Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Episcopul Diecezei Romano Catolice Iosif Păuleţ afirmă în pastorala de Paşti că această mare sărbătoare nu este o simplă comemorare a unui eveniment care a avut loc într-un trecut îndepărtat, ci un act pe care Cristos continuă să-l realizeze şi în prezent în viaţa Bisericii şi în viaţa fiecăruia dintre noi.

El subliniază că avem nevoie, mai ales în aceste timpuri tulburi, să simţim cu adevărat prezenţa eficace a lui Cristos în vieţile noastre, aducătoare de speranţă, precum şi de curaj şi de iubire.

"Pentru fraţii noştri evrei Paştele reprezintă memoria eliberării din sclavia Egiptului. Conform riturilor care însoţesc cina pascală, un copil sau adultul cel mai tânăr din familie trebuie să adreseze această întrebare la începutul celebrării: 'De ce este această noapte diferită de celelalte?' Iar cel care prezidează celebrarea răspunde evocând intervenţiile extraordinare ale lui Dumnezeu în favoarea poporului. Îmi doresc mult ca şi vigilia noastră pascală să fie luminată de această întrebare interioară: 'De ce este această noapte diferită de celelalte?' Răspunsul nu ar trebui să se rezume la o formulă mai mult sau mai puţin abstractă sau repetitivă, ci să exprime profunzimea uimitoare a credinţei noastre creştine: aceasta este noaptea în care Cristos a învins definitiv moartea şi ne-a deschis calea spre viaţa veşnică; este noaptea în care lumina a învins întunericul, iar binele a ieşit învingător împotriva răului; este noaptea harului, a luminii, a păcii, a speranţei; este noaptea trecerii (în ebraică "Pesach" înseamnă "trecere") Domnului de la moarte la viaţă şi a trecerii sale prin vieţile noastre, care aşteaptă mângâierea şi iubirea lui Dumnezeu. Nu este vorba, aşadar, de o simplă comemorare a unui eveniment care s-a petrecut într-un trecut îndepărtat. Este un act pe care Cristos continuă să-l realizeze şi astăzi în viaţa Bisericii şi în viaţa fiecăruia dintre noi. Cristos continuă să treacă şi să semene în inimile noastre sămânţa speranţei, a păcii şi a veşniciei", spune episcopul Iosif Păuleţ.

Episcopul catolic spune, totodată, că "Dumnezeu nu ne abandonează niciodată, aşa cum nu i-a abandonat nici pe cei doi ucenici, mai ales în astfel de momente de încercare".

"El se face prezent, se apropie de noi şi ne învaţă să privim departe, prin cruce, pentru a întrezări lumina triumfului său glorios asupra răului şi a morţii. Ceea ce le-a permis discipolilor să-l recunoască pe Isus a fost frângerea pâinii. Ei au recunoscut în acest gest modul specific de a acţiona al lui Isus, care continuă să împărtăşească pâinea şi viaţa sa proprie Bisericii sale. Într-adevăr, în Euharistie Cristos ne-a lăsat darul propriei sale vieţi oferite Tatălui ceresc pentru mântuirea noastră. În Biserică şi împreună cu Biserica suntem chemaţi şi noi să întâlnim şi să primim acest dar al lui Dumnezeu, care este însuşi Fiul său. După experienţa întâlnirii de la Emaus, cei doi ucenici se ridică şi se întorc la centru, la Ierusalim, acolo unde totul s-a împlinit şi de unde totul trebuia să reînceapă. Ei se întorc în mijlocul celorlalţi pentru a-i face şi pe ei părtaşi de bucuria întâlnirii cu Domnul. Recunoscându-l pe Cristos la Sfânta Liturghie, şi noi suntem chemaţi să mergem spre fraţii noştri şi, prin faptele noastre de fiecare zi, să le oferim mărturie despre viaţa care învinge moartea, egoismul şi închiderea în sine", menţionează episcopul ieşean în pastorala sa.

De asemenea, el subliniază că Isus Cristos este viu şi prezent în mijlocul nostru, iar prin învierea sa din morţi ne-a oferit certitudinea că răul va fi învins, iar întunericul şi frica pot fi depăşite prin credinţa în iubirea lui Dumnezeu.

"Să nu ne fie teamă să ne lăsăm întâlniţi de el pe drumul vieţii noastre, asemenea celor doi discipoli pe drumul spre Emaus! Să nu ne fie teamă să-i deschidem inima şi să-i vorbim despre bucuriile şi neliniştile noastre! El cunoaşte bine ce înseamnă încercarea, suferinţa, singurătatea, gustul amar al trădării şi al renegării. Le cunoaşte pentru că le-a experimentat din plin pe Calvar. Dar nici suferinţa, nici moartea nu au ultimul cuvânt. Prin învierea sa din morţi Cristos ne-a oferit certitudinea că răul va fi învins, iar întunericul şi frica pot fi depăşite prin credinţa în iubirea milostivă a lui Dumnezeu. Da, Cristos a înviat - acesta este mesajul plin de speranţă pe care Biserica nu oboseşte să-l vestească de 2.000 de ani. El a înviat pentru toţi cei cărora le este frică, pentru cei care suferă din cauza incertitudinilor legate de viaţă şi de viitor. A înviat pentru toţi cei care luptă pentru binele semenilor şi care apără viaţa şi demnitatea ei. Cristos a înviat şi este viu pentru familiile noastre, pentru cei care trăiesc sau slujesc în aziluri şi în orfelinate, pentru noi toţi şi pentru toate comunităţile noastre. Cristos a înviat pentru toţi răposaţii noştri, pentru cei dragi ai noştri pe care poate nu am avut posibilitatea nici măcar să-i salutăm sau să-i însoţim în ultimele clipe ale vieţii lor", mai adaugă episcopul Iosif Păuleţ. AGERPRES / (AS - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)

 

Citeşte şi:

 

Pastorala episcopului diecezan de Timişoara: Isus este cu noi în toate împrejurările, şi în timpul pandemiei 

 

Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, în Pastorală: Răul nu poate birui binele; sărbătoarea Paştelui vesteşte lumina 

 

Biserica Romano-Catolică sărbătoreşte Învierea Domnului 

 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.