Măsurile luate de guvernul polonez sunt în contradicție cu pluralismul mass-media (președintele Federației Europene a Jurnaliștilor)

 •  Cultură
403 afişări

Măsurile luate de guvernul polonez sunt în contradicție cu pluralismul mass-media, cu independența mass-media publice și cu democrația în Polonia și ar fi în contradicție clară cu valorile fundamentale ale UE, scrie președintele Federației Europene a Jurnaliștilor, Mogens Blicher Bjerregard, într-o scrisoare adresată comisarului european pentru societate și economie digitală, Günther Oettinger, cu privire la legea privind serviciile publice de radio și televiziune din Polonia.

1cccae68-8513-4cf5-ae1d-ff5c412be3f0

Sursa foto: Mogens Blicher Bjerregard / Facebook

În document, Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ), cea mai mare organizație de profil din Europa, reprezentând aproximativ 320.000 de ziariști din 41 de state membre ale UE, inclusiv Polonia, salută poziția clară a comisarului european cu privire la legea menționată, care a provocat numeroase proteste în rândul jurnaliștilor și grupurilor media din Europa și cere acestuia să ia în considerare punctele de vedere exprimate în scrisoare la reuniunea Comisiei din 13 ianuarie.

Într-o declarație făcută pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), comisarul amenințase Varșovia cu declanșarea unei proceduri inedite, pentru încălcarea valorilor fundamentale ale UE, după adoptarea de către parlamentul polonez a unei legi care supune mass media publice guvernului.

Potrivit scrisorii, Federația Europeană a Jurnaliștilor, alături de Uniunea Europeană de Radio, Asociația Jurnaliștilor Europeni și Reporteri fără frontiere, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor și Indexul asupra Cenzurii și-au exprimat la 30 decembrie indignarea față de proiectul de lege propus, introdus în grabă de către partidul majoritar din Polonia pentru adoptare imediată, fără nicio consultare, eliminând garanțiile existente pentru pluralism și independența mass-media publice în Polonia.

FEJ împreună cu organizațiile menționate a scris în plângerea către Platforma Consiliului Europei de promovare a protecției jurnalismului și siguranței jurnaliștilor subliniind că planurile guvernului polonez contrazic direct angajamentele asumate de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, în Declarația sa din 2012 privind gestionarea mass media publice, în care a solicitat statelor membre să consolideze independența editorială și operațională a serviciilor publice de radio și TV și a altor mass-media publice.
Președintele polonez, Andrzej Duda, a promulgat joi controversata lege privind mass-media publice, aprobată de parlament la 31 decembrie 2015. Noua lege a provocat îngrijorare la Bruxelles, Comisia Europeană fixând pentru 13 ianuarie o dezbatere asupra situației statului de drept în Polonia.

AGERPRES/(AS — autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres