Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Punctul culminant al manifestărilor din cadrul vizitei apostolice efectuate de către Papa Francisc în România a fost ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri, ce a fost oficiată de către însuşi Suveranul Pontif, duminică, pe Câmpia Libertăţii din Blaj, în prezenţa a zeci de mii de oameni.

 

UPDATE ORA 18.10 Vizita Papei în România s-a încheiat: Iau cu mine locuri şi momente, dar mai ales chipuri

  

UPDATE ORA 17.43 Papa în România/Suveranul Pontif a plecat din România

 

 

UPDATE ORA 16.22 Papa în România/Suveranul Pontif s-a întâlnit cu comunitatea romă din Blaj, la "periferia periferiilor"

 

UPDATE ORA 16.22 Papa în România/ Papa Francisc a plecat din Blaj cu autoturismul, din cauza condiţiilor meteo

 

Papa Francisc a plecat duminică din Blaj, după ce s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii rome dintr-un cartier al oraşului, Sfântul Părinte deplasându-se spre Sibiu cu o maşină.

"Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, traseul de deplasare al Sanctităţii Sale spre aeroportul din Sibiu s-a modificat, fiind ales planul de rezerva, pe cale rutieră, fiindu-i asigurate toate măsurile specifice de securitate. Schimbarea planului nu va afecta programul anunţat iniţial", a anunţat Comitetul Interministerial pentru Securitate "Vizită Papa Francisc 2019".

Papa a mai participat duminică, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, la slujba de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici martiri, care au plătit cu viaţa credinţa lor.

 

 

UPDATE ORA 16.10 Sibiu: Peste 2.000 de sibieni îl aşteaptă pe Papa Francisc la aeroport

 

Foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES


Peste 2.000 de sibieni îl aşteaptă, duminică, pe Papa Francisc să sosească de la Blaj pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, de unde va pleca spre Vatican, la încheierea vizitei de trei zile în România.

Majoritatea sunt catolici, însă sunt şi mulţi ortodocşi, printre ei numărându-se şi preoţi.

 


Foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES


"Consider că este un eveniment într-adevăr ecumenic, care nu face altceva decât să adune pe creştini, ca să iasă la iveală adevărurile de credinţă, în care trebuie cu toţi să năzuim, că fără Dumnezeu nu se poate face nimic. Sibiul este un oraş ecumenic, recunoscut nu doar de acum. Sibiul are multe din cultele religioase şi chiar săptămâna viitoare sau peste două săptămâni sunt aşa-numitele zile de rugăciune pentru pacea şi liniştea lumii", a declarat preotul creştin ortodox Mihai Sămărghiţan, consilier judeţean.

 


Foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES


Întrebat dacă speră în unificarea Bisericii, preotul sibian a spus: "Asta numai Dumnezeu ştie, asta nu ţine de om. Speranţa este cea care moare ultima. Noi ne dorim din toată inima, Biserica să se aşeze la locul ei pentru a realiza ceea ce Dumnezeu vrea - ca toţi să fim una".

Papa Francisc este aşteptat şi de dansatorii de la "Junii Sibiului".

 

* UPDATE ORA 15.53 Papa în România/ Suveranul Pontif, romilor de la Blaj: Cer iertare, în numele Bisericii, pentru momentele când v-am discriminat 

 

 

* UPDATE ORA 14.38 Papa în România/ Suveranul Pontif - întâlnire cu credincioşii romi 

 

* UPDATE ORA 13.49 Papa în România/ Suveranul Pontif a plecat de la Câmpia Libertăţii din Blaj 

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

* UPDATE ORA 13.41 Papa în România/ Suveranul Pontif: Preacurata Fecioară Maria să vă călăuzească spre un viitor de un autentic progres şi de pace 

 

 

* UPDATE ORA 12.36 Papa în România/ Cei şapte episcopi greco-catolici martiri au fost beatificaţi pe Câmpia Libertăţii de la Blaj 

 

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

* UPDATE ORA 12.23 Papa în România/Suveranul Pontif, despre cei şapte episcopi beatificaţi: Au lăsat poporului român o preţioasă moştenire

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO

 

© TVR

 

* UPDATE ORA 10.53 Papa în România/ Suveranul Pontif a ajuns la Blaj 

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO

 

Foto: (c) Marinela BRUMAR / AGERPRES

 

* UPDATE ORA 10.34 Daniela Cîmpean (preşedintele CJ Sibiu), impresionată de Papa Francisc: Este foarte apropiat de oameni, un suflet cald 

 

* UPDATE ORA 09.35 Papa în România/ Suveranul Pontif a ajuns la Sibiu 

 

* UPDATE ORA 09.29 Papa în România/ Zeci de mii de pelerini, prezenţi pe Câmpia Libertăţii din Blaj, în aşteptarea Suveranului Pontif

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

Zeci de mii de pelerini veniţi din toată ţara sunt prezenţi duminică, încă de la primele ore ale dimineţii, pe Câmpia Libertăţii, în aşteptarea Papei Francisc, care va oficia, începând cu ora 11,00, Sfânta Liturghie şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri.
 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


După o călătorie care a durat, pentru unii, toată noaptea, pelerinii au participat la rugăciunea de dimineaţă şi s-au rugat împreună cu preoţii care însoţesc majoritatea grupurilor de credincioşi.
 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO


Oamenii au ascultat mai multe pricesne, interpretate de către Sava Negrean Brudaşcu. Programul religios-cultural cuprinde în continuare, până la sosirea Papei Francisc, rugăciuni şi alte pricesne şi cântece religioase interpretate de Veta Biriş şi Paula Seling.
 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Sunt prezenţi credincioşi din Bucureşti, Maramureş, Bihor, Bistriţa - Năsăud, Cluj, Sibiu, Hunedoara şi alte judeţe ale ţării, unii dintre ei plecaţi de acasă încă de sâmbătă seara, cu trenul, autocare, microbuze şi maşini personale. O parte dintre ei poartă steguleţe cu însemnele naţionale şi ale Vaticanului.

Suveranul Pontif este aşteptat să ajungă la Blaj în jur de 10,30, urmând ca, de la ora 11,00 să oficieze, alături de 800 de preoţi, potrivit organizatorilor, Sfânta Liturghie şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi martiri.

 

* ORA 05.00 Papa în România/ Peste 50.000 de pelerini aşteptaţi la Blaj, la ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi martiri

 

Punctul culminant al manifestărilor din cadrul vizitei apostolice efectuate de către Papa Francisc în România este ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri, ce va si oficiată de către însuşi Suveranul Pontif, duminică, pe Câmpia Libertăţii din Blaj, în prezenţa a peste 50.000 de oameni.


Papa Francisc va ajunge duminică dimineaţa la Blaj, unde va celebra cea de-a treia Sfântă Liturghie din programul călătoriei apostolice făcute în ţară noastră, slujbă în cadrul căreia va avea loc beatificarea episcopilor Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu, Ioan Suciu şi Iuliu Hossu - primul cardinal greco-catolic român. Potrivit tradiţiei în astfel de ceremonii, Papei Francisc i se va oferi un relicvar cu moaşte, respectiv obiecte care au aparţinut celor şapte episcopi greco-catolici.

Procedura de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi s-a derulat pe durata unui sfert de secol. Patru dintre episcopi au murit în închisorile din Sighet şi Gherla, mormintele acestora rămânând necunoscute, iar alţi trei au au fost îngropaţi, sub supravegherea Securităţii, în Cimitirul Bellu din Bucureşti.

De altfel, tronul pe care va sta Papa Francisc la Blaj, în timpul ceremoniei de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici, are "puternice semnificaţii spirituale şi simbolice", fiind din "lemn cules din arhitectura puşcăriilor de la Sighet si Gherla".

Pelerinii şi locuitorii din Blaj îl vor putea saluta şi vedea pe Papa Francisc în trei locuri din municipiu, pe Bulevardul Republicii, pe Câmpia Libertăţii şi în Piaţa 1848.

Sfântul Părinte va sosi la Blaj după ora 10,00 şi va traversa principala arteră rutieră din oraş, Bulevardul Republicii, în drumul său spre Câmpia Libertăţii, acolo unde, de la ora 11,00, va oficia Sfânta Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri. Imediat după ceremonialul religios, Papa Francisc va putea fi salutat, după ora 13,00, în Piaţa 1848.

Considerat cel mai important eveniment istoric găzduit după 1848 pe Câmpia Libertăţii, beatificarea episcopilor martiri, în cadrul căreia se vor folosi Potirul şi Evanghelia lui Valeriu Traian Frenţiu, va fi celebrată în prezenţa a peste 50.000 de pelerini şi a 800 de preoţi greco-catolici.

La ceremonia de beatificare se vor afla şi rude ale celor şapte episcopi martiri.

Înainte de sosirea Suveranului Pontif, începând cu ora 8,00 pe Câmpia Libertăţii va avea loc un program religios-cultural, care include rugăciuni, dar şi pricesne interpretate de Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş şi Paula Seling. De asemenea, actorul George Custură va susţine un recital dramatic dedicat lui Iuliu Hossu.

Limba în care se va celebra Sfânta Liturghie va fi româna, iar Sfântul Părinte va vorbi în italiană. Traducerea în limba română va fi afişată pe cele opt ecrane de mari dimensiuni amplasate pe Câmpia Libertăţii.

Printre pelerinii care se vor afla pe Câmpia Libertăţii se numără şi peste 4.600 de greco-catolici din Eparhia de Oradea, din care peste 1.000 sunt elevi, care se vor deplasa cu două trenuri speciale, dar şi cu autocare şi microbuze. Alte trei trenuri speciale vor aduce alte câteva mii de pelerini din Eparhia de Cluj-Gherla.

Cei care vor veni cu autocare, microbuze şi autoturisme personale au fost rugaţi să ajungă la Blaj până la ora 7,00.

Accesul pe Câmpia Libertăţii va fi permis în intervalul orar 6,00-10,00, toţi pelerinii urmând să treacă printr-un filtru de control de securitate. Există un număr de şase puncte de acces, corespunzătoare zonelor indicate pe bilete. De menţionat că accesul se va face pe baza invitaţiei nominale primite şi a actului de identitate, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani, părinţii trebuie să prezinte copii după certificatul de naştere. Oamenii vor putea avea asupra lor apă în sticlă de plastic, scaun pliabil, umbrelă mică, pelerine de ploaie, rucsac mic, sandwich. Pentru copiii sub 3 ani este permis accesul în cărucior.

De asemenea, accesul pe Câmpia Libertăţii va fi permis doar într-o "ţinută decentă", în conformitate cu solemnitatea evenimentului, de exemplu purtarea unei vestimentaţii care să acopere umerii şi genunchii.

Pelerinii vor fi îndrumaţi de aproape 600 de voluntari.

După evenimentul de pe Câmpia Libertăţii, Papa va lua masa, împreună cu suita sa, la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore.

Începând cu ora 15,45, Papa Francisc se va întâlni cu comunitatea de romi greco-catolici din cartierul "Barbu Lăutaru". Într-o biserică ridicată recent în acest cartier, Papei i se va prezenta de către copiii din cartier un program artistic. Întâlnirea cu comunitatea romă, care reprezintă peste o zecime din populaţia oraşului Blaj, va avea loc în finalul vizitei apostolice pe care Papa Francisc o efectuează în România timp de trei zile.

Pe durata prezenţei Suveranului Pontif, în Blaj vor fi amplasate şase puncte de prim ajutor, la Gara CFR, în curtea Spitalului Municipal Blaj, în curtea Liceului Agricol din Piaţa 1848, la Capela "Barbu Lăutaru", la Piaţa Agroalimentară din Câmpia Libertăţii şi lângă scena din Câmpia Libertăţii. AGERPRES / (AS - autori: Marinela Brumar, Sorin Blada, Isabela Paulescu, editori: Marius Frăţilă, Claudia Stănescu, George Onea, imagine: Cătălin Soci, r
edactori video: Alberta Forgiarini, Sergiu Olteanu, grafician: Andrei Cârlan, editori online: Daniela Juncu, Gabriela Badea, Adrian Dădârlat)

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO 

 

*** LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

Citiţi şi:

 

* REPORTAJ Papa în România/Blajul şi Câmpia Libertăţii l-au îmbrăţişat pe Papa Francisc

 

LIVE UPDATE Papa în România/Suveranul Pontif, aşteptat de mii de pelerini la Şumuleu Ciuc şi Iaşi, în cea de-a doua zi a vizitei

 

LIVE UPDATE Papa în România/ Suveranul Pontif a sosit la Bucureşti 

 

Papa în România/ Episcopii martiri beatificaţi de Papă vor fi înscrişi în calendarul greco-catolic în 2 iunie

 

Papa în România/ Alba: Relicvarul oferit Papei la Blaj îi va fi înmânat de descendenţi ai familiilor episcopilor martiri 

 

* Papa în România / Beatificarea a 7 episcopi greco-catolici martiri (date biografice) 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.