Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sărbătoriți vineri deopotrivă de ortodocși și catolici

 •  Cultură
76 afişări

Creștinii ortodocși și catolici îi prăznuiesc vineri pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, considerați discipolii lui Iisus care au contribuit cel mai mult la răspândirea creștinismului în lume.

e997c270-23c8-4e72-9b66-fe5d2925f335

Tot vineri se termină postul ținut în cinstea celor doi apostoli, numit în popor Postul Sânpetrului.

Originar din Betsaida Galileii, Sfântul Apostol Petru a fost fratele Sfântului Apostol Andrei și pescar ca toți cei din familia lui. Primind îndemnul adresat de Hristos de a-L urma, își părăsește meseria, dedicându-se propovăduirii Evangheliei. Numele său iudeu era Simon, nume pe care Iisus îl schimbă în Chefa sau Petru, adică piatră, aluzie la credința sa puternică.

Primul între Apostoli, Petru, asistă, împreună cu Iacov și Ioan, la descoperirea puterii divine a Mântuitorului pe muntele Tabor, martor la Schimbarea la Față a lui Hristos. Când Iisus îi întreabă pe Apostoli cine cred ei că este El, Petru răspunde în numele fraților: "Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu".

El s-a lepădat de Iisus în noaptea arestării Sale, dar s-a pocăit și a fost repus în demnitatea sa.

În ziua Cincizecimii, Petru le vorbește, plin de Duhul Sfânt, mulțimilor adunate la Ierusalim despre împlinirea proorocirilor Vechiului Testament în persoana lui Iisus, dovedind că Iisus este Mesia cel așteptat. Ca rezultat al predicii lui, în acea zi s-au botezat trei mii de oameni, întemeindu-se astfel prima comunitate creștină.

Apostolul Petru le-a predicat atât evreilor, cât și altor neamuri în marea sa călătorie misionară pe care a încheiat-o la Roma. După descoperirea făcută de Dumnezeu, de a predica și păgânilor, a mers în Galatia, Asia Proconsulară, Bitinia și Roma.

În anul 50 d.Hr. a participat la Sinodul Apostolilor din Ierusalim, unde s-a hotărât ca cerințele rituale ale religiei mozaice să nu fie obligatorii pentru creștinii proveniți dintre păgâni.

Potrivit legendei, în preajma capelei "Quo vadis, Domine?" din Roma, de pe Via Appia, Petru l-ar fi revăzut ultima dată pe Iisus, în momentul în care voia sa fugă din Roma, spre a scăpa de martiriu. Petru l-ar fi întrebat pe Iisus: Quo vadis, Domine? ("Încotro te-ndrepți, Doamne ?"), la care Iisus i-ar fi răspuns: "Am venit la Roma, spre a fi răstignit din nou ". Rușinat de observația lui Iisus, Petru s-ar fi reîntors la Roma, primind martiriul.

În timpul persecuției lui Nero, a fost întemnițat și condamnat la moarte prin răstignire, fiind apoi îngropat la Roma (anul 67).

Mormântul său se află în Basilica Sfântul Petru din Cetatea Vaticanului. La început a fost doar un monument comemorativ în locul unde Sfântul Apostol Petru — primul Papă al creștinătății — ar fi fost martirizat și înmormântat, în apropierea circului lui Nerone.

Supranumit Apostolul neamurilor, Pavel este apostolul care a avut cea mai amplă și fructuoasă misiune evanghelizatoare. După numeroase studii la școala rabinului Gamaliel, Saul (numele de iudeu al apostolului) era un prigonitor de temut al creștinilor, plin de zel pentru legea mozaică. În urma unei revelații de pe drumul Damascului, când Iisus îi apare într-o lumină orbitoare și îi spune "Saule, Saule, de ce Mă prigonești"?, se convertește la creștinism, după care își începe misiunea de apostol "mai pe urmă chemat".

În cele trei călătorii misionare ale sale, Pavel aduce la credință mulțimi de păgâni, întemeind biserici în toate marile orașe din spațiul asiatic și de răsărit al Imperiului Roman.

Plini de ură față de propovăduirea lui Pavel, iudeii îl acuză la procuratorul Iudeii de trădare. În urma acestui fapt, Pavel este întemnițat vreme de doi ani, după care, pentru a scăpa de judecata Sinedriului, Pavel face apel la Cezar, în calitatea lui de cetățean roman.

Ajuns la Roma, a rămas captiv vreme de doi ani, timp în care și-a continuat lucrarea de propovăduire a Evangheliei și de întărire a comunității creștine de acolo. În anul 67, în timpul lui Nero, este decapitat în aceeași zi în care Petru era crucificat. Cât privește locul martiriului său, își dispută și azi paternitatea două părți, Tre Fontane și Bazilica Ostiense, unde i se venerează mormântul.

Deși ultimul chemat la apostolie, Pavel a contribuit mai mult decât ceilalți apostoli la răspândirea creștinismului printre păgâni, datorită calităților sale personale, erudiției în cunoașterea Scripturilor, a iscusinței cu care stăpânea retorica și, nu în ultimul rând, a dragostei față de Hristos. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres