

Zeci de artişti şi ansambluri folclorice vor prezenta obiceiuri şi tradiţii specifice muncilor verii sau sărbătorilor din această perioadă în cadrul Festivalului ''Tradiţiile verii'', eveniment ce se va desfăşura vineri, de Sfântul Ilie, în centrul vechi al municipiului Craiova, au informat organizatorii.
Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj, Amelia Etegan, a declarat pentru AGERPRES că Festivalul de datini şi obiceiuri "Tradiţiile verii" va începe la ora 19,00, cu participarea mai multor ansambluri şi solişti din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Teleorman, precum şi a Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria. Vor fi prezentate obiceiuri întâlnite vara în viaţa satului: Sânzienele sau Drăgaica, Sânpetru de vară, Paparudele, Tatăl Soarelui şi Muma Ploii, Săptămâna lui Sântilie, încheierea secerişului, coliva, colacul şi prima pâine din noua recoltă de grâu.
"Din păcate, astăzi nu se mai păstrează multe din obiceiurile şi tradiţiile ocazionate de muncile specifice verii sau sărbătorilor din această perioadă. Noi, la CJCPCT Dolj, am adunat date de la martori sau persoane implicate cândva în astfel de evenimente care au fost consemnate în lucrări de specialitate, monografii săteşti şi care constituie pentru ansamblurile folclorice de astăzi adevărate scenarii cărora se pot substitui programele şi proiectele artistice. Din fericire, mai există zone în ţară care şi-au păstrat mai bine zestrea etno-folclorică şi unde astfel de manifestări sunt întâlnite şi pe uliţele satelor, nu doar în reprezentări scenice ocazionate de proiecte aşa cum este 'Tradiţiile verii'", a spus reprezentanta CJCPCT, instituţie ce organizează festivalul.
La "Tradiţiile verii" participă soliştii Mădălina Stoica, Marius Gheorghe, Valentina Simion, Alexandru Lilea, Liviu Olteanu şi Taraful din Greceşti Dolj, ansamblurile folclorice "Liliacul" din Baia de Aramă (Mehedinţi), "Roua" din Cloşani - Padeş (Gorj), Ansamblul Şcolii Gimnaziale Izvoarele din Teleorman, "Doina Mischiului" din Mischii (Dolj), "Hora Desnăţuiului" al Casei de Cultură "Adrian Păunescu" din comuna Bârca (Dolj), "Trandafirul" al Casei de Cultură din oraşul Dăbuleni (Dolj), "Oltenaşii" din Scăeşti (Dolj), "Dor călător" din Craiova. Pe scena celei de a VII-a ediţii a Festivalului "Tradiţiile verii" vor urca şi reprezentanţii Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria. AGERPRES/(AS - autor: Maria Mitrică, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)
Sursa foto: Centrul Creației Populare Dolj/Facebook
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.