Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Constanţa, 24 iul /Agerpres/ - La aproximativ 80 de kilometri depărtare de municipiul Constanţa, la Topalu - comună cu circa 2.000 de săteni situată pe malul Dunării, o casă bătrânească a fost transformată într-o comoară de artă - Muzeul "Dinu şi Sevasta Vintilă".
Muzeu de artă este unic în mediul rural din ţara noastră, cu 228 de opere de pictură, sculptură şi grafică ale unor artişti celebri, printre care pictorii Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Mircea Demetrescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Corneliu Baba.
Despre existenţa la Topalu a unei astfel de colecţie de artă puţini ştiu din câte se pare, cu toate că Muzeul "Dinu şi Sevasta Vintilă" funcţionează din anul 1960. De ce o astfel de comoară de artă la Topalu? Răspunsul vine chiar de la medicul Gheorghe Vintilă, cel care a donat colecţia administraţiei locale din Topalu, în memoria părinţilor săi, Dinu şi Sevasta Vintilă, învăţători ai localităţii de numele cărora este legată construirea, în 1920, a primei şcoli primare din sat.
"Am fost întrebat deseori de ce am donat cele 228 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică - adunate de-a lungul a patruzeci de ani de febrilă activitate de colecţionar - tocmai Primăriei comunei Topalu. De ce am ales tocmai Topalu pentru împlinirea visului mei de a deschide şi permanentiza un muzeu sătesc de artă în Dobrogea? De ce, dată fiind izolarea Topalului, lateralitatea sa faţă de căile cele mai la îndemână? Am ales Topalu din raţiuni sentimentale, pentru că el reprezintă obîrşia neamului meu. Stră-străbunii mei s-au născut la Topalu, ei fiind continuatori ai locuitorilor stabiliţi aici în cine ştie ce veac îndepărtat. (...) Părinţii mei, Dinu şi Sevasta Vintilă, s-au numărat printre animatorii culturali ai comunei (...).", explică dr. Gheorghe Vintilă, potrivit unui text publicat în anul 1972 în revista Tomis, Constanţa.
Maria Buzatu, directoare de aproape 50 de ani a muzeului de la Topalu, a menţionat, pentru AGERPRES, că locuinţa părintească a doctorului Vintilă, casa unde conform dorinţei acestuia funcţionează muzeul, aparţine în prezent Muzeului de Artă Constanţa, după ce respectiva instituţie a câştigat în instanţă un proces deschis după 1990 de foşti deţinători ai imobilului, alţii decât familia Vintilă.
În curtea casei-muzeu se află în prezent mormântul doctorului Gheorghe Vintilă, fiind astfel respectată o ultimă dorinţă a acestuia, menţionată în actul de donaţie a valoroasei colecţii de artă.
"L-am cunoscut personal pe dr. Gheorghe Vintilă, venea în fiecare vară la Topalu. (...) După ce a terminat şcoala primară s-a mutat împreună cu părinţii la Bucureşti. Mai avea o soră licenţiată în Litere şi un frate care a murit în război. (...) Pe lângă donaţia făcută Primăriei Topalu, dr. Vintilă a mai donat 50 de opere de pictură Muzeului de Artă Constanţa. (...) În 1960 s-a făcut actul de donaţie, ultima dorinţă a lui a fost să fie înmormântat în curtea muzeului. Nu s-a putut atunci, pentru că eram în 1978 şi nu ne-au dat voie. După 1990, l-am adus în curtea muzeului, unde este înmormântat", a declarat directoarea muzeului de la Topalu.
Pasiunea doctorului Vintilă de a colecţiona opere de artă a fost întărită de relaţia de prietenie pe care acesta a avut-o cu pictori celebri.
"Doctorul Vintilă i-a cunoscut pe Tonitza, Pallady, Şirato, Dimitrescu care formau grupul celor patru, pe Oscar Han care a fost cel mai bun prieten al său şi care i-a dat foarte multe detalii despre pictură, l-a îndrumat ce să colecţioneze, i-a fost alături mereu. (...) A fost o mare pasiune şi, încet, încet, a început să cunoască pictura", a afirmat Maria Buzatu.
Comoara de artă de la Topalu este râvnită însă de un pretins moştenitor al dr. Gheorghe Vintilă, stabilit în SUA, care, prin instanţa de judecată, solicită să intre în posesia colecţiei pentru că aceasta ar fi păstrată în condiţii improprii.
"Ne judecăm de circa cinci ani. (...) Un bărbat pretinde că este fiul nelegitim al dr. Vintilă. Am înţeles că susţine că ar proveni dintr-o relaţie nelegitimă pe care medicul ar fi avut-o cu menajera. (...) Donaţia a fost făcută de către dr. Vintilă când era în timpul vieţii. (...) Presupusul moştenitor revendică colecţia sub pretextul că lucrările nu sunt bine întreţinute, ceea ce nu este adevărat", a spus Maria Buzatu.
Conform acesteia, exponatele muzeului de artă de la Topalu sunt expertizate periodic de către specialişti în domeniu.
"Se face reevaluarea, lucrările sunt expertizate în fiecare an sau cel mult la doi ani. Vine o comisie care le verifică, vin restauratori. (...) Avem aparate pentru menţinerea temperaturii şi umidităţii necesare. (...) De fiecare dată, în urma verificărilor făcut a reieşit că totul este în regulă", a menţionat reprezentanta Muzeului de artă "Dinu şi Sevasta Vintilă".
Iniţial, casa bătrânească de la Topalu a familiei Vintilă a avut şase camere, imobilul fiind ulterior reabilitat de Consiliul Judeţean Constanţa şi extins, astfel încât cele 228 opere de artă (212 tablouri şi 16 sculpturi) sunt expuse în prezent în 13 încăperi.
Muzeul este prevăzut cu sisteme de monitorizare video, antiefracţie, o firmă asigurând în permanenţă paza. În plus, clădirea se învecinează cu sediul Poliţiei Topalu. De la înfiinţare şi până în prezent, muzeul nu a fost niciodată ţinta hoţilor.
Referitor la numărul de vizitatori, pragul muzeului de artă de la Topalu este călcat de un număr redus de persoane, cel mult 200 pe lună, comparativ cu aproape o mie de vizitatori pe lună înainte de 1990. În perioada verii, biletul de intrare costă 10 lei şi, respectiv, 5 lei pentru elevi şi studenţi. Toamna, iarna şi primăvara, ambele tarife sunt reduse la jumătate, vizionarea celor 228 de opere de artă costând 6 lei, respectiv, 3 lei.
Vizitatorii sunt în general elevi, diverse persoane care ajung întâmplător în comuna Topalu şi, uneori, grupuri de turişti străini care vin de la Constanţa, ultimii astfel de turişti fiind basarabeni.
"Nu se mai organizează aşa de multe excursii aici, aşa cum erau înainte de 1990. (...) Probabil, oamenii nu ştiu de existenţa acestui muzeu", a afirmat Maria Buzatu.
Un număr mare de vizitatori, proveniţi dintre sătenii din Topalu, a fost în ziua în care muzeul a fost redeschis iar intrarea a fost gratuită, după ce a fost reabilitat în perioada 2006 - 2008. În timpul executării lucrărilor, exponatele s-au aflat la Muzeul de Artă Constanţa.
Întrebată dacă vreun demnitar ori persoană publică au vizitat după 1990 Muzeul de artă "Dinu şi Sevasta Vintilă", răspunsul directoarei instituţiei a fost prompt, "nu", cu menţiunea că înainte de 1990 muzeul a fost vizitat de Zoe Ceauşescu, fiica fostului preşedinte al ţării Nicolae Ceauşescu.
Câteva dintre exponatele Muzeului de artă "Dinu şi Sevasta Vintilă" din localitatea constănţeană Topalu: Nicolae Grigorescu - Ciobănaş, Flori de nalbă; Mircea Demetrescu - Cap de fetiţă; Ştefan Luchian - Femeie cu copil la marginea oraşului; Octav Băncilă - Ţăran transilvănean, Peticarul, Flori, Cap de evreu; Theodor Pallady - Nud cu lalele, Natură moartă cu narghilea; Gheorghe Petraşcu - Pe malul mării, Peisaj cu case; Nicolae Tonitza - Câmpul cu maci, Fetiţa acrobatului; Francisc Şirato - Spoitori, Lalele; Ştefan Dimitrescu - Bunelul şi nepoata, Fetiţă la pupitru; Camil Ressu - Casă, Ţărancă cu copil; Lucian Grigorescu - Natură moartă; Aurel Băeşu - Cap de ţărancă; Alexandru Ciucurencu - Femeie în gri; Corneliu Baba - Nud; Theodor Aman - Peisaj de ţară; Iosif Iser - joc de copii; Camil Ressu - Gheorghe din Vlaici. AGERPRES/(A, AS - autor: Nona Jalbă, editor: Adrian Drăguţ)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.