COD GALBEN: 16-12-2017 ora 17 Intre 17:00 si 23:00 se va semnala În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1500 m, vântul va prezenta intensificări ce vor atinge și depăși la rafală 80...90 km/h, izolat 100 km/h, spulberând și viscolind zăpada. in Județul Vrancea, Județul Bacău, Județul Neamţ, Județul Suceava;

CURS BNR

EUR
4.6346Up
USD
3.9285Up
GBP
5.2711Up
CHF
3.9729Up
MDL
0.2275Down
BGN
2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 27 mai /Agerpres/ - Scriitorul Horia-Roman Patapievici consideră că fenomenul corectitudinii politice cu care se confruntă societăţile contemporane se manifestă ca o teroare morală, un coşmar asemenea stalinismului şi atrage atenţia asupra potenţialului devastator pentru libertatea cuvântului şi pentru modul în care civilizaţia occidentală a construit noţiunea de civilizaţie liberă.

"Ilustrând perfect butada aceea teologică, care spune că cea mai mare ispravă a diavolului este să-i convingă pe oameni că nu există, la fel procedează şi corecţii politici. Partida asta, în momentul în care vei expune chestiunea, cu o privire candidă, deschisă, pentru că, nu-i aşa, ei sunt foarte open minded, ei vor spune Dar nu e adevărat! Pur şi simplu nu este adevărat! În momentul în care vei aduce argumente vor spune Nooo... E o interpretare tendenţioasă! În realitate... Şi-ţi vor spune cum stau lucrurile în realitate. Suntem cumva ca într-un coşmar de revenire a stalinismului fără NKVD şi fără teroarea care, în anii 50, a reglat pe veci chestiunea cine are dreptul să deschidă gura şi cine poate vorbi. Cumva, în absenţa terorii fizice a apărut o teroare care este morală şi care este teama justificată a omului civilizat de a fi eliminat din lumea civilizată", a afirmat Patapievici la Bookfest.

Patapievici, care a participat sâmbătă la lansarea cărţii "Proştii Europei. Cum se sinucid civilizaţiile" de Traian Ungureanu, desfăşurată la standul Humanitas din cadrul Bookfest, a atras atenţia că "astăzi, corectitudinea politică, mizează, ca ideologie, pe faptul că tu vrei să aparţii unei comunităţi de valori".

"Prin această apartenenţă te identifici cu o comunitate de destin. Ei bine, când eşti rupt de ea, prin stigmatizare, eşti rasist, eşti islamofob, eşti împotriva progresului ş.a.m.d. Este o lovitură puternică. Ca să nu mai spun că (...) sancţiunile există şi excluderea nu este doar morală, este o excludere care antrenează toate, toate compartimentele vieţii, până la acel existenţial suprem", a punctat scriitorul.

Patapievici a subliniat că mişcarea corectitudinii politice, "începută ca o pedantă puricare a modului în care sunt întrebuinţate cuvintele", "a devenit, de fapt, o mişcare care, astăzi, transformă orice critică la adresa ei într-un stigmat infamant".

"Bunăoară, chestiunea care stă în centrul lumii de astăzi şi a cărţii lui Traian Ungureanu care este problema terorismului musulman, islamic, care se revendică dintr-o interpretare a Coranului şi a tradiţiei, o interpretare care, din păcate, nu este periferică pentru că majorităţile nu o resping, iar atunci când radicalizaţii - cum se numesc astăzi - îşi termină treaba, găsesc întotdeauna un consens, o scuză sau un adăpost în majorităţile care, nu-i aşa, corect politic este să le distingi cu grijă de extremiştii care fac rele. În momentul în care critici aceste lucruri, stigmatul este pregătit, eşti islamofob, eşti rasist. (...) Dar, în momentul în care eticheta de rasist este folosită pentru a te stigmatiza, a te elimina şi a-ţi închide gura pur şi simplu cu o cenzură care-i foarte subtilă şi care s-a insinuat în universităţi, în presă, în lumea politică astfel încât agenda este fixată de tabuurile corectitudinii politice, în acest moment vedem potenţialul devastator pentru libertatea cuvântului şi pentru modul în care civilizaţia occidentală a construit noţiunea de civilizaţie liberă, le vedem, pericolele sunt explozive, dar, cumva, suntem legaţi de mâini şi de picioare", a spus filosoful.

Afirmând că "islamofobia este una din maladiile inventate de corecţii politici pentru a exclude din dezbatere pe cei care doresc să spună lucrurilor pe nume", Patapievici a subliniat că nu are nimic cu Islamul. "Mă simt imediat obligat să precizez: nu am nimic cu Islamul, dacă mă chestionaţi, ştiu multe despre islam, am citit Coranul, admir filosofia făcută în limba arabă în Evul Mediu, deci nu pot fi acuzat de islamofobie decât dacă sunteţi corecţi politic", a încheiat Horia-Roman Patapievici. AGERPRES/(A - autor: Daniel Popescu, editor: Karina Olteanu)
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.