Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Haga, 1 feb/Agerpres/ - La aproape un secol după executarea ei pentru spionaj, legendara dansatoare exotică Mata Hari este eroina unui spectacol de balet montat în ţara sa natală, Olanda, primul despre viaţa acestei pioniere a erotismului, relatează luni AFP.

Baletul naţional olandez prezintă din 6 februarie - premiera fiind jucată cu casa închisă - o personalitate care a devenit sinonimă cu senzualitatea debordantă şi, în cele din urmă, cu trădarea fatală.

Născută în nordul Olandei, la Leeuwarden, Margaretha Geertruida Zelle a fost ucisă la 41 de ani de un pluton de execuţie francez, în 15 octombrie 1917, după ce a fost acuzată de spionaj în favoarea Germaniei în timpul Primului Război Mondial. Înainte de război ajunsese să fie cunoscută mai întâi în sălile de spectacole pariziene şi apoi în toată Europa, depăşind limitele moravurilor victoriene şi apărând adesea pe scenă doar cu un voal de mătase şi o brasieră cu pietre strălucitoare. Cu dansurile sale cu iz oriental, este considerată una dintre primele dansatoare exotice de renume.

Povestea ei va fi spusă prima dată "pe poante". "Am vrut să montez un balet dramatic..., aşa că am căutat un subiect care a avut legătură cu dansul", a spus Ted Brandsen, director al Baletului naţional olandez şi coregraf al spectacolului. "Mata Hari m-a fascinat dintotdeauna. Era şi olandeză, lucru pe care mulţi nu îl ştiu", a adăugat el.

Ideea de a realiza un nou balet de anvergură a apărut în urmă cu patru ani, când Brandsen i-a împărtăşit-o compozitorului britanic Tarik o'Regan, nominalizat de două ori la Grammy Awards, şi proiectul a început să prindă contur.

Timp de două ore, peste 60 de balerini evoluează cu graţie, spunând povestea vieţii agitate a lui Mata Hari, îndeosebi în anii ei parizieni, când a avut mulţi iubiţi, printre care ar fi fost şi compozitorul italian Giacomo Puccini. În balet vor fi utilizate peste 300 de costume, la care s-a lucrat trei ani, balerinii urmând să întruchipeze senzualitatea dansatoarei fără erotism, promite Brandsen.

"Să mă aflu atât de aproape de povestea vieţii ei este o ocazie să o cunosc mai bine. Ea a rămas o enigmă pentru mine. Era numai dansatoare? A fost cu adevărat spioană sau numai o victimă a circumstanţelor? Cine ştie?", se întreabă retoric interpreta rolului principal, Anna Ţigankova, care îşi pune în valoare pe scenă experienţa de la Teatrul Bolşoi din Moscova.

Divorţată de un ofiţer olandez, Margaretha Geertruida Zelle s-a trezit deodată fără un ban şi a luat drumul Parisului, în 1904, ca să înceapă o nouă viaţă. Şi-a luat numele de Mata Hari, nume indonezian care înseamnă "Ochiul Zilei", şi a adoptat stilul de dans javanez pentru spectacolele sale erotice. Renumele "frumuseţii sale exotice" s-a răspândit repede în Europa şi, când celebritatea a început să pălească, dansatoarea se afla la Berlin la izbucnirea războiului, în 1914. A fost recrutată de germani pentru a spiona în Franţa şi Marea Britanie. În prezent mulţi istorici apreciază totuşi că ea nu a spionat niciodată serios, ci doar acceptat propunerea nemţilor pentru bani şi strălucire.

Mata Hari a fost arestată când încerca să ajungă pe front, unde se găsea iubitul ei de atunci, un ofiţer rus, Franţa acuzând-o că este agent dublu. A fost executată într-o dimineaţă friguroasă de toamnă la Vincennes. Ea ar fi refuzat să fie legată la ochi şi ar fi trimis sărutări spre călăii ei. Potrivit lui Ted Brandsen, Mata Hari ar fi "murit cu capul sus".

Statutul ei de femeie fatală avea să fie consacrat în 1931, când actriţa suedeză Greta Garbo a interpretat personajul Mata Hari într-un film cu acelaşi nume.

Ted Brandsen şi Anna Ţigankova spun că povestesc viaţa unei femei cu "spiritul liber", captivă într-o lume pe care nu o înţelegea.AGERPRES/(AS - autor. Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.