COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate
Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului îşi va serba hramul de toamnă vineri, la pomenirea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur şi a mamei sale, Antuza, evenimentul urmând să aibă loc cu respectarea strictă a normelor de protecţie sanitară în vigoare.
Cu acest prilej, joi dimineaţă, racla cu moaştele sfântului a fost aşezată în pridvorul bisericii spre închinarea credincioşilor, în după-amiaza aceleiaşi zile urmând a fi oficiată Slujba Privegherii, precizează Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.
Potrivit arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal şi slujitor al lăcaşului de cult, anul acesta, în contextul pandemiei, "sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, hramul de toamnă al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, se va desfăşura respectând cu stricteţe măsurile sanitare impuse de autorităţi, precum şi normele recomandate de Patriarhia Română".
"Principalele momente ale sărbătorii Sfântului Ioan Gură de Aur la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului sunt organizate în spaţii deschise. Slujbele vor fi oficiate la altarul de vară, iar credincioşii care vor participa în curtea lăcaşului de cult sunt deja obişnuiţi să respecte măsurile sanitare necesare. De asemenea, racla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur va fi protejată cu un capac dintr-un material care permite o igienizare permanentă", a spus părintele vicar patriarhal, potrivit sursei citate.
Vineri, ziua de hram va începe la ora 8,30, cu sfinţirea apei (Agheasma mică) şi va continua cu Ceasurile şi Acatistul Sf. Ier. Gură de Aur. Liturghia va începe la ora 10,00. Seara se va încheia cu slujba Sfântului Maslu, de la ora 18,00.
Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului are hramurile Învierea Domnului, Maica Domnului Prodromiţa şi Sfântul Ioan Gură de Aur, pomenit anual în 13 noiembrie.
Fragmentul din moaştele Sf. Ier. Ioan Gură de Aur a fost dăruit în octombrie 1997 Patriarhului Teoctist, pentru viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului, de către cardinalul de Florenţa Silvano Piovanelli, într-o vizită premergătoare venirii Papei Ioan Paul al II-lea în România.
Timp de un deceniu, moaştele au fost păstrate în Paraclisul Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale. În 2007, la 1.600 de ani de la trecerea în veşnicie a sfântului, au fost duse în procesiune solemnă şi aşezate pentru mai multă vreme în Biserica Sf. Ecaterina a Facultăţii de Teologie "Justinian Patriarhul" din Bucureşti.
Moaştele au ajuns la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului în octombrie 2011, odată cu sfinţirea acestui locaş de închinare. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.