SIGURANŢA ELEVILOR, CONSTANT ÎNTRE PREOCUPĂRILE POLIŢIŞTILOR ARGEŞENI

Poliţiştii Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, ai Serviciului Rutier Argeş, ai Biroului Siguranţa Şcolară şi poliţişti specializaţi în verificarea modului de organizare a pazei, au acţionat la unităţile şcolare, atât în activităţi preventive cu elevii, cât şi pentru verificarea modului de organizare a pazei la unităţile de învăţământ.

Astfel, peste 200 de elevi au fost informaţi în domeniul rutier şi al utilizării internetului, iar 7 unităţi de învăţământ au fost verificate cu privire la organizarea pazei şi la măsurile pentru siguranţa elevilor, a cadrelor didactive şi a patrimoniului unităţilor şcolare.

În ziua de 22 septembrie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Argeş au desfăşurat activităţi informativ-preventive în cadrul proiectului desfăşurat la nivel european sub denumirea ,,EROII INTERNETULUI", la Şcoala Gimnazială Ion Minulescu din Piteşti, cu elevii clasei a V-a.

Subiectele abordate de poliţişti, alături de măsuri pentru prevenirea accidentelor rutiere şi a victimizării pe fondul neatenţiei participanţilor la trafic, au fost şi cele din care reiese concluzia că ,,Internetul poate să facă victime dacă nu îl folosim corect".

Proiectul este derulat alături de organizaţa A.D.F.A.B.E.R., fiind pentru prima dată când un ONG din România reuşeşte să implice compania Google într-un proiect de prevenire. Astfel, acest proiect a ajuns să deschidă porţile şcolilor din judeţul Argeş, fiind disponibil şi în mediul on-line, pentru profesori, părinţi şi elevi ai claselor I-VIII, beneficiarii fiind invitaţi să participe la un concurs în beneficiul şcolii, la link-ul https://adfaber.org/competitia-eroii-internetului/ .

De asemenea, în ziua de 22 septembrie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Argeş împreună cu poliţiştii din cadrul din cadrul Serviciul Rutier Argeş au acţionat în cadrul proiectului RoadPol Safety Days, pentru reducerea evenimentelor rutiere cu victime omeneşti, la Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu din Mioveni. 120 copii din clasele I-IV, 6 cadre didactice.

În cadrul activităţii preventive desfăşurate cu elevii, au fost prezentate măsuri pentru prevenirea accidentelor rutiere şi a victimizării pe fondul neatenţiei participanţilor la trafic.

De asemenea, au fost purtate discuţii despre pericolele pe care le poate implica utilizarea Internetului, în cadrul proiectului ,,EROII INTERNETULUI", folosind principiul (şi argumentul cel mai solid al unei societăţi sănătoase), că ,,Cel mai eficient este să previi, nu să tratezi".

Un număr de 120 de elevi şi 6 cadre didactice au luat parte la activităţi.

În ziua de 22 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţa Şcolară Argeş au desfăşurat activităţi informativ-preventive în cadrul proiectului ,,Law iS COOL!", la Şcoala Gimnazială Purcăreni, din Miceşti. Au fost prezentate teme privind răspunderea penală şi contravenţională a minorilor, efectele produse ca urmare a consumului de tutun, alcool, droguri, substante cu efect psihoactiv, precum şi modalităţi de identificare şi gestionare a adicţiilor în rândul adolescenţilor.
La activităţi au participat 43 de elevi şi 4 cadre didactice.

Verificări ale organizării pazei, la unităţi de învăţământ

În zilele de 21 şi 22 septembrie a.c., poliţiştii compartimentului Sisteme de Securitate din cadrul Poliţiei Municipiului Curtea de Argeş şi poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Albota, au acţionat pentru creşterea gradului de siguranţă în unităţile de învăţământ, protejarea patrimoniului acestora şi prevenirea faptelor cu violenţă şi contra patrimoniului din incinta şi zonele adiacente, prin verificarea modului de organizare a pazei şi de desfăşurare a activităţii prestatorilor de asemenea servicii în beneficiul unităţilor şcolare.

La unităţile asigurate cu pază umană, a fost verificat modul de efectuare a serviciului de către agenţii aflaţi în serviciu, cu privire la respectarea consemnul general şi particular, precum şi modul de îndeplinire a obligaţiilor specifice de către furnizorii de servicii de securitate private.

Poliţiştii au verificat şapte unităţi şcolare, dintre care trei licee, trei şcoli şi o grădiniţă.

Deşi la toate unităţile de învăţământ erau luate măsuri de asigurare a controlului accesului pe timpul orelor de curs, precum şi de dotare cu sisteme de alarmă sau sisteme de supraveghere video, în două dintre unităţile verificare nu au fost implementate măsurile trasate prin analiza de risc, iar la alte două unităţi şcolare, analiza de risc nu era realizată.

Majoritatea unităţilor şcolare controlate au încheiate contracte de monitorizare şi intervenţie cu firme specializate în domeniu. Cu ocazia verificărilor, poliţiştii au efectuat şi testarea timpilor de reacţie, agenţii de securitate respectând procedura de intervenţie.

Reamintim că reprezentanţii unităţilor au obligaţia de a prezenta o analiză de risc la securitatea fizică, întocmită de persoane autorizate, conform HG 301/2012 privind normele de aplicare ale Legii 333/2003R, în baza căreia sunt stabilite cerinţele minimale ce trebuie îndeplinite, în funcţie de categoria din care face parte unitatea, coroborat cu locaţia fiecărui obiectiv.

De asemenea, conform HG 301/2012, actualizarea planului de pază este obligatorie, cu avizul de specialitate al poliţiei, oricând se aduc modificări ale suprafeţei, topografiei obiectivului, a dispozitivului de pază, a regulilor de acces ori la schimbarea prestatorului de servicii de pază.

Implementarea şi respectarea măsurilor de securitate stabilite prin analiza de risc, precum şi respectarea obligaţiei de mentenanţă a sistemelor electronice antiefracţie şi a sistemelor de supraveghere video, sunt benefice atât pentru protejarea patrimoniului unităţilor şcolare, cât şi pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor, profesorilor şi persoanelor aflate în incinta acestora.