COD GALBEN: 17-06-2025 ora 10 Intre 17 iunie, interval orar 12 – 21 Fenomene vizate se va semnala 17 iunie, interval orar 12 – 21 Fenomene vizate COD GALBEN: 17-06-2025 ora 10 Intre 17 iunie, interval orar 12 – 21Fenomene vizate se va semnala 17 iunie, interval orar 12 – 21Fenomene vizate

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sibiu, 19 iul /Agerpres/ - Muzeul ASTRA din Sibiu a lansat miercuri, prima carte de bucate din judeţ cu reţete tradiţionale care se pot găti în vase de lut şi în care se vorbeşte şi despre secretul unui vas de lut autentic, sănătos, fără smalţ de plumb.

Cartea "Poveşti din bucătăria olarului" conţine 41 de reţete tradiţionale, făcute în vase de lut, care se pot găti şi acasă pe aragaz sau pe o sobă obişnuită, nu doar pe vatră deschisă, cum fac bucătarii olari. Autoarea cărţii, muzeografa Karla Roşca, a cules reţetele acestor mâncăruri în vase de lut de la olari bucătari autentici, care şi-au prezentat preparatele la Sibiu, pe parcursul ultimilor patru ani.

"Se schimbă gustul mâncării, gustul e mai bun, dacă e făcută în vas de lut, pe vatră deschisă. Aceste reţete se pot face şi pe aragaz, acasă. Vasele pe care olarii veniţi la noi, le fac, sunt făcute dintr-un un lut special, care este prelucrat. Contează foarte mult lutul. Trebuie să fie ars foarte bine, la o temperatură foarte mare, la o mie de grade, trebuie să fie ars încet şi o perioadă mai lungă de timp. De regulă, un vas de lut foarte bun, care nu este făcut cu smalţ de plumb, care poate să fie nociv pentru organism, costă mai mult, faţă de vasele ieftine. Şi important de ştiut, gustul este mai bun a doua zi, la preparatele care se fac în vase de lut autentice, sănătoase, pentru că a doua zi se aşează toate aromele", a declarat, pentru AGERPRES, Karla Roşca.

Această carte de bucate tradiţionale, care aduce ca noutate sfaturi despre cum să alegi şi vasul de lut potrivit pentru reţete, se găseşte atât în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, cât şi la galeriile din Piaţa Mică ale Muzeului ASTRA, la preţul de 25 de lei.

Cine doreşte să deguste mâncăruri tradiţionale gătite de bucătari olari este invitat, de vineri până duminică, să vadă la lucru olari care fac vase de lut, dar şi bucătari olari care gătesc în aceste vase, la Târgul "Frumos. Ceramic. Folositor" din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Gurmanzii şi bucătarii care doresc să înveţe să gătească sănătos sunt invitaţi vineri, de la ora 17.00, în Muzeul în aer liber, unde autoarea cărţii, Karla Roşca şi doi bucătari olari renumiţi, Leş Gavril şi Csibi Csaba, vor vorbi despre mâncarea sănătoasă. AGERPRES/(A-autor: Isabela Paulescu, editor: Karina Olteanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.