Două tinere companii de teatru îşi lansează primele producţii la Reactor

30 septembrie, 1 octombrie, ora 20 - "Cum să-ţi zic?", Compania Amalgam
8 octombrie, ora 20 - "Cu Marte pe Marte călcând", Compania Kit Comun

Cele două proaspete companii de teatru create în cadrul proiectului #EMERGENT, organizat de Reactor, sunt gata să iasă în lume cu primele lor producţii

Proiectul #EMERGENT urmăreşte oferirea unui cadru de lucru pentru tineri artişti absolvenţi de artele spectacolului care îşi doresc să lucreze în mediul teatral independent, precum şi sprijin pentru înfiinţarea unei companii proprii şi crearea unei prime producţii de teatru. Artiştii selectaţi în proiect au participat la ateliere de management cultural şi la un laborator de cercetare artistică în cadrul căruia au creat două spectacole prin metode de teatru devised.

Compania AMALGAM este prima care va ieşi la public, în 30 septembrie şi 1 octombrie, cu spectacolul "Cum să-ţi zic?". Echipa s-a format din nevoia de a construi o punte între societate şi artă prin testarea unor noi mecanisme teatrale. Misiunea lor este de a aduce în vizorul spectatorilor lipsurile cu care se confruntă comunitatea în care trăim şi de a creşte gradul de conştientizare asupra problemelor sociale, educaţionale şi politice. Producţiile companiei de teatru AMALGAM vor să experimenteze moduri de ieşire din mediul convenţional al teatrului şi intervenţia în spaţii alternative, neexplorate din punct de vedere artistic.

Spectacolul "Cum să-ţi zic?" urmăreşte parcursul a trei voci feminine, ajunse la maturitatea necesară pentru a conştientiza traumele şi problemele conţinute în vieţile lor încă de la vârsta pubertăţii. Conceptul spectacolului ne pune din nou faţă în faţă cu alegerea unei confesiuni timide sau a unei tăceri tardive. Dimensiunea semi-documentară arată tristul adevăr în ceea ce priveşte consecinţele grave pe care le poate avea lipsa educaţiei sexuale într-o ţară precum România, unde în continuare există o reţinere la nivel social de a deschide subiecte pe această temă. Textele din spectacol sunt create de întreaga echipă, pe o dramaturgie de Irina Sabău. Regia este semnată de Anda Drăgan, universul sonor de Octavian Şaramet, iar din distribuţie fac parte Ioana Cojocărescu, Sorana Eşanu şi Cătălina Nichitin.

Compania Kit Comun se prezintă ca o gaşcă de artiste şi artişti cu diplome şi dorinţa de a practica ce scrie pe ele. Membrii companiei cred în instrumentele lor creative şi în faptul că sunt o echipă de preţioase şi preţioşi, care râd mult şi sunt pregătiţi să împartă buna dispoziţie cu publicul.

Spectacolul "Cu Marte pe Marte călcând", care va avea premiera în 8 octombrie, este un colaj din care se scurge substanţa unei capsule a timpului. Plecări. Compromisuri. Dor. Nostalgie. Colecţie de spasme nocturne. Materializarea unor procese despre care nu vorbim suficient. Încercarea de a trata prezentul transformându-l în viitor. Nevoia de a crede că "altceva", "altundeva" există cu adevărat. Că 1alternativă" stă scris pe un colac de salvare. Ce facem cu tot spaţiul de care dispunem? Cum umplem timpul dinaintea plecării? Ce luăm cu noi? Cât strângem? Cât din ce am acumulat mai are sens?

Textele spectacolului sunt realizate de întreaga echipă, iar dramaturgia de Roxana Ţentea. Regia, scenografia şi muzica sunt semnate de Robert Kocsis, coregrafia de Andrei Boariu, elementele video de Andrei Pop, iar din distribuţie fac parte Sabina Lazăr, Andrei Boariu şi Denisa Tudora. Managerul companiei este Adriana Creangă.

Spectacolele fac parte din proiectul #EMERGENT co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

Evenimente în cadrul proiectului "Reactor 2022. Viitoruri posibile", co-finanţat de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca.

Parteneri: Centrul de Teatru Educaţional Replika, Facultatea de Teatru şi Film Cluj Napoca.

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul www.reactor-cluj.com sau pe www.facebook.com/ReactorCluj.