COD PORTOCALIU: 17-01-2018 ora 14 Intre 18 ianuarie, ora 01 - 18 ianuarie, ora 17 se va semnala precipitații însemnate cantitativ, predominant ninsori COD GALBEN: 17-01-2018 ora 18 Intre 18:00 si 21:00 se va semnala polei in Județul Vrancea, Județul Iaşi, Județul Botoșani, Județul Bacău, Județul Vaslui, Județul Galaţi, Județul Neamţ, Județul Suceava; COD GALBEN: 17-01-2018 ora 17 Intre 17:10 si 20:00 se va semnala polei in Județul Mehedinţi, Județul Olt, Județul Dolj;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 22 ian /Agerpres/ - Cântăreaţa Alexandra Uşurelu a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că îşi doreşte ca fiecare concert al său "să fie o poveste", cu fiecare detaliu al spectacolului pus la punct, astfel încât să existe un dialog între public şi artistul de pe scenă.

Artista a început, recent, două turnee, în paralel, în ţară - turneul "#Pur", care a debutat cu un concert pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti, şi un turneu acustic în librăriile Cărtureşti din ţară.

În interviul acordat AGERPRES, Alexandra Uşurelu vorbeşte despre cum a creat spectacolul de la Teatrul Naţional Bucureşti, care a avut loc luni, despre sursele sale de inspiraţie, despre motivele pentru care şi-a dorit să cânte şi despre cine este unul dintre poeţii pe versurile căruia şi-ar dori să cânte.

AGERPRES: Concertul pe care l-ai susţinut la Teatrul Naţional marchează debutul turneului "#Pur", pe care o să îl faci în şase oraşe din ţară. Ce a însemnat pentru tine concertul de la TNB? A fost prima dată când ai cântat la TNB şi în acelaşi timp ai avut o scenografie specială.

Alexandra Uşurelu: Iniţial nu ne-am gândit că va fi un turneu. Am zis să facem acest concert în Sala Mare a Teatrului Naţional şi apoi am zis: "Hai să mergem în toată ţara". Pentru că au fost foarte mulţi oameni din afara Bucureştiului care mi-au zis "Dar haideţi şi aici". Şi astfel am hotărât să mai adăugăm şase oraşe. Acest concert a însemnat pentru mine ceva la care nu m-am aşteptat, în primul rând datorită publicului, pentru că mi-au făcut surpriza de a cumpăra biletele din timp - s-au vândut cu cinci zile înainte - şi a fost extraordinar ce s-a întâmplat acolo.
Sala Mare a Teatrului Naţional este foarte ofertantă, poţi să faci tot felul de lucruri pe scena aceea imensă iar noi ne-am gândit să umplem toţi cei trei pereţi ai scenei cu videoproiecţii. Oamenii care vin la concertele mele sunt obişnuiţi cu videoproiecţii şi ne-am gândit să facem un conţinut vizual special pentru acest concert.

AGERPRES: Lucrul cu orchestra simfonică cum a fost, mai ales la Sala Mare a Teatrului Naţional?

Alexandra Uşurelu: Să ştii că am lucrat cu profesionişti şi am avut doar trei repetiţii cu orchestra, nu mai mult. Noi am luat această orchestră special pentru acest concert, a fost formată din Muse Quartet, cu care eu am avut deja o serie de şapte concerte anul trecut în Bucureşti, şi şi-au adunat prietenii lor, bineînţeles a fost şi bandul meu, cu care cânt la fiecare concert, şi astfel s-a format Muse Orchestra.

AGERPRES: Şi i-ai avut invitaţi pe Dan Byron, Mircea Vintilă iar Blue Noise au fost în deschidere şi au avut şi o intervenţie în timpul concertului. Poţi să îmi spui cum i-ai cunoscut pe fiecare dintre ei?

Alexandra Uşurelu: Cu domnul Mircea Vintilă am deja o colaborare de doi ani. E vorba de duetul "Ceva se întâmplă cu noi". S-a întâmplat la iniţiativa dânsului. El a vrut să colaborăm, m-a sunat şi astfel s-a întâmplat să facem acest duet. Bineînţeles, au fost multe concerte în care am cântat împreună şi la invitaţia dânsului, şi la invitaţia mea şi astfel, pentru că ne-am înţeles atât de bine, am decis să continuăm această colaborare.
Cu Dan Byron... noi doi avem un prieten comun şi coleg de scenă, Costin Oprea, pe care noi îl iubim foarte mult şi care, din păcate, nu mai este printre noi şi am vrut să îi dedicăm un moment în acest concert. I-am zis "Dan, vrei să facem asta?" Şi aşa s-a întâmplat. Iar cu Blue Noise... i-am mai ascultat de câteva ori în concert şi mi s-au părut extraordinari. Mi-am dorit foarte mult să vină în deschiderea concertului meu. Ei au fost foarte deschişi şi au venit. Am ales să facem şi un moment împreună şi am ales piesa "Când zâmbeşti", cu un aranjament exclusiv vocal.

AGERPRES: Ce te inspiră în cântecele tale?... pentru că sunt foarte diferite de lumea de azi, care e grăbită, stresată...

Alexandra Uşurelu: Eu n-aş zice că lumea de azi e grăbită şi stresată, pentru că există oameni care vin la concert şi care îmi demonstrează că pot să se destreseze şi să stea locului, să nu mai alerge. Cânt despre oameni - nu îmi place să cânt despre lucruri - şi despre emoţii şi cred că asta mă diferenţiază cumva, dacă vorbim despre diferenţă.

AGERPRES: Cum arată spectatorul tău, dacă i-ai face un profil?

Alexandra Uşurelu: Exact cum ai descrie un prieten bun, aşa i-aş descrie eu pe cei care vin la concertele mele. Îmi păstrez o relaţie specială cu ei, îmi place să îi consider prieteni, şi nu fani. După fiecare concert, când îmi scriu, le răspund. Păstrăm o relaţie de prietenie. Chiar de sărbători m-am gândit să le fac o surpriză şi celor care au cumpărat primii bilete la concertul simfonic de la Teatrul Naţional. Le-am scris pe Facebook, i-am căutat după nume, că aveam un raport de la iabilet. Le-am scris pe Facebook şi le-am spus că vreau să le trimit o surpriză. Şi când am ajuns la adresa indicată de ei, tehnicianul nostru a sunat şi a spus: "Am un colet din partea Alexandrei Uşurelu. Puteţi să coborâţi?" Şi au coborât ei şi eram eu şi Bobby (Stoica - n.r.) care cântam. A fost foarte emoţionat. Înregistrarea este şi pe contul meu de Youtube.

AGERPRES: La concert a existat un plic cu un talon pe care oamenii puteau să îşi scrie adresa de mail pentru a primi de la tine cadouri muzicale electronice. Cum ţi-a venit ideea asta?

Alexandra Uşurelu: Cu o săptămână înainte de concert mi-a venit ideea aceasta. M-am gândit că aş vrea să se simtă mai mult parte din concert pentru că despre public este vorba, pentru că despre ei şi pentru ei este concertul. Le-am lăsat două plicuri - unul cu "Deschide!" şi al doilea cu "Nu deschide până la ora 20,50". În plicul cu "Deschide!" găseau o căsuţă în care spuneam dacă îşi doresc muzica mea în casa lor să îmi lase o adresă de email şi un nume. Acum le-am adunat pe toate, le am acasă şi de-abia aştept să finalizăm videoclipul. La cântecul nou pe care l-am cântat în concert am filmat un videoclip şi vreau să le trimit lor înainte. Aşa că aştept să fie toate gata.

AGERPRES: Cântecul tău cel nou se numeşte "Suflet, rămâi pur". Într-o măsură mi-ai răspuns deja, dar te întreb: cum îţi păstrezi puritatea într-un mediu urban, într-un mediu agitat?

Alexandra Uşurelu: Eu cred că puritatea aceasta este o stare către care noi tindem voluntar. E alegerea noastră.

AGERPRES: Pentru că ai o legătură foarte strânsă şi foarte personală cu publicul tău... care sunt complimentele pe care ţi le aduci aminte... cele mai frumoase?

Alexandra Uşurelu: Am citit toate mesajele şi comentariile de după concert şi a fost unul care mi-a atras atenţia. Am să intru (pe internet - n.r.) să îţi citesc: "Am urmărit evoluţia Alexandrei din ultimii câţiva ani. Ne-am şi intersectat pe ici-colo, aşa că mă aşteptam să am un concert plăcut ca de obicei. Concertul acesta a fost triumful neverosimil al bunului simţ - un artist independent susţine un concert simfonic cu casa închisă în România pipiţelor şi a muzicilor de bar. Toţi şi totul au fost la superlativ". Nu partea cu pipiţele (râde), ci partea că aprecia că un artist independent a reuşit să aibă un concert cu casa închisă.
Eu şi Bobby, care a produs primul meu album, "La capătul lumii", şi cu care dezvolt toate ideile am decis să nu semnăm cu o casă mare de discuri, ci să avem propria noastră casă de discuri, se numeşte "Fluturi prin fum" şi să facem totul de capul nostru, pentru că am observat că poţi să faci şi singur... nu e nevoie neapărat de un sprijin mare al unei case de discuri. Cel puţin noi, pe moment, aşa am considerat şi mă bucur că oamenii ne arată mereu că acesta este drumul bun pe care noi l-am ales.

AGERPRES: Începuturile au fost grele, ca artist independent?

Alexandra Uşurelu: Ca artist independent ai mai puţine mijloace de comunicare. Da, e mai greu să ajungi la oameni. Trebuie să ajungi tu la ei, nu ei la tine şi trebuie să îi convingi tu ca ei să vină la concertele tale. Nu pot să spun că e ceva greu, n-am să mă plâng niciodată. Acesta este drumul pe care eu l-am ales şi drumul care pe mine mă "îmbogăţeşte".

AGERPRES: Şi pentru că ai albumul "La capătul lumii", pentru tine "capătul lumii" care este acum?

Alexandra Uşurelu: Eu cred că acest "capătul lumii" este în fiecare om, este acel loc din adâncul sufletului unde cu toţii putem să ne întoarcem în orice moment şi să găsim acolo linişte, iubire şi timp... să nu mai alergăm şi să nu ne mai grăbim.

AGERPRES: În paralel cu turneul tău "#Pur" o să faci şi un turneu al librăriilor din ţară. Din câte ştiu, e o premieră. Cum ţi-a venit această idee?

Alexandra Uşurelu: Da, am decis să am două turnee în paralel. Este vorba de turneul "Povesteşti şi călătoreşti la Cărtureşti" şi turneul "Pur". "Povesteşti şi călătoreşti la Cărtureşti" a început pe 14 ianuarie la Cărtureşti Carusel şi este vorba de o serie de întâlniri cu publicul apropiat şi cu bloggeri din afara Bucureştiului, într-o formulă mai intimă, de voce şi pian, de 30 de minute, vom povesti un pic, vom avea timp de "o îmbrăţişare", cum numesc eu sesiunea de autografe. Iar la două sau trei zile după aceste întâlniri oamenii ne vor putea vedea în acelaşi oraş cu o producţie mai mare. Vom fi opt muzicieni pe scenă - bandul meu şi Muse Quartet.

AGERPRES: Este grea trecerea de la acustic la concertul în varianta mai mare?

Alexandra Uşurelu: Să ştii că nu, muzica este aceeaşi, emoţiile sunt aceleaşi... Într-adevăr, când sunt mai mulţi instrumentişti, cântecele poate sună de 20 de ori mai frumos, cum a fost la Teatrul Naţional. Dar n-aş da pe nimic acea emoţie de a avea oamenii atât de aproape, cum s-a întâmplat la Cărtureşti, unde pot să îi văd pe toţi şi să îi simt.

AGERPRES: Tu cânţi şi după versuri ale unor poeţi cunoscuţi şi tocmai pentru că faci acest turneu în librării. Ce versuri ai vrea să cânţi?

Alexandra Uşurelu: Să ştii că îmi place foarte mult Iv cel Naiv. Nu m-am gândit până acum să cânt după versurile sale, dar e o idee bună.

AGERPRES: Îl cunoşti şi personal? Pentru că mai nimeni nu îl cunoaşte personal...

Alexandra Uşurelu: Da, am auzit foarte multe poveşti. Sunt curioasă.

AGERPRES: Ce planuri de viitor ai? După videoclipul cântecului ce urmează?

Alexandra Uşurelu: Urmează să lansez cel de-al doilea album. Albumul "La capătul lumii" s-a vândut... eu sunt foarte mulţumită de volumul de vânzări de care s-a bucurat acest album. Sunt 10.000 de unităţi vândute până acum, ceea ce pentru noi înseamnă ceva. Şi mă bucur că oamenii vor să aibă în casa lor un album şi nu preferă să asculte neapărat de pe internet. Acesta se găseşte în continuare în Librăriile Cărtureşti. Tocmai de aceasta am şi ales ca aceste întâlniri să aibă loc în Librăriile Cărtureşti. Noi am dezvoltat o relaţie foarte frumoasă cu ei şi este un loc foarte potrivit pentru muzica mea. Al doilea album are deja trei cântece aproape gata. Mai sunt şi altele în lucru. Estimăm că în toamnă va fi gata, atunci am dori să îl lansăm. Imediat după aceste turnee vom începe pregătirile pentru al doilea album.

AGERPRES: Are un concept anume? Ce poţi să spui la acest moment?

Alexandra Uşurelu: Da, să ştii că are, ne-am gândit deja la asta, dar n-aş vrea să spun. Vreau să păstrez un pic secretul, până se conturează destul de bine.

AGERPRES: Şi pentru că vorbeam de conceptul albumelor şi de faptul că şi concertele tale sunt bine gândite ca dialog cu publicul, cât durează sau cum creezi aceste concepte?

Alexandra Uşurelu: Mă bucur că ai sesizat că sunt multe detalii de care noi ţinem cont. Îmi doresc ca fiecare concert să fie o poveste, nu pur şi simplu un concert, şi tocmai de aceea ne gândim înainte ce anume să îi aducem publicului, ce să îi oferim, astfel încât el să simtă că face parte din poveste, din povestea noastră.
Inspiraţia poate veni acum sau poate veni peste o săptămână. N-aş putea să îţi spun că durează "atât" să creezi o campanie sau un concept. Dar mă bucur că înainte de fiecare concert reuşim să creăm o poveste şi să o expunem publicului.

AGERPRES: Gândeşti singură aceste lucruri sau este un dialog?

Alexandra Uşurelu: Cum spuneam, cu Bobby mă consult. Uneori am eu ideile, alteori le are el. Şi iese ceva frumos.

AGERPRES: Pentru că eşti artist independent, dacă ar fi să dai un sfat unui tânăr foarte talentat, ce ar trebui să facă să reuşească sau să nu renunţe?

Alexandra Uşurelu: Să nu uite niciodată că muzica este un dar ce trebuie dat mai departe. Şi să ţină totdeauna cont de lucrul ăsta. Să nu se sperie că într-o zi nu sunt bani, în altă zi nu poţi să îţi plăteşti chiria. Să îşi păstreze mereu drumul acela curat al sufletului şi să aibă încredere că lucrurile se întâmplă dacă ţine cont de suflet, şi nu de orice altceva.

AGERPRES: Pe tine cine te-a inspirat cel mai mult ca artist când erai mică şi visai să fii pe scenă?

Alexandra Uşurelu: Să ştii că nu mi-am dorit să fiu pe scenă. Mi-am dorit să pot transmite ce am simţit eu la tatăl meu. Atunci când eram micuţă, el cânta foarte des şi mi se părea extraordinar cum poate să transmită o stare. Eu nu pot să o cumpăr de la magazin. Pur şi simplu o are el şi mi-o oferă mie şi mi-am dorit să pot şi eu să fac asta. Şi astfel am început să cânt.

***
Turneul ce cuprinde concerte în varianta acustic, în librării, continuă în Ploieşti (27 ianuarie), Braşov (28 ianuarie), Suceava (10 februarie), Iaşi (11 februarie), Constanţa (17 februarie), Cluj-Napoca (24 februarie), Timişoara (26 februarie) şi Arad (29 februarie).

Turneul "#Pur" al Alexandrei Uşurelu continuă în teatre, cluburi şi case de cultură din Braşov (29 ianuarie), Buzău (13 februarie), Iaşi (14 februarie), Constanţa (19 februarie), Oradea (27 februarie) şi Timişoara (28 februarie). AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.