres/ - Prima Academie a Iei din România va lua fiinţă în localitatea harghiteană Tulgheş, locuită preponderent de români, şi va avea rolul de a păstra şi a transmite mai departe tradiţiile şi portul popular.

Prima întâlnire de lucru pentru concretizarea acestui proiect a avut loc în cursul zilei de luni, la muzeul etnografic din localitate, la eveniment fiind prezenţi meşteşugari din zonă, oameni de cultură din Harghita, Iaşi şi Neamţ, dar şi iniţiatoarea comunităţii online La Blouse Roumaine, Diana Andreea Tănăsescu.

Ideea înfiinţării unei Academii a Iei, în fapt un centru de ţesături şi cusături tradiţionale, îi aparţinei unei tinere din Tulgheş, Cristina Timariu, care îşi doreşte ca aceasta să fie punctul de plecare în păstrarea tradiţiilor şi a identităţii naţionale.

'IA AcademIA este infrastructura sufletului nostru, aşa am concluzionat. IA AcademIA este momentul de la care pornim pentru a concretiza păstrarea tradiţiilor, păstrarea identităţii naţionale, pentru a trage un semnal de alarmă că trebuie să fim respectaţi ca naţiune pentru a nu mai permite nimănui să ne fure identitatea, modelele, pentru a nu mai vedea designeri care ne fură ia, ne fură tradiţia şi identitatea, până la urmă', a declarat Cristina Timariu.

Aceasta a spus că, în cadrul centrului, se vor organiza workshopuri, iar toţi cei care vor dori vor putea să înveţe de la bătrânele satului să coasă sau să ţeasă.

'De la Tulgheş nu vor pleca iile vechi - acelea vor rămâne identitatea noastră - vor pleca, în schimb, ii noi, dar cu modele autentice vechi. Ia de Tulgheş va fi înregistrată ca marcă oficială şi sperăm ca Tulgheşul, în curând, să fie un centru de creaţie şi învăţare pentru toţi cei care doresc să reînveţe să fie români în Harghita', a punctat Cristina Timariu.

La rândul său, iniţiatoarea comunităţii online La Blouse Roumaine, Diana Andreea Tănăsescu, care susţine acest proiect, alături de primăria din Tulgheş, precum şi de şcoala şi muzeul din localitate, a spus că Academia Iei va deveni un nou curent spiritual, educaţional, cultural şi economic, care va pleca din Harghita. Aceasta a donat muzeului din localitate o ie oltenească şi a venit cu ideea înfiinţării la Tulgheş a unui muzeu al iei, primul din România.

Prezentă la eveniment, designerul Agnes Toma a vorbit despre Academia Iei ca despre un proiect foarte ambiţios şi ofertant şi a punctat faptul că "este important să spunem cine suntem, să preluăm tradiţia şi să o ducem mai departe".
AGERPRES (A-autor: Gina Ştefan, editor: Diana Dumitru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.