Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Primul Festivalul Gastronomic din Transilvania se va organiza la Boroş, în judeţul Harghita

Bucătari, antreprenori din industria HoReCa, producători locali şi pasionaţi de preparate şi gusturi tradiţionale se reunesc între 7 şi 9 octombrie în judeţul Harghita pentru un eveniment menit să pună bucătăria Transilvaniei pe harta gastronomică internaţională.

Festivalul "Taste of Transylvania" (https://gastrotransylvania.ro/) îşi propune să înceapă un nou capitol în cultura culinară transilvăneană, să contribuie la redescoperirea tradiţiilor din bucătăria de odinioară, dar şi să promoveze gusturile, aromele şi preparatele care deosebesc Transilvania de alte regiuni ale ţării. Nu în ultimul rând, evenimentul va atrage în zona Harghitei turişti interesaţi de gastronomie şi de experienţe culinare cu totul şi cu totul inedite şi va contribui la dezvoltarea acestui judeţ recunoscut atât pentru natura şi peisajele unice în România, cât şi pentru preparatele secuieşti absolut delicioase.

Festivalul se va desfăşura în una dintre cele mai frumoase destinaţii ale Transilvaniei, satul de vacanţă Boroş din Harghita, unde turiştii şi participanţii dispun şi de opţiuni de cazare. Boroş este alcătuit din 14 case tradiţionale restaurate, care oferă cazare, spaţiu pentru eveniment şi o experienţă unică pentru toţi participanţii. Aici se află şi o şură pregătită pentru evenimente, o terasă acoperită, o moară de apă şi o capelă deosebită, satul fiind alegerea ideală pentru celebrarea tradiţiilor gastronomice din Transilvania.

Gastronomia - şansa de afirmare turistică a Transilvaniei

Evenimentul este organizat cu sprijinul Fundaţiei Pro Economica şi vine în completarea eforturilor făcute de asociaţie pentru a pune în legătura micii producători din zona Transilvaniei cu operatorii hotelieri şi pentru a dezvolta conceptul "from farm to table" şi în România.

"Avem nevoie de cât mai multe punţi construite între producători, operatorii turistici şi consumatori, care să întregească astfel întregul concept "de la fermă la furculiţă" şi evenimente precum Festivalul Gastronomic "Gusturile Transilvaniei" nu fac decât să obişnuiască turiştii români şi pe cei străini cu bogăţia gastronomică a României" a declarat Monika Kozma, Director Executiv Fundaţia Pro Economica.

De la ce a pornit ideea Festivalului Gastronomic "Taste of Transylvania"

Considerat a fi un proiect comun care aduce laolaltă bucătari, antreprenori şi producători din regiune, Festivalul Gastronomic "Taste of Transylvania" are la bază trei repere importante.

În primul rând, acesta reprezintă punctul de întâlnire a cinci etnii din zona Transilvaniei: maghiari, români, saşi, armeni şi evrei care trăiesc aici de mai multe decenii şi care şi-au adus contribuţia proprie la o gastronomie diversă şi complexă, astfel că, în prezent, bucătăria transilvăneană are o identitate bine definită.

În al doilea rând, conceptul festivalului îşi găseşte inspiraţia şi în cartea lui Kovi Pal, un imigrant maghiar, fostul proprietar şi director a faimosului restaurant Four Seasons din New York şi un actor principal pe scena gastronomică din această metropolă timp de aproape patru decenii. Volumul lui - "Ospăţ transilvan - istorie, gastronomie, legende şi tradiţii din cea mai remarcabilă regiune din Europa Centrală" (1985) - este o referinţă culinară de valoare pentru cei care încearcă să creeze o punte de legătură între istorie şi modernitate, între practicile vechi şi metodele noi.

Nu în ultimul rând, programul Festivalului Gastronomic "Taste of Transylvania" va include tradiţii, demonstraţii ale unor abilităţi specifice regiunii, dar şi prezenţa producătorilor locali şi a produselor realizate de ei. Astfel, cei prezenţi vor descoperi, printre altele, arta preparatelor fermentate (de exemplu, ciorba armeno-transilvăneană iconică, Angadjabur, e bazată pe un amestec de lapte şi verdeţuri fermentate), diferite plante sălbatice, metode speciale de preparare a pâinii, dar şi secretele gătitului pe foc deschis.

Invitaţi speciali la Festivalul Gastronomic "Taste of Transylvania"

Pe lângă programul de activităţi gastronomice, festivalul va avea şi o serie de invitaţi speciali din Ungaria şi din România, profesionişti din industrie, cum ar fi Chef Andrei Chelaru, Chef Mihai Toader sau Chef Alex Petricean, dar şi Andras Jokuti, Zsofi Mautner, Lajos Biro, Szabolcs Szabadfi, David Pallag sau Szilard Toth, premiat recent cu o stea Michelin, din Ungaria.

Despre Fundaţia Pro Economica Alapatvany

Fundaţia Pro Economica Alapatvany este o organizaţie care are ca obiectiv principal îmbunătăţirea nivelului de trai al familiilor din România, dezvoltarea condiţiilor de viaţă economică, socială, culturală şi religioasă, bazată pe cercetări ştiinţifice şi tehnice. Scopul programelor demarate de către Fundaţie este de a crea un climat economic prielnic dezvoltării afacerilor locale, prin păstrarea tradiţiilor şi valorilor din regiune.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.