COD GALBEN: 02-06-2020 ora 18 Intre 18:30 si 19:30 se va semnala local - frecvente descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni in Județul Olt, Județul Dolj; COD GALBEN: 02-06-2020 ora 18 Intre 18:00 si 19:00 se va semnala local - frecvente descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni in Județul Olt; COD GALBEN: 02-06-2020 ora 17 Intre 17:30 si 19:00 se va semnala local - grindină de mici dimenisiuni, descărcări electrice in Județul Alba, Județul Alba, Județul Sibiu;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a afirmat joi că praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este o sărbătoare deosebită pentru întreaga Creştinătate şi a îndemnat la "cinstirea cum se cuvine" şi la urmarea "pildei vieţii lor luminoase" de către fiecare credincios.

"Este o sărbătoare deosebită pentru întreaga creştinătate, întrucât Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena nu doar că se numără printre cele mai strălucitoare şi mai importante personalităţi ale istoriei, ci şi pentru că în istoria Bisericii lui Hristos de pretutindeni ei înseamnă foarte mult. De aceea şi Biserica i-a şi cinstit de la bun început, pentru lucrarea lor în folosul Bisericii, pentru lucrarea lor în răspândirea Evangheliei Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, pentru lucrarea lor în vederea consolidării vieţii bisericeşti creştine în Imperiul Roman, dar şi în afara acestuia ei au fost socotiţi şi numiţi 'Întocmai cu Apostolii'", a spus, joi, episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, în omilia la slujba din ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, hramul istoric al Catedralei Patriarhale.

În faţa celor peste 100 de credincioşi prezenţi la slujbă, unii îmbrăcaţi popular şi purtând drapele sau cocarde tricolore, episcopul a trecut în revistă viaţa pilduitoare şi contribuţia la răspândirea şi înflorirea creştinismului a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi a evidenţiat că Sfântul Constantin a devenit "model exemplar, modelul ideal pentru toţi regii, împăraţii, ţării, domnitorii şi voievozii creştini".

"Şi, cu adevărat, în cei 1.700 de ani care s-au scurs din timpul domniei lui Constantin cel Mare până astăzi, o mulţime de capete încoronate din întreaga lume creştină au lucrat pentru Biserică, au construit catedrale şi biserici şi au luptat pentru unitatea Bisericii s-au luptat pentru apărarea ei de erezii şi de alte pericole din interior şi din afară şi foarte mulţi din aceşti conducători ai statelor creştine, mai devreme sau mai spre sfârşitul vieţii, au îmbrăcat chiar haina călugărească, murind în smerenie la mănăstiri retrase de lume şi de gloria pe care au cunoscut-o ca regi sau împăraţi altădată", a spus Varlaam Ploieşteanul.

Ierarhul a amintit că astfel de exemple au existat şi în ţara noastră.

"Şi la noi, voievozii creştini, dintre care unii, asemenea Sfântului Constantin cel Mare, sunt cinstiţi ca sfinţi de către Biserică, aşa cum este Sfântul Constantin Brâncoveanu, care a purtat numele celui dintâi împărat creştin şi care a murit ca martir în oraşul pe care Constantin l-a întemeiat, dar care, la vremea respectivă, era capitala lumii musulmane a Imperiului Otoman sau Sfântul Voievod Neagoe Basarab, care, fiu de voievod, om tânăr cu o cultură deosebită, a trăit atât de intens învăţătura creştină şi a avut o morală şi o viaţă duhovnicească atât de înaltă, încât a fost socotit un conducător creştin isihast sau Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, care a construit o mulţime de biserici şi de mănăstiri şi a apărat cu sabia în mână, ca oarecând Constantin, lumea creştină de năvălirea hoardelor păgâne asupra ei", a afirmat episcopul vicar patriarhal.

El a îndemnat la "cinstirea cum se cuvine" a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

"Noi să cinstim cum se cuvine pe Sfinţii Constantin şi Elena, să-i rugăm să apere Biserica şi astăzi, aşa cum au apărat-o în vremea lor, să ne inspire şi pe noi ca să preluăm din pilda vieţii lor luminoase râvna pentru Biserică, dragostea pentru creştini şi fidelitatea faţă de Hristos şi cinstirea Crucii Lui prin care a adus bucurie şi mântuire la toată lumea", a spus episcopul vicar.

Ierarhul i-a felicitat pe toţi cei care poartă numele Constantin şi Elena.

"Le dorim multă sănătate, binecuvântare şi ajutor de la Dumnezeu şi le dorim din toată inima ca Sfinţii Împăraţi să-i protejeze, să-i apere, să-i îndrume şi să-i inspire în viaţa lor duhovnicească, pentru ca şi ei să strălucească prin fapte bune şi prin credinţă puternică şi statornică precum oarecând Sfinţii împăraţi Constantin Şi Elena. Să trăiţi întru mulţi ani!", a urat episcopul vicar patriarhal.

Moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Dimitrie cel Nou nu au fost scoase spre închinare credincioşilor de hramul istoric al Catedralei Patriarhale, sărbătorit joi, lăcaşul de cult fiind deschis însă celor care au vrut să se roage şi să aducă cinstire sfintelor moaşte, respectând normele în vigoare.

Slujbele au fost oficiate în aer liber, în "Baldachinul Sfinţilor" din apropierea lăcaşului de cult.

Sfinţii Mari Împăraţi şi Întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena, pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 21 mai, sunt primii împăraţi creştini. Pentru marea contribuţie la răspândirea şi înflorirea creştinismului, Constantin şi mama sa, Elena, au fost trecuţi de Biserica Ortodoxă în rândul sfinţilor şi sunt socotiţi "întocmai cu Apostolii". AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.