Biblioteca Națională a României a primit certificatul de accesibilitate pentru persoane cu dizabilități

 •  Cultură
187 afişări

Biblioteca Națională a României este prima instituție publică care a primit luni certificatul de accesibilitate pentru persoane cu dizabilități din partea Fundației Motivation, în cadrul unui proiect "Marca Accesibilității și Harta Accesibilității", finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

51ec5fbc-7dbe-4a92-90a3-27f412db6d52

Potrivit directorului general al fundației, Cristian Ispas, până în martie 2014 proiectul va mai evalua și alte instituții publice din această perspectivă, cu scopul reducerii numărului persoanelor imobilizate la domiciliu care utilizează fotoliu rulant.

Cu ocazia efectuării unui tur de vizitare a sălilor și spațiilor Bibliotecii, un grup de persoane în fotoliu rulant a apreciat luni spațiul accesibil și deschis al acestei instituții, dotat cu lifturi speciale. Grupul a vizitat ușor sala de lectură și sala cataloagelor, iar mesele de citit sunt special realizate pentru a putea primi și persoane în fotolii rulante.

"Este prima clădire publică care are spații complet accesibile", a spus Ispas.

Reprezentanta Bibliotecii Naționale, Adriana Borună, care lucrează în cadrul serviciului de cercetare și dezvoltare al bibliotecii, a mulțumit pentru distincția acordată și a declarat că persoanele cu deficiențe sunt bine primite în sălile de lectură și spațiile amenajate în cadrul bibliotecii.

"Ne-am redefinit rolul și misiunea noastră este să fim o instituție care vrea să conserve mediul cultural național.(...) Noi, ca instituție, ne propunem să oferim servicii accesibile tuturor. Accesibilitatea nu este doar o rampă de acces, ci un acces complet", a spus Adriana Borună.

Ea a arătat că la Biblioteca Națională urmează să se dezvolte gradul de accesibilitate și pentru cei care au deficiențe de vedere (prin instituirea unor sisteme acustice).

Prin proiectul social va fi elaborată o hartă a accesibilității persoanelor cu dizabilități și vor fi oferite informații despre clădiri din București și din mai multe județe. Până în 2014 vor fi evaluate 1.000 de clădiri și peste 2.200 de locuințe ale utilizatorilor de fotolii rulante din toată țara.

Cristian Ispas a mai spus că în perioada următoare vor mai fi evaluate și alte instituții publice în domeniul accesibilității. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe