Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Oradea, 30 iun /Agerpres/ - Filarmonica de stat Oradea a prezentat 43 de concerte în stagiunea 2016-2017, din care trei concerte pentru pian şi orchestră în primă audiţie naţională, a declarat vineri, directorul artistic al instituţiei, Vasile Foica.

Încheierea actualei stagiuni muzicale a Filarmonicii din Oradea coincide, în acest an, cu retragerea la pensie a managerului general, Todor Albert, aflat timp de opt ani la conducerea instituţiei.

"Vreau să mulţumesc, în primul rând, întregului colectiv al filarmonicii, foarte profesionist, muncitor şi înţelegător, precum şi publicului orădean care a fost alături de noi în tot acest timp", a declarat Todor Albert, în ultima sa conferinţă de presă.

Directorul artistic al Filarmonicii, Vasile Foica, a subliniat că aprecierile publicului privind această stagiune recent încheiată, exprimate verbal şi în chestionarul completat, au fost "foarte favorabile".

"Mai mulţi abonaţi ai noştri, care de ani de zile participă la concertele noastre, au ţinut să ne felicite afirmând că sunt deosebit de mulţumiţi de modul în care a fost conturată stagiunea, de diversitatea programelor prezentate şi, nu în ultimul rând, de calitatea protagoniştilor, respectiv a soliştilor şi dirijorilor invitaţi, din ţară şi străinătate", a precizat Foica.

Filarmonica a susţinut în stagiunea 2016-2017, în total, 43 de concerte, din care şase vocal simfonice, o gală de operă, patru concerte în Festivalul Primăverii, unul dedicat lui Mozart, altele lui Prokofiev şi Beethoven, Concertul de Anul Nou, concertul de muzică din filme, dar şi 20 de concerte educative.

Programele au adus în faţa melomanilor atât lucrări foarte cunoscute, cât şi unele inedite, ba chiar, în primă audiţie locală sau naţională.

Pentru prima dată în ţară, a menţionat Foica, au fost prezentate trei concerte pentru pian şi orchestră de Carmen Petra-Basacopol (dirijor Ivan Iliev, Bulgaria, solist Viniciu Moroianu), de Sergei Bortkjewicz (dirijor Shinya Ozaki, Japonia, solistă Azusa Yamaki) şi Ignacy Jan Paderewski (dirijor Tiberiu Soare, solist Tomoka Sogabe).

"Eu consider că este foarte important să abordăm lucrări necunoscute publicului, nu neaparat contemporane. S-au cântat lucrări de Mercadante, de Bocherini, chiar Joseph Haydn, arii de concert de Mozart, de exemplu, pentru voce şi contrabas, lucruri inedite şi necunoscute publicului. Am reuşit acest lucru datorită strânsei conlucrări pe care o am cu soliştii şi dirijorii invitaţi pe care îi îndemn să ne facă propuneri şi de asemenea lucrări. Pentru că o stagiune se construieşte şi din lucrări foarte populare cerute de public, dar menirea noastră, consider eu, este şi de a reîmprospăta repertoriul", a afirmat directorul artistic.

Filarmonica din Oradea a fost singura instituţie din ţară invitată să concerteze de Ziua Naţională a României, la Roma, într-un eveniment organizat de Ambasada României din Italia.

Un alt eveniment remarcabil a fost turneul european al corului filarmonicii alături de compozitorul şi dirijorul italian Ennio Morricone, la care au fost invitaţi 38 de corişti, participare care, datorită prestaţiei de calitate, se va reprograma în luna octombrie a acestui an.

Potrivit managerului general Todor Albert, următorul conducător al instituţiei va fi actorul şi regizorul Meleg Vilmos, fost director artistic al trupei Szigligeti, care a câştigat recent concursul organizat pentru această funcţie. AGERPRES / (A - autor: Eugenia Paşca, editor: Irina Poenaru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.