COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 10 se va semnala val de căldură persistent și intens, caniculă și disconfort termic accentuat COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică accentuată COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică accentuată COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 17 Intre 17:00 si 18:00 se va semnala Grindină de dimensiuni medii (2...4cm), averse torențiale 25-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului. in Județul Mehedinţi; COD ROSU: 27-06-2025 ora 16 Intre 16:50 si 17:30 se va semnala vijelie puternică cu rafale > 90 km/h, averse torențiale ce vor acumula 40...45 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii in Județul Bacău; COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 16 Intre 16:10 si 17:10 se va semnala Grindină de medii dimensiuni (2...4cm), averse torențiale 25-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului. in Județul Gorj, Județul Mehedinţi;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sibiu, 22 aug /Agerpres/ - Cea mai veche formaţie de dansuri populare din ţară, Junii Sibiului, a împlinit în această lună 70 de ani, prilej cu care a reunit pe scena din Piaţa Mare, în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, cei mai valoroşi interpreţi de muzică populară, în cadrul Festivalului "Cântecele Munţilor".
"La nivelul judeţului Sibiu şi în subordinea Consiliului Judeţean avem cinci centre de excelenţă în zona culturală. Oricare dintre ele poate să fie un brand naţional. Aici discutăm de ansamblul profesionist Cindrelul - Junii Sibiului care este cel mai vechi din România, tocmai ce a împlinit 70 de ani", a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Banciu.
Nu este interpret de muzică populară să nu fi ajuns măcar o dată să evolueze pe scenă în cele şapte decenii alături de celebrii dansatori de la Junii Sibiului.
Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului" este recunoscut drept unul dintre ansamblurile emblematice ale folclorului românesc. În cele şapte decenii de activitate neîntreruptă, ansamblul a fost promotorul frumuseţii, bogăţiei, diversităţii şi autenticităţii cântecelor şi jocurilor populare de pe întreg cuprinsul României, atât în ţară, cât şi în străinătate. Ansamblul funcţionează în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu.
Ansamblul "Junii Sibiului" s-a născut în 1944, din iniţiativa maestrului coregraf Ioan Macrea, şi s-a transformat în mers din formaţie de amatori, la început bărbătească, apoi mixtă, în ansamblu profesionist. Ca ansamblu de amatori, "Junii Sibiului" au participat la numeroase competiţii şi festivaluri folclorice, organizate în ţară şi străinătate, iar valoarea lor a fost recunoscută prin cele peste 100 de premii naţionale şi 60 de premii internaţionale acordate de jurii de specialitate. În anul 1992, ansamblul "Junii Sibiului" se uneşte cu orchestra "Cindrelul" şi primeşte statutul de ansamblu profesionist, în semn de recunoaştere a valorii corpului de dansatori şi instrumentişti, precum şi a calităţii repertoriului abordat.
În repertoriul ansamblului se regăsesc jocurile populare din Transilvania, Maramureş, Moldova, Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea, din patrimoniul muzical-coregrafic european, toate prezentate în costume specifice. Ansamblul valorifică deopotrivă obiceiuri precum Prinsul văruţelor, Înălbitul pânzelor, Culesul viilor, Intrarea fetei în horă, Căluşul, Drăgaica, Capra, Căiuţii şi jocuri bătrâneşti din zona Sibiului: Hodoroaga, Banu Mărăcine, Coconiţa, Glâmboaca. Fluierul de Mărginime, imaginea feciorului care joacă simultan cinci fete, "bituşca" ciobănească, pălăriile bogat ornamentate de Avrig, coiful de fată şi vălitorile de pe Valea Hârtibaciului, şirurile neobosite de 20 de piruete sau ponturi fecioreşti concură la crearea momentelor muzical-coregrafice, completate de proiecţii video şi efecte tehnice moderne.
Un segment special în cadrul repertoriului ansamblului îl reprezintă spectacolele tematice: "Pe firul nesfârşit al vieţii" - montat în 2009, "Călătorie în ritm de vers, de cânt şi jocuri" - 2010, "De dragoste şi de dor" - 2011, "La Sibiu, în Piaţa Mare, târg de n-are asemănare" - 2012, primul spectacol de teatru muzical coregrafic montat de ansamblu după zeci de ani, şi "La hanul lui Ghiţă" - 2013.
În cei 70 de ani de existenţă, Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului" a susţinut peste 40.000 de spectacole şi a efectuat peste 600 de turnee în România, întreaga Europă, America de Nord, Asia şi Africa. Peste 3.600 de dansatori au evoluat în cadrul ansamblului în toţi aceşti ani.
Statutul de ambasador al spiritualităţii româneşti a fost recunoscut în repetate rânduri - în 1986, când "Junii Sibiului" a fost prima formaţie de dansuri româneşti prezentă într-un turneu în SUA; în 2006, la Patras, când ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007; în 2009, când ansamblul a fost invitat să evolueze pentru demnitarii prezenţi la Summit-ul NATO de la Bucureşti; în 2012, când ansamblul a fost invitat la dineul oficial organizat de UEFA şi la Summit-ul NATO de la Sibiu; în 2014, când ansamblul a evoluat în faţa a zeci de ambasadori, consilieri şi ataşaţi comerciali de la ambasadele mai multor ţări din Europa şi Orient, prezenţi la Conferinţa Internaţională "Oportunităţi de Investiţii în Judeţul Sibiu - Valoare Adăugată Afacerii Tale", organizată de Consiliul Judeţean Sibiu.
Spectacolele susţinute de Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului" s-au bucurat şi se bucură de un impact mare în rândul spectatorilor, fie ei români sau străini. La spectacolele organizate în Piaţa Mare din Sibiu participă de fiecare dată zeci de mii de oameni, iar în spaţiul indoor, sălile sunt arhipline, căci printre spectatori se numără localnici, turişti străini şi locuitori ai judeţelor limitrofe.
Impactul deosebit la publicul participant la Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu a determinat crearea de trasee cultural-turistice în localităţile unde Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului" a evoluat.
În străinătate, turneele sibienilor sunt apreciate deopotrivă de români şi străini. La spectacolul organizat în Dublin, în luna mai a acestui an, au asistat peste o mie de români, irlandezi, spanioli şi lituanieni, iar în 10 iulie 2012, mii de oameni au ovaţionat ansamblul la spectacolul susţinut în piaţa din faţa Teatrului Naţional Sao Carlos din Lisabona.
"Profesionalismul de care ansamblul a dat şi dă dovadă a determinat zeci de specialişti în coregrafie şi cultură tradiţională să vină la Sibiu, pentru a învăţa dansurile populare româneşti, alături de Junii Sibiului. În ultimii ani, olandezi, belgieni, finlandezi, germani, taiwanezi, japonezi şi englezi au luat parte la seminariile organizate de Cindrelul - Junii Sibiului", a declarat pentru AGERPRES coregrafa Silvia Macrea, directoarea ansamblului "Junii Sibiului".
În contextul celor şapte decenii de existenţă a ansamblului, întregul an 2014 este unul aniversar, iar evenimentele organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu marchează acest moment. Toate spectacolele susţinute de ansamblu în acest an, în ţară şi în străinătate, stau sub semnul "Junii Sibiului - 70 de ani" de activitate.
La marile festivaluri "Vară, Vară, Primăvară", "Cântecele Munţilor", "Ioan Macrea", ansamblul susţine spectacole speciale, alături de invitaţi de marcă, dat şi colaboratori ai "Junilor Sibiului". De asemenea, în acest an aniversar, "Junii Sibiului" vor fi mai aproape de comunităţile de români din diaspora şi de iubitorii culturii tradiţionale din alte ţări europene prin intermediul turneelor întreprinse. Primele turnee au avut loc în Dublin şi Viena, iar pentru ele "Junii Sibiului" au pregătit un program special artistic, în cadrul căruia au fost valorificate dansuri şi cântece populare reprezentative pentru Sibiu şi marile zone etnofolclorice ale României.
Practic, la Sibiu, când cineva spune "Junii" spune familia Macrea. Unul dintre cei care cunoaşte foarte bine istoria şi valoarea "Junilor" este profesorul Theodor Vasilescu, cel care a lucrat atât cu maestrul Ioan Macrea, cel care a înfiinţat "Junii", cât şi cu fiica acestuia, coregrafa Silvia Macrea.
"Pe lângă aprecierile elogioase ale juriilor, publicului şi presei îmi aduc aminte de reacţia spontană a unei mari coregrafe a ţării noastre, Floria Capsali, care pe atunci conducea secţia coregrafică a ansamblului "Rapsodia Română". Adresându-se partenerului ei de-o viaţă, Mitiţă Dumitrescu, şi el coregraf de seamă, i-a spus, când pe scenă dansul "junilor" nici nu se terminase încă:˝Ia uite, dragă, ce frumos dansează copiii ăştia. Şi ce coregrafie interesantă, desenele se topesc unul din altul. Coregraful lor ştie să deseneze coregrafic foarte interesant. Are fantezie", povesteşte profesorul Theodor Vasilescu.
Silvia Macrea, întrebată ce reprezintă "Junii" pentru ea, dacă este vorba doar de a duce mai departe dorinţa tatălui său, care, înainte să moară, a rugat-o să nu lase ansamblul, a răspuns: "Junii reprezintă viaţa mea. Tot ceea ce am".
Directoarea "Junilor" este considerată de specialişti cea mai bună coregrafă de ansamblu profesionist de folclor din ţară. AGERPRES/(AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Ştefan Gabrea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.