UPDATE VIDEO INTERVIU Alexandra Ușurelu: Îmi doresc ca fiecare concert să fie o poveste

 •  Cultură
745 afişări

Cântăreața Alexandra Ușurelu a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că își dorește ca fiecare concert al său "să fie o poveste", cu fiecare detaliu al spectacolului pus la punct, astfel încât să existe un dialog între public și artistul de pe scenă.

97fe4e82-767f-4268-900d-52f50136d2e4

Artista a început, recent, două turnee, în paralel, în țară — turneul "#Pur", care a debutat cu un concert pe scena Sălii Mari a Teatrului Național București, și un turneu acustic în librăriile Cărturești din țară.

În interviul acordat AGERPRES, Alexandra Ușurelu vorbește despre cum a creat spectacolul de la Teatrul Național București, care a avut loc luni, despre sursele sale de inspirație, despre motivele pentru care și-a dorit să cânte și despre cine este unul dintre poeții pe versurile căruia și-ar dori să cânte.

AGERPRES: Concertul pe care l-ai susținut la Teatrul Național marchează debutul turneului "#Pur", pe care o să îl faci în șase orașe din țară. Ce a însemnat pentru tine concertul de la TNB? A fost prima dată când ai cântat la TNB și în același timp ai avut o scenografie specială.
Alexandra Ușurelu: Inițial nu ne-am gândit că va fi un turneu. Am zis să facem acest concert în Sala Mare a Teatrului Național și apoi am zis: "Hai să mergem în toată țara". Pentru că au fost foarte mulți oameni din afara Bucureștiului care mi-au zis "Dar haideți și aici". Și astfel am hotărât să mai adăugăm șase orașe. Acest concert a însemnat pentru mine ceva la care nu m-am așteptat, în primul rând datorită publicului, pentru că mi-au făcut surpriza de a cumpăra biletele din timp — s-au vândut cu cinci zile înainte — și a fost extraordinar ce s-a întâmplat acolo.

Sala Mare a Teatrului Național este foarte ofertantă, poți să faci tot felul de lucruri pe scena aceea imensă iar noi ne-am gândit să umplem toți cei trei pereți ai scenei cu videoproiecții. Oamenii care vin la concertele mele sunt obișnuiți cu videoproiecții și ne-am gândit să facem un conținut vizual special pentru acest concert.

AGERPRES: Lucrul cu orchestra simfonică cum a fost, mai ales la Sala Mare a Teatrului Național?
Alexandra Ușurelu: Să știi că am lucrat cu profesioniști și am avut doar trei repetiții cu orchestra, nu mai mult. Noi am luat această orchestră special pentru acest concert, a fost formată din Muse Quartet, cu care eu am avut deja o serie de șapte concerte anul trecut în București, și și-au adunat prietenii lor, bineînțeles a fost și bandul meu, cu care cânt la fiecare concert, și astfel s-a format Muse Orchestra.

AGERPRES: Și i-ai avut invitați pe Dan Byron, Mircea Vintilă iar Blue Noise au fost în deschidere și au avut și o intervenție în timpul concertului. Poți să îmi spui cum i-ai cunoscut pe fiecare dintre ei?
Alexandra Ușurelu: Cu domnul Mircea Vintilă am deja o colaborare de doi ani. E vorba de duetul "Ceva se întâmplă cu noi". S-a întâmplat la inițiativa dânsului. El a vrut să colaborăm, m-a sunat și astfel s-a întâmplat să facem acest duet. Bineînțeles, au fost multe concerte în care am cântat împreună și la invitația dânsului, și la invitația mea și astfel, pentru că ne-am înțeles atât de bine, am decis să continuăm această colaborare.

Cu Dan Byron... noi doi avem un prieten comun și coleg de scenă, Costin Oprea, pe care noi îl iubim foarte mult și care, din păcate, nu mai este printre noi și am vrut să îi dedicăm un moment în acest concert. I-am zis "Dan, vrei să facem asta?" Și așa s-a întâmplat. Iar cu Blue Noise... i-am mai ascultat de câteva ori în concert și mi s-au părut extraordinari. Mi-am dorit foarte mult să vină în deschiderea concertului meu. Ei au fost foarte deschiși și au venit. Am ales să facem și un moment împreună și am ales piesa "Când zâmbești", cu un aranjament exclusiv vocal.

AGERPRES: Ce te inspiră în cântecele tale?... pentru că sunt foarte diferite de lumea de azi, care e grăbită, stresată...
Alexandra Ușurelu: Eu n-aș zice că lumea de azi e grăbită și stresată, pentru că există oameni care vin la concert și care îmi demonstrează că pot să se destreseze și să stea locului, să nu mai alerge. Cânt despre oameni — nu îmi place să cânt despre lucruri — și despre emoții și cred că asta mă diferențiază cumva, dacă vorbim despre diferență.

AGERPRES: Cum arată spectatorul tău, dacă i-ai face un profil?
Alexandra Ușurelu: Exact cum ai descrie un prieten bun, așa i-aș descrie eu pe cei care vin la concertele mele. Îmi păstrez o relație specială cu ei, îmi place să îi consider prieteni, și nu fani. După fiecare concert, când îmi scriu, le răspund. Păstrăm o relație de prietenie. Chiar de sărbători m-am gândit să le fac o surpriză și celor care au cumpărat primii bilete la concertul simfonic de la Teatrul Național. Le-am scris pe Facebook, i-am căutat după nume, că aveam un raport de la iabilet. Le-am scris pe Facebook și le-am spus că vreau să le trimit o surpriză. Și când am ajuns la adresa indicată de ei, tehnicianul nostru a sunat și a spus: "Am un colet din partea Alexandrei Ușurelu. Puteți să coborâți?" Și au coborât ei și eram eu și Bobby (Stoica — n.r.) care cântam. A fost foarte emoționat. Înregistrarea este și pe contul meu de Youtube.

AGERPRES: La concert a existat un plic cu un talon pe care oamenii puteau să își scrie adresa de mail pentru a primi de la tine cadouri muzicale electronice. Cum ți-a venit ideea asta?
Alexandra Ușurelu: Cu o săptămână înainte de concert mi-a venit ideea aceasta. M-am gândit că aș vrea să se simtă mai mult parte din concert pentru că despre public este vorba, pentru că despre ei și pentru ei este concertul. Le-am lăsat două plicuri — unul cu "Deschide!" și al doilea cu "Nu deschide până la ora 20,50". În plicul cu "Deschide!" găseau o căsuță în care spuneam dacă își doresc muzica mea în casa lor să îmi lase o adresă de email și un nume. Acum le-am adunat pe toate, le am acasă și de-abia aștept să finalizăm videoclipul. La cântecul nou pe care l-am cântat în concert am filmat un videoclip și vreau să le trimit lor înainte. Așa că aștept să fie toate gata.

AGERPRES: Cântecul tău cel nou se numește "Suflet, rămâi pur". Într-o măsură mi-ai răspuns deja, dar te întreb: cum îți păstrezi puritatea într-un mediu urban, într-un mediu agitat?
Alexandra Ușurelu: Eu cred că puritatea aceasta este o stare către care noi tindem voluntar. E alegerea noastră.

AGERPRES: Pentru că ai o legătură foarte strânsă și foarte personală cu publicul tău... care sunt complimentele pe care ți le aduci aminte... cele mai frumoase?
Alexandra Ușurelu: Am citit toate mesajele și comentariile de după concert și a fost unul care mi-a atras atenția. Am să intru (pe internet — n.r.) să îți citesc: "Am urmărit evoluția Alexandrei din ultimii câțiva ani. Ne-am și intersectat pe ici-colo, așa că mă așteptam să am un concert plăcut ca de obicei. Concertul acesta a fost triumful neverosimil al bunului simț — un artist independent susține un concert simfonic cu casa închisă în România pipițelor și a muzicilor de bar. Toți și totul au fost la superlativ". Nu partea cu pipițele (râde), ci partea că aprecia că un artist independent a reușit să aibă un concert cu casa închisă.

Eu și Bobby, care a produs primul meu album, "La capătul lumii", și cu care dezvolt toate ideile am decis să nu semnăm cu o casă mare de discuri, ci să avem propria noastră casă de discuri, se numește "Fluturi prin fum" și să facem totul de capul nostru, pentru că am observat că poți să faci și singur... nu e nevoie neapărat de un sprijin mare al unei case de discuri. Cel puțin noi, pe moment, așa am considerat și mă bucur că oamenii ne arată mereu că acesta este drumul bun pe care noi l-am ales.

AGERPRES: Începuturile au fost grele, ca artist independent?
Alexandra Ușurelu: Ca artist independent ai mai puține mijloace de comunicare. Da, e mai greu să ajungi la oameni. Trebuie să ajungi tu la ei, nu ei la tine și trebuie să îi convingi tu ca ei să vină la concertele tale. Nu pot să spun că e ceva greu, n-am să mă plâng niciodată. Acesta este drumul pe care eu l-am ales și drumul care pe mine mă "îmbogățește".

AGERPRES: Și pentru că ai albumul "La capătul lumii", pentru tine "capătul lumii" care este acum?
Alexandra Ușurelu: Eu cred că acest "capătul lumii" este în fiecare om, este acel loc din adâncul sufletului unde cu toții putem să ne întoarcem în orice moment și să găsim acolo liniște, iubire și timp... să nu mai alergăm și să nu ne mai grăbim.

AGERPRES: În paralel cu turneul tău "#Pur" o să faci și un turneu al librăriilor din țară. Din câte știu, e o premieră. Cum ți-a venit această idee?
Alexandra Ușurelu: Da, am decis să am două turnee în paralel. Este vorba de turneul "Povestești și călătorești la Cărturești" și turneul "Pur". "Povestești și călătorești la Cărturești" a început pe 14 ianuarie la Cărturești Carusel și este vorba de o serie de întâlniri cu publicul apropiat și cu bloggeri din afara Bucureștiului, într-o formulă mai intimă, de voce și pian, de 30 de minute, vom povesti un pic, vom avea timp de "o îmbrățișare", cum numesc eu sesiunea de autografe. Iar la două sau trei zile după aceste întâlniri oamenii ne vor putea vedea în același oraș cu o producție mai mare. Vom fi opt muzicieni pe scenă — bandul meu și Muse Quartet.

AGERPRES: Este grea trecerea de la acustic la concertul în varianta mai mare?
Alexandra Ușurelu: Să știi că nu, muzica este aceeași, emoțiile sunt aceleași... Într-adevăr, când sunt mai mulți instrumentiști, cântecele poate sună de 20 de ori mai frumos, cum a fost la Teatrul Național. Dar n-aș da pe nimic acea emoție de a avea oamenii atât de aproape, cum s-a întâmplat la Cărturești, unde pot să îi văd pe toți și să îi simt.

AGERPRES: Tu cânți și după versuri ale unor poeți cunoscuți și tocmai pentru că faci acest turneu în librării. Ce versuri ai vrea să cânți?
Alexandra Ușurelu: Să știi că îmi place foarte mult Iv cel Naiv. Nu m-am gândit până acum să cânt după versurile sale, dar e o idee bună.

AGERPRES: Îl cunoști și personal? Pentru că mai nimeni nu îl cunoaște personal...
Alexandra Ușurelu: Da, am auzit foarte multe povești. Sunt curioasă.

AGERPRES: Ce planuri de viitor ai? După videoclipul cântecului ce urmează?
Alexandra Ușurelu: Urmează să lansez cel de-al doilea album. Albumul "La capătul lumii" s-a vândut... eu sunt foarte mulțumită de volumul de vânzări de care s-a bucurat acest album. Sunt 10.000 de unități vândute până acum, ceea ce pentru noi înseamnă ceva. Și mă bucur că oamenii vor să aibă în casa lor un album și nu preferă să asculte neapărat de pe internet. Acesta se găsește în continuare în Librăriile Cărturești. Tocmai de aceasta am și ales ca aceste întâlniri să aibă loc în Librăriile Cărturești. Noi am dezvoltat o relație foarte frumoasă cu ei și este un loc foarte potrivit pentru muzica mea. Al doilea album are deja trei cântece aproape gata. Mai sunt și altele în lucru. Estimăm că în toamnă va fi gata, atunci am dori să îl lansăm. Imediat după aceste turnee vom începe pregătirile pentru al doilea album.


AGERPRES: Are un concept anume? Ce poți să spui la acest moment?
Alexandra Ușurelu: Da, să știi că are, ne-am gândit deja la asta, dar n-aș vrea să spun. Vreau să păstrez un pic secretul, până se conturează destul de bine.

AGERPRES: Și pentru că vorbeam de conceptul albumelor și de faptul că și concertele tale sunt bine gândite ca dialog cu publicul, cât durează sau cum creezi aceste concepte?
Alexandra Ușurelu: Mă bucur că ai sesizat că sunt multe detalii de care noi ținem cont. Îmi doresc ca fiecare concert să fie o poveste, nu pur și simplu un concert, și tocmai de aceea ne gândim înainte ce anume să îi aducem publicului, ce să îi oferim, astfel încât el să simtă că face parte din poveste, din povestea noastră.

Inspirația poate veni acum sau poate veni peste o săptămână. N-aș putea să îți spun că durează "atât" să creezi o campanie sau un concept. Dar mă bucur că înainte de fiecare concert reușim să creăm o poveste și să o expunem publicului.

AGERPRES: Gândești singură aceste lucruri sau este un dialog?
Alexandra Ușurelu: Cum spuneam, cu Bobby mă consult. Uneori am eu ideile, alteori le are el. Și iese ceva frumos.

AGERPRES: Pentru că ești artist independent, dacă ar fi să dai un sfat unui tânăr foarte talentat, ce ar trebui să facă să reușească sau să nu renunțe?
Alexandra Ușurelu: Să nu uite niciodată că muzica este un dar ce trebuie dat mai departe. Și să țină totdeauna cont de lucrul ăsta. Să nu se sperie că într-o zi nu sunt bani, în altă zi nu poți să îți plătești chiria. Să își păstreze mereu drumul acela curat al sufletului și să aibă încredere că lucrurile se întâmplă dacă ține cont de suflet, și nu de orice altceva.

AGERPRES: Pe tine cine te-a inspirat cel mai mult ca artist când erai mică și visai să fii pe scenă?
Alexandra Ușurelu: Să știi că nu mi-am dorit să fiu pe scenă. Mi-am dorit să pot transmite ce am simțit eu la tatăl meu. Atunci când eram micuță, el cânta foarte des și mi se părea extraordinar cum poate să transmită o stare. Eu nu pot să o cumpăr de la magazin. Pur și simplu o are el și mi-o oferă mie și mi-am dorit să pot și eu să fac asta. Și astfel am început să cânt.

***

Turneul ce cuprinde concerte în varianta acustic, în librării, continuă în Ploiești (27 ianuarie), Brașov (28 ianuarie), Suceava (10 februarie), Iași (11 februarie), Constanța (17 februarie), Cluj-Napoca (24 februarie), Timișoara (26 februarie) și Arad (29 februarie).

Turneul "#Pur" al Alexandrei Ușurelu continuă în teatre, cluburi și case de cultură din Brașov (29 ianuarie), Buzău (13 februarie), Iași (14 februarie), Constanța (19 februarie), Oradea (27 februarie) și Timișoara (28 februarie).

AGERPRES/(A, AS — autor: Oana Ghiță, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres