COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Aproape o sută de picturi naive realizate de 20 de artişti din ţară vor fi expuse, timp de două săptămâni, în perioada 14 octombrie - 1 noiembrie, la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, în cadrul Festivalului Naţional de Artă Naivă, un eveniment dedicat exclusiv artei naive autohtone.

"Este cel mai aşteptat eveniment de acest gen din România. Şi de interes, dat fiind faptul că deja jumătate din expoziţie este rezervată. Cam 75% vindem în fiecare an din expoziţie. Sunt valori foarte diferite. Între 500 de lei până la 9.000 de lei un tablou. Avem o lucrare rezervată cu acest preţ, pleacă în Israel. Dar nu numai vânzarea lor este un criteriu al aprecierii, cât numărul foarte mare de vizitatori, peste 200 de oameni la vernisajele anterioare în sală şi peste 5.000 de oameni care vizitează expoziţia într-o lună, cât rămâne pe simeze. De data asta va fi doar două săptămâni, deoarece muzeul pregăteşte o altă expoziţie foarte importantă", a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, Mircea Stroe, asociaţie cu sediul la Oradea.

 



După şapte ediţii de mare succes la public, manifestarea se află anul acesta la a opta ediţie. Având în vedere contextul pandemic, doar o parte din artişti vor fi prezenţi fizic la vernisaj.

 



Potrivit lui Mircea Stroe, ceea ce impresionează orice privitor şi îl poate face să se îndrăgostească de această artă este "sinceritatea şi prospeţimea exprimării artei naive, amestecul de vis şi părelnicie într-un timp suspendat ce domină cu o forţă fantastică toate creaţiile naive."

 



"Alchimia din care se plămădeşte arta naivă românească se zămisleşte şi se regenerează continuu, privitorul redescoperind mereu ceva nou, fără a eluda definitiv complexitatea ideatică a acestei arte. În stilul lor particular, artiştii naivi români şi-au creat propriul Rai. Un fel de Eden personalizat, unde artistul domină o lume mirifică de plante, animale şi oameni, fiind simultan creator şi păcătos ce a încălcat porunca de a mânca din pomul cunoaşterii. La unii, creaţiile au virat spre caricatural, reprezentând metehnele satului sau comediile de situaţii întâlnite în viaţă, la alţii, concepţia de tip popular a artei naive se împleteşte cu ludicul sau cu ezotericul, iar alţii au rămas pur şi simplu... naivi, zugrăvind cu o puritate dezarmantă tot ceea ce îi înconjoară", a precizat Mircea Stroe.

 



Asociaţia Artiştilor Naivi din România este iniţiatoarea acestui eveniment anual, pe care îl dezvoltă permanent. Anul acesta partenerii principali al festivalului sunt Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor şi A.P.T.O.R. (Visit Oradea). De asemenea, parteneri în acest proiect cultural sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Revista "Familia", Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, Liceul de Arte, Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", Liceul "Episcop Roman Ciorogariu" şi Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu".

 

 

 

 

 



Toţi cei care apreciază combinaţia de frumuseţe şi veselie sunt aşteptaţi joi, 14 octombrie, la ora 17,30 la Muzeul Ţării Crişurilor, la vernisajul expoziţiei. Tot în cadrul vernisajului va avea loc şi un moment muzical susţinut de Facultatea de Muzică a Universităţii Oradea, precum şi un spectacol de teatru ţărănesc (teatru nescris) cu participarea trupei din comuna bihoreană Roşia. AGERPRES/(A,AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: Asociaţia Artiştilor Naivi din România

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.