COD GALBEN: 11-05-2025 Intre 04:20 si 07:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Ialomiţa, Județul Argeş, Județul Călăraşi, Județul Giurgiu, Județul Teleorman;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Un sobor de preoţi împreună cu episcopul greco-catolic Virgil Bercea au oficiat miercuri o scurtă slujbă de parastas la statuia lui Iuliu Maniu, din imediata apropiere a Catedralei "Sf. Nicolae", la împlinirea celor 67 de ani de la moartea marelui om de stat şi fiu al Bisericii Greco-Catolice.

"Gândiţi-vă că pe vremea asta, într-o zi de iarnă, a murit Iuliu Maniu, în închisoarea de la Sighet, fără nicio încălzire. Poate era chiar mai frig decât acum. Cu o zi înainte, preasfinţitul Todea i-a dat dat dezlegarea, iar după aceea, seara a venit căruţa, trupul i-a fost aruncat în căruţă şi dus la cimitirul săracilor. Nimeni nu ştie unde este înmormântat... Avem acum, aici, statuia lui Iuliu Maniu, avem liceul care-i poartă numele, avem o stradă. El nu face nimic altceva decât să ne aducă aminte că trebuie să fim întotdeauna liberi în gândire, drepţi în conştiinţă şi cu mare dragoste faţă de aproapele. Aceste trei coordonate să nu le uitaţi niciodată în viaţa voastră. El este un model pentru noi. Trebuie să-i păstrăm amintirea şi să nu uităm. Uitarea ucide, amintirea ne dă sensul rădăcinilor şi-al vieţii", a spus, în cuvântul său, episcopul Virgil Bercea.

Slujba Parastasului a fost oficiată de episcopul greco-catolic de Oradea, alături de care au participat vicarul general Mihai Vătămănelu, vicarul responsabil cu preoţii Antoniu Chifor, precum şi angajaţii Episcopiei, elevii Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu" împreună cu directoarea Antonia Nica, studenţi seminarişti ai Seminarului Teologic Greco-Catolic, membrii ai Clubului Monarhist, credincioşi printre care s-a aflat şi primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Corul Liceului Greco-Catolic, împreună cu câteva grupuri de copii şi elevi mai mari, din şase clase, au cântat imnul dedicat lui Iuliu Maniu, compus de un muzician din Bădăcin special pentru inaugurarea statuii din primăvara anului 2019. Răstimp în care momentul de rugăciune a continuat, pe glasuri de copii, cu depuneri de coroane, buchete de flori şi fire de trandafiri.

"Este pentru prima dată când marcăm şi noi ziua patronului pe timp de şcoală printr-o ceremonie publică. Noi am primit de curând de la Preasfinţitul Virgil pliantul despre personalitatea lui Iuliu Maniu şi azi dimineaţă, fiecare clasă din cele 32 ale liceului, adică peste 900 de elevi au primit acest pliant ce s-a citit şi comentat în faţa clasei. La clasele primare, step-by-step, activitatea de azi a fost centrată pe personalitatea lui Iuliu Maniu", a declarat, pentru AGERPRES, directoarea liceului, prof. Antonia Nica.

În pliantul primit, de altfel, de toţi cei prezenţi la comemorare, sunt amintite cuvintele lui Iuliu Maniu: "Sufletul mi-l închin Atotputernicului Dumnezeu, tot devotamentul meu şi dincolo de mormânt, mult încercatului meu neam românesc, iar iubirea mea o leg cu fraţii şi nepoţii mei şi cu bunii mei prieteni, care nici întru cele mai grele persecuţii nu m-au părăsit în calea grea care mi-a fost hotărâtă de soartă".

Iuliu Maniu, născut pe 8 ianuarie 1873, la Bădăcin, în Sălaj - decedat în 5 februarie 1953 la Sighetu Marmaţiei, a fost un prestigios om politic, deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României, membru de onoare al Academiei Române, preşedinte al Partidului Naţional-Ţărănesc. S-a implicat în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, iar din funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent a reuşit integrarea rapidă a administraţiei din Transilvania în cea a României întregite.

Din cauza poziţiei sale anti-comuniste şi a faptului că s-a împotrivit sovietizării României, a fost arestat în iulie 1947 şi condamnat pe nedrept la temniţă grea pe viaţă, împreună cu alţi lideri ai PNŢ. A trecut prin închisorile din Malmaison (Bucureşti), Galaţi şi apoi la Sighet, unde a murit pe 5 februarie 1953. A fost îngropat noaptea, fără a o cruce la căpătâi. A fost un creştin practicant, iar înainte de a muri a primit Sfintele Taine din mâinile PS Alexandru Todea, viitorul Cardinal, închis şi el pentru credinţă în acelaşi penitenciar din Sighet. AGERPRES/(A,AS-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.