CORESPONDENȚĂ Moartea lui Dumitru Matcovschi - o pierdere imensă pentru cultura și literatura românească

 •  Cultură
314 afişări

Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Moartea scriitorului Dumitru Matcovschi reprezintă o pierdere enormă pentru cultura și literatura românească, apreciază președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, și președintele Academiei de Științe, Gheorghe Duca.

dd612b98-fca0-4fd6-bc56-9d5ea155f59b

'Este o pierdere incomensurabilă. Dumitru Matcovschi lasă un gol imens în literatura și în cultura noastră', a comentat pentru Agerpres Arcadie Suceveanu moartea marelui poet.

Dumitru Matcovschi și opera sa s-au asociat întotdeauna cu Basarabia și au suferit împreună cu Basarabia, a adăugat Suceveanu. 'Rămâne opera și rămâne imaginea lui, care întotdeauna s-au asociat cu imaginea Basarabiei. A fost unul din simbolurile noastre naționale și el s-a identificat cu istoria și cu drama Basarabiei. Este un spirit al acestor locuri, un poet care a fost un mare implicat la modul direct în evenimente și în cursul istoriei'.

Arcadie Suceveanu și-a amintit și de accidentul din 1989, în care poetul a fost la un pas să-și piardă viața. Accidentul respectiv l-a făcut mai puternic și un erou național, consideră Suceveanu. 'Drama prin care a trecut el însuși în 1989, tragicul eveniment a energizat masele, a polarizat în jurul numelui său întreaga suflare românească. În felul acesta a devenit cu adevărat un erou al națiunii, un simbol de demnitate și curaj naționale', a declarat președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

'Dumitru Matcovschi a fost o mare valoare, un simbol, un luptător pentru adevăr. A fost foarte sincer, ceea ce i-a adus disconfort, dar a fost tot timpul vertical', a declarat și președintele Academiei de Științe, Gheorghe Duca.

Dumitru Matcovschi a luptat pentru consolidarea națiunii și a suferit din cauza adevărului pentru care a luptat, consideră președintele Academiei, care a mai adăugat că moartea lui Dumitru Matcovschi se înscrie în lista marilor pierderi din ultimii ani. 'Ne pare foarte rău că pierdem așa personalități ca Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Dumitru Matcovschi. Ne pare foarte rău pentru că, odată cu ei, pleacă cei care au luptat pentru poporul nostru și mă sperie faptul că nu văd urmași care ar merge pe aceeași cale', a spus Gheorghe Duca.

'Este important ca noi să-i păstrăm memoria, să-i învățăm opera, să-l citim continuu, pentru că poeziile lui Matcovschi sunt o reflectare a realității pe care am trăit-o și o trăim', a conchis Duca.

Dumitru Matcovschi, unul din liderii Mișcării de Eliberare Națională de peste Prut, a murit în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 23.20, într-un spital privat din Chișinău, la vârsta de 73 de ani. 

Născut la 20 octombrie 1939, în satul Vadul-Râșcov din județul Soroca, Dumitru Matcovschi devine, peste ani, unul dintre cei mai mari poeți ai Republicii Moldova, recunoscut în critica literară pe plan internațional, și un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia. În anul 1988, în calitatea sa de redactor-șef al revistei 'Nistru', devenită ulterior 'Basarabia', are curajul să publice istoricul articol 'Veșmântul ființei noastre', de Valentin Mândâcanu, care a aprins flacăra conștiinței naționale în lupta pentru alfabetul latin. În revista 'Basarabia' condusă de poetul Dumitru Matcovschi a văzut lumina tiparului și Sfânta Scriptură în alfabet latin și 'Doina' lui Mihai Eminescu. 

La 17 mai 1989, Dumitru Matcovschi a suferit un grav accident rutier, în urma căruia a scăpat cu viață în mod miraculos după șase luni de comă, urmate de peste 20 de intervenții chirurgicale. Deși marcat de acea întâmplare, Dumitru Matcovschi și-a continuat activitatea, opera sa constituind una dintre cele mai valoroase moșteniri lăsate literaturii române.

În anul 2012, Dumitru Matcovschi a primit Ordinul 'Meritul Cultural' în grad de Mare Ofițer, categoria A 'Literatură', cu care a fost decorat de președintele Traian Băsescu 'în semn de înaltă apreciere pentru abnegația și perseverența cu care a promovat valorile naționale și culturale ale României'.AGERPRES/(editor: Gabriela Ionescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe