Lecție de istorie vie daco-romană la Chișinău

 •  Cultură
101 afişări

Câteva sute de români au participat, sâmbătă, în fața Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, la mai multe demonstrații susținute de circa 40 de "daci" și "romani" echipați exact ca în urmă cu 2.000 de ani.

db9eff9a-6569-4457-93dd-93da5bf1df54

Demonstrațiile au fost susținute de asociația de reconstituire istorică Terra Dacia Aeterna (TDA), într-un program al ICR și al platformei civice Acțiunea 2012 dedicat împlinirii a 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

În cadrul manifestărilor, "dacii" și "romanii" au mărșăluit prin centrul Chișinăului, au reconstituit fragmente din bătălii, precum și alte momente din viața civilă a celor două civilizații.

Participanții au putut să viziteze tabăra amenajată de TDA, în care, pe lângă elementele militare ale dacilor și romanilor, erau prezentate și diverse ateliere: țesut, ceramică, fierărie etc.

Președintele TDA, Paul Cheptea, a declarat, pentru AGERPRES, că a fost încântat de modul în care a reacționat publicul din Chișinău.

"Am fost primiți cu mare bucurie și am fost impresionat de modul în care românii moldoveni au reacționat la lecția noastră de istorie vie. Am încercat, prin lupte și diverse fragmente din viața civilă a celor două mari civilizații, dacică și romană, să reconstituim o fărâmă din ceea ce au însemnat înaintașii noștri", a menționat Paul Cheptea.

George Simion, unul dintre coordonatorii Acțiunii 2012, a declarat, pentru AGERPRES, că publicul din Chișinău este doritor de cultură și istorie românească.

"Anul acesta se împlinesc 95 de ani de când Basarabia a fost prima provincie istorică care s-a unit cu țara și pentru a onora acest moment din istoria noastră, a românilor de pe cele două maluri ale Prutului, am organizat o serie de manifestări, atât în Republica Moldova, cât și în România. Aici, în Republica Moldova, noi cei din Acțiunea 2012 am ținut foarte mult să arătăm publicului local o pagină din istoria neamului nostru, lupta dintre daci și romani, pe care am putut-o pune în practică cu ajutorul celor din asociația de reenactment Terra Dacia Aeterna. Acest eveniment practic închide manifestările dedicate zilei de 27 martie. Publicul local are o foame foarte mare de cultură și istorie românească", a menționat George Simion.

TDA este o premieră în spațiul românesc în ceea ce privește recrearea fidelă a unor fragmente din viața cotidiană, civilă și militară a civilizațiilor dacică și romană, iar membrii săi sunt mai ales specialiști în istorie și arheologie, dar și pasionați de istorie care activează în diferite alte domenii.

"Dacii" și "romanii" clujeni au participat până acum la mai multe festivaluri istorice din țară și din străinătate, inclusiv în capitala fostului Imperiu Roman, Roma, dar și la alte numeroase evenimente culturale sau științifice. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres