A fost semnată Convenția tehnică pentru organizarea Sezonului Cultural România - Franța 2019

 •  Cultură
383 afişări

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, și președintele executiv al Institutului Francez, Bruno Foucher, au semnat, vineri, la Muzeul Național de Artă al României, Convenția tehnică pentru organizarea și finanțarea Sezonului Cultural România-Franța 2019, în cadrul căruia se estimează că vor avea loc peste 300 de evenimente.

fc9dbfe0-79ed-468f-99e1-4226f018dc53

Sursa foto: Ministerul Culturii și Identității Naționale / Facebook

"Prin această convenție, cele două părți, română și franceză, au stabilit detaliile tehnice cu privire la organizarea Sezonului România — Franța 2019. Acțiunea reprezintă un pas important în vederea organizării acestui eveniment cultural de mare amploare, ce se va desfășura în perioada 30 noiembrie 2018 — 14 iulie 2019. Sezonul România — Franța 2019 este rezultatul unei voințe politice comune, la cel mai înalt nivel de stat. Acesta coincide cu exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (primul semestru al anului 2019) și cu marcarea Centenarului României moderne (1 Decembrie 1918) și a sfârșitului Primului Război Mondial", se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Prin organizarea Sezonului România — Franța 2019 se dorește înnoirea imaginii și percepției pe care cele două popoare o au unul despre celălalt, întărirea legăturilor economice, culturale și sociale care le unesc din punct de vedere istoric, atestarea dinamismului și imaginației artiștilor și companiilor din cele două țări și reafirmarea atașamentului pentru o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării, menționează sursa citată.

În total, în cele șapte luni și jumătate pe durata cărora se va desfășura manifestarea, se estimează că vor avea loc peste 300 de evenimente, în România și Franța.

Sezonul va fi construit în jurul a patru tematici: "Două țări cu culturi plurivalente", "Un secol de schimburi, de comuniune și de identitate", "Perioade ritmice de transformări în oglindă" și "Orașele de mâine și noi teritorii rurale", care vor constitui firul conducător pentru elaborarea unei planificări structurate, și în jurul a trei capitole: ''Occident — Orient: pe urmele istoriei noastre și a francofoniei comune''; ''Mutații/Mutation(S): o cale spre o nouă ecologie a ideilor și a vieții pentru Europa''; ''Sezonul 2.0: între virtual și real, inovația în serviciul intimității redescoperite''.

Vor fi avute în vedere toate domeniile de cooperare, cu accent pe domeniul cultural, educațional și universitar, științific, ecologic, economic, digital, sportiv, gastronomic și turistic. Vor fi privilegiate proiectele încrucișate, cu o puternică componentă a parteneriatelor dintre operatori sau instituții din cele două țări și care pot fi prezentate succesiv în cele două țări și având actori noi, mai ales comunitățile teritoriale și tinerii creatori, precizează ministerul.

AGERPRES/(AS — autor: Iulia Carciog, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe