Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Clădirea Circului de Stat, actualul sediul al Circului Globus din Bucureşti, este situată pe bulevardul Lacul Tei, în sectorul 2. Construcţia a fost terminată în anul 1960, fiind realizată după planurile arhitecţilor Nicolae Porumbescu, Constantin Rulea, Sanda Bercovici şi Nicolae Pruncu. Beneficiarul lucrării a fost Primăria Capitalei.
Ansamblul urbanistic al complexului de clădiri ale circului este conceput pe două axe compoziţionale ce formează două esplanade de acces, una pornind din şoseaua Ştefan cel Mare, iar cea de a doua - din intersecţia bulevardului Lacul Tei cu strada Barbu Văcărescu. Esplanadele conduc către centrul de greutate al întregului ansamblu, sala de spectacol. Corpurile anexe, ce adăpostesc cabinele artiştilor, ateliere, depozite, sala de repetiţie, administraţia, grajdurile şi menajeria, se subordonează compoziţiei centrale, sala de spectacole fiind concepută în aşa fel încât să domine întregul ansamblu, din punct de vedere al amplasării în plan şi al formei.
Amfiteatrul este acoperit cu o cupolă circulară cu diametrul de 60 m. Aceasta este realizată din beton armat, sub forma unei pânze ondulate ce imprimă construcţiei o linie unitară. Cupola se sprijină pe 16 stâlpi zvelţi, între aceştia fiind amplasaţi pereţi din sticlă care închid foaierul inelar al construcţiei. Deasupra intrării artiştilor în arenă este amplasată o platformă pe care este aşezată orchestra. Pe cupola amplasată deasupra scenei circulare se află diferite instalaţii folosite de artiştii ''zburători''. Sala de spectacole, cu o capacitate de 2.500 de locuri, are o formă concentrică şi este realizată în aşa fel încât toată atenţia să fie îndreptată spre arena circulară în care evoluează artiştii. Arena, care are diametrul de 13 m şi înălţimea de 14 m, permite intrarea animalelor şi din subsol.
Clădirea circului are instalaţii speciale şi foarte variate, care asigură montarea unor spectacole de mare amploare şi prezentarea unor numere pe apă sau pe gheaţă. Distribuţia aerului în sală se face prin canale introduse în structura de rezistenţă prin stâlpii de susţinere a cupolei, soluţie aplicată în premieră la noi în ţară. Construcţia clădirii permite accesul publicului prin 8 puncte, şase superioare şi două inferioare, toate comunicând cu garderoba şi foaierul circului.
Clădirea Circului de Stat a fost declarată monument istoric în anul 2010.
***
Parcul Circul de Stat, în interiorul căruia este amplasat Circul de Stat, a fost amenajat în anul 1961, pe o suprafaţă 26 ha, după planurile arhitectului Valentin Donose. În mijlocul parcului se află ''Lacul cu izvoare naturale'', cu o formă aproape rotundă în plan şi cu suprafaţa de 0,75 ha, pe malul căruia cresc lotuşi (Nymphea lotus), floare declarată monument al naturii în anul 1931. Această plantă rară are un stagiu de vegetaţie care începe în zilele primăverii, se dezvoltă vertiginos acoperind apele lacului cu frunze mari şi flori frumos colorate, creând în timpul verii un peisaj deosebit de atrăgător în parcul Circului. În ceea ce priveşte fauna, lacul este un habitat potrivit pentru raţe sălbatice, o atracţie a lacului fiind reprezentată şi de broasca ţestoasă de apă europeană (Emys orbicularis). Herpetofauna este reprezentată de trei specii de amfibieni şi trei specii de reptile. Parcul mai este cunoscut şi sub denumirea de ''Parcul Tonola'', fiind fost amenajat pe fosta ''groapă Tonola'', formată în urma excavării argilei pentru fabrica de cărămidă înfiinţată, în 1865, de Max Tonola.
De la clădirea Circului spre lac pornesc peluze largi care permit circulaţia în jurul lacului. În interiorul parcului, aleile betonate îngăduie plimbări prin vegetaţia variată şi bogată. Parcul este înfrumuseţat cu sculpturi realizate în trunchiurile arborilor şi arbuştilor de către artistul plastic C. Teodorescu. Recent, a fost realizat un sistem de irigaţii pentru a întreţine flora parcului, au fost plantaţi peste 20.000 de arbori şi arbuşti. Administraţia lacuri, parcuri şi agrement din Bucureşti, administratorul parcului, a refăcut aleile şi a modernizat întregul sistem de iluminat public din parc. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.