BIEFF 2022 dă tonul dezbaterilor alături de artiştii internaţionali invitaţi la Bucureşti în perioada festivalului

Au mai rămas doar câteva zile până la deschiderea oficială a celei de-a 12-a ediţii BIEFF.

Proiecţia specială Fairytale, cea mai recentă producţie semnată de regizorul Alexander Sokurov, va marca luni, pe 26 septembrie, debutul evenimentului anual dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic.

Până pe 2 octombrie, programul Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti va aduce pe marile ecrane peste 70 de lucrări semnate de artişti din întreaga lume. Mulţi dintre aceştia şi-au confirmat deja prezenţa la proiecţiile organizate la Cinema Elvire Popesco şi Cinemateca Eforie.

Programul complet şi biletele de acces la evenimentele BIEFF 2022 sunt disponibile online, pe platforma Eventbook.

Un punct de intersecţie al inovaţiei şi al libertăţii totale de exprimare artistică, BIEFF îşi continuă şi în acest an misiunea de a promova perspective unice asupra unor subiecte relevante pentru contextul socio-politic actual, construind un spaţiu pentru dezbatere şi dialog. În acest sens, în fiecare zi, festivalul va oferi spectatorilor prilejul de a interacţiona cu autori care îndrăznesc să exploreze noi teritorii în explorările lor artistice.

Marţi, pe 27 septembrie, de la ora 18:30, publicul îi va întâlni pe Cat şi Eimear McClay, creatorii A Body Is A Body Is A Body, cu care vor putea intra în dialog după proiecţia programului tematic Bodily Rites (Rights). În aceeaşi seară, de la ora 21:00, va participa la proiecţia Future (After) Life Alina Manolache, creatoarea 3 Dialogues About The Future.

Spectatorii programului Second Nature, care va fi proiectat miercuri, de la ora 18:30, vor interacţiona cu artiştii Davor Sanvincenti (Places We'll Breathe) şi Graeme Arnfield (Pervading Animals), iar cei prezenţi joi, de la 18:30, la proiecţia programului State (of) Terror, îi vor întâlni pe Clemens Poole (Dima, Dmitry, Dmytro. Glory To The Heroes), Douwe Dijkstra (Neighbour Abdi), Kamal Aljafari (Paradiso, XXXI) şi Kolja Volkmar (Handbook). În aceeaşi seară publicul Piaffe - lungmetraj inclus în Competiţia Internaţională, o va întâlni pe artista Ann Oren.

Alături de artiştii sosiţi la festival, vor fi prezenţi la Bucureşti, în cele şapte zile dedicate evenimentului, profesioniştii invitaţi în juriile celor trei secţiuni competiţionale - regizori, producători, selecţioneri şi critici de film, cărora le revine sarcina de a alege câştigătorii celor cinci premii oferite la această ediţie a BIEFF.

Ewa Szablowska, directorul artistic al Festivalului Internaţional New Horizons din Polonia, producătoarea Ada Solomon, de numele căreia se leagă peste 70 de filme multi-premiate, alături de Carmen Gray - jurnalist cultural, critic de film şi selecţioner independent, vor urmări şi vor analiza cele şapte producţii care concurează pentru Premiul BIEFF pentru cel mai bun lungmetraj, în valoare valoare de 20.000 euro, constând în servicii de post-producţie oferite de Avanpost.

În secţiunea competiţională dedicată scurtmetrajelor internaţionale, juriul va fi alcătuit la această ediţie din Doris Bauer, co-director al festivalului internaţional Vienna Shorts, Marian Freistuhler, selecţioner al competiţiei internaţionale de la Short Film Festival Hamburg, alături de regizoarea Andreea Borţun, câştigătoarea Marelui Premiu BIEFF în 2021. Cei trei profesionişti din lumea filmului vor desemna câştigătorii premiilor acordate în această secţiune: Premiul BIEFF pentru Cel mai bun scurtmetraj şi

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 1000 euro fiecare, oferite de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN). Filmul care îi va impresiona pe juraţi cu Cel mai bun concept vizual va fi la rândul lui recompensat cu un premiu în valoare de 1000 euro.

Cea de-a 12-a ediţie BIEFF va oferi spectatorilor şansa de a vedea pe marele ecran şi 12 lucrări cinematografice autohtone, reprezentative pentru peisajul cinema-ului experimental din România. Juriul care va desemna marele câştigător al Competiţiei Naţionale îl va aduce la Bucureşti pe Calmin Borel, coordonator al secţiunii Labo din cadrul prestigiosului Festival de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand. Alături de el, vor analiza scurtmetrajele din selecţia oficială BIEFF Sanne Jehoul - directorul de program al Glasgow Short Film Festival, cel mai important eveniment dedicat scurtmetrajului din Scoţia, şi Michał Matuszewsk - co-curator al Competiţiei Poloneze de Film Experimental şi al Competiţiei Internaţionale în cadrul festivalului Short Waves din Polonia.

În urma procesului de jurizare, una dintre lucrările din competiţie va fi desemnată Cel mai bun scurtmetraj românesc şi va fi recompensată cu un premiu în valoare de 1500 euro, oferit de Institutul Cultural Român.

***

Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizată de Asociaţia Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM.

Proiect finanţat de Ministerul Culturii şi co-finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB în cadrul Programului "Bucureşti afectiv" 2022. Pentru informaţii detaliate despre programul de finanţare al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB, puteţi accesa www.arcub.ro

Parteneri principali: Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român

Parteneri: Avanpost, Uniunea Cineaştilor din România, UPFAR ARGOA, Institutul Francez din România, Institutul Goethe, Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Arsenal - Institute for Film and Video Art ., Berlinale Forum Expanded, Arhiva Naţională de Filme.

Parteneri ospitalitate: Grădina Arthub

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, Vice, Films in Frame, IQads, SMARK, Observator Cultural, MovieNews, LiterNet, Revista ARTA, Film Menu, Zile şi Nopţi, All about Romanian Cinema - aarc.ro, Munteanu

Ne puteţi urmări pe: bieff.ro / FB: bieff.romania / Instagram / Youtube