Licitația colecției "C. V. Tudor" a strâns peste 130.000 de euro; lotul-vedetă - vândut pentru 105.000 de euro

 •  Cultură
710 afişări

Licitația colecției "Corneliu Vadim Tudor" a strâns peste 130.000 de euro, miercuri, la Casa Artmark, iar lotul-vedetă - drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu - a fost adjudecat la prețul de 105.000 de euro.

b8fe1896-64d0-4a4b-b0ec-975db14c1641

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

În total, în licitație au fost 160 de obiecte, înaintea manifestării anunțându-se retragerea unui lot — Carte de telefon "S", cuprinzând numerele "telefoanelor roșii" din ministere și Președinție (datată 1993).

Alături de drapel, obiectul cel mai licitat a fost un glob pământesc realizat în jad, în mai multe culori, primit cadou de Corneliu Vadim Tudor în vizita efectuată în Iran. Prețul de pornire a fost de 80 de euro, iar suma de adjudecare — 2.500 de euro.

Drapelul de luptă a fost de departe cel mai dorit și cel mai licitat obiect, care a fost achiziționat în urma unei oferte online. Dar, pentru achiziționarea obiectului istoric a venit la București un grup de persoane din comuna Horea (Alba), alături de viceprimarul localității, toți îmbrăcați în port popular.

"A fost dureros. M-am dus până la 15.000 de euro. Atât am putut", a spus Corneliu Olar, din partea comunității din Ardeal, prezent la licitație. "Poate că și noi am ajutat prin ținuta noastră și prin prezența noastră și a crescut prețul", a continuat el, adăugând că pentru comunitatea moților drapelul "valorează mai mult decât 105.000 de euro". El a precizat că va încerca să convingă cumpărătorul să expună acest obiect în Țara Moților.

"Acest steag are o valoare inestimabilă, pentru că i-a unit pe români. Este simbolul națiunii române. Am vorbit cu familia domnului Corneliu Vadim Tudor. Pot să spun că... cu un ochi râde, cu altul plânge, pentru că o să ducă mai departe, cu acești bani, visul lui Corneliu Vadim Tudor — revista România Mare—, iar (...) acest steag al lui Avram Iancu făcea parte din patrimoniul familiei. Începând din această noapte, nu mai face parte din patrimoniul familiei lui Corneliu Vadim Tudor", a declarat fostul senator Marius Marinescu, după licitație.

El a spus că, alături de familia lui Vadim Tudor, speră că steagul va fi expus într-un loc unde "toți iubitorii de istorie să vină, să îl vadă și să îl admire".

Valeriu Sângeorzan, marketing and sales director al casei de licitații Artmark, a afirmat că, probabil, drapelul va fi expus într-un spațiu public. "Pot chiar să îi asigur pe toți oamenii că, în ceea ce ne privește, vom face toate demersurile în acest sens. De altfel nu este pentru prima oară când noi facem acest lucru și convingem colecționarii să își expună public operele de patrimoniu, de tezaur", a declarat el, după licitație.

"Există un proiect inițiat de Artmark, care se numește 'Camera colecționarului' și care funcționează. Suntem deja în negocieri cu șapte muzee mari ale acestei țări unde au intrat astfel de valori. Am speranța că vom reuși să facem același lucru cu drapelul despre care vorbim", a adăugat reprezentantul Artmark, menționând că regiunea vizată este "din Ardeal".

Drapelul, pictat pe piele, raritate absolută, datat la jumătatea secolului al XIX-lea, a avut un preț de pornire de 5.000 de euro.

Lotul a mai fost scos la vânzare în 2013, dar a fost retras din licitație din cauza unor "conflicte juridice".

Licitația colecției "Corneliu Vadim Tudor", partea a II-a, a cuprins cărți rare, tablouri, fotografii documentare și obiecte de decor.

AGERPRES/(A, AS — autor: Oana Ghiță, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres